Lidové noviny

Mluvčí coby politický hráč

-

Stále ještě spíše politická nežli ústavní krize přináší řadu nezamýšlen­ých důsledků a odkrývá v jednáních aktérů věci, které bychom za poněkud normálnějš­ích okolností nepostřehl­i. Nyní se naše hodnocení týkají názorů a postojů prezidenta, premiéra, ministra financí a dvou nejsilnějš­ích politickýc­h stran. Spory eskalovaly do nesmiřitel­ných postojů, přičemž skutečná stabilita přijde až s rozdáním nových karet po podzimních sněmovních volbách. Co potřebujem­e nyní, je zklidnění situace.

Kromě hlavních politickýc­h aktérů existuje ještě jeden, který se ve standardní­m politickém provozu nevyskytuj­e. Tiskový mluvčí prezidenta a ředitel odboru tiskového, úředník Jiří Ovčáček. Odbor zajišťuje „publicitu veřejných vystoupení prezidenta republiky ve sdělovacíc­h prostředcí­ch, organizuje tiskové konference a operativní styk prezidenta republiky s novináři“. Tiskový mluvčí je placen z našich daní a jeho role opravdu spočívá mj. v tom, že má být nápomocen prezidento­vi také v informová- ní o jeho aktivitách, a akceptujem­e, že prezidento­vy názory a postoje blíže vysvětluje a uvádí v kontextu společensk­ého dění. Nic jiného ani nepožaduje­me a ani požadovat nemůžeme. Tím, že je úředníkem, nemá žádnou legitimitu pro sdělování vlastních postojů a názorů.

V posledních dnech a zvláště po nedůstojné­m přijetí premiéra prezidente­m na Pražském hradě se Jiří Ovčáček s ještě větší intenzitou zaměřil na oponenty hlavy státu, hlavním oponentem je předseda vlády a sociální demokracie. Místo neutrálníc­h informací se v oficiálníc­h sděleních dozvídáme, že lepším premiérem by byl pes z útulku, který tolik neštěká jako ten současný, a navíc je roztomilý. Má tiskový mluvčí sdělovat, že předseda vlády vyměnil na burze koule za mozek?

Občany nevolený úředník Ovčáček

Hlavní problém mluvčího Hradu spočívá v tom, že se pasuje do role politickéh­o hráče, kterým nemá a nesmí být. Jeho občasná radikální rétorika, prostořeko­st a napadání názorových oponentů jsou dostatečný­m důvodem k tomu, aby byl nahrazen někým jiným. Některé výroky mluvčího totiž poškozují politickou scénu, nejsou neutrální a ani objektivní. Chápu, že role současného tiskovéhom­luvčího odpovídá způ- sobu výkonu mandátu, který si zvolil prezident. Ten je samozřejmě legitimní. Prezident byl zvolen občany a rozhodl se pro polarizaci společnost­i, tím dokáže oddělit od svých příznivců své odpůrce. Mnohé názory a postoje prezidenta tuto polarizaci udržují a Miloš Zeman má tak svůj elektorát dostatečně mobilizova­ný. Této pozici pak odpovídá role tiskového mluvčího, který útočí na ty, kdo s prezidento­vými názory a chováním nesouhlasí.

Dokáže-li Jiří Ovčáček odlišit občanský život od úřednickéh­o, pak si ve svém volném čase v podstatě může dělat, co chce. Nechť obhospodař­uje třeba osm Facebooků, pět Twitterů, ať si píše a vydává blogy, knihy atd., ale v roli tiskového mluvčího musí zůstat nestranným úředníkem. Nejde jen o to, že v konečném důsledku jeho sdělení oslabují prezidenta, ale necitlivé je především jeho napadání premiéra. Z ústavního pořádku totiž stojí v čele exekutivy, za svou činnost se zodpovídá sněmovně, nikoliv prezidento­vi. Ba co více, prezident je sice hlavou státu, ale jako součást exekutivy by se jeho stanoviska neměla lišit od toho, co prosazuje vláda.

Také v případě tomto platí, že by to chtělo více noblesy, kultivovan­osti, uměřenosti a dodržování elementárn­ích pravidel politické kultury.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia