Lidové noviny

Hradní elementárn­í neznalost

- Ad LN 15. 5.: Zeman už má náhradu za Bílý dům. Kreml Jiří Zlatuška, emeritní rektor Masarykovy univerzity, poslanec ANO, předseda školského výboru Poslanecké sněmovny

Prezident Zeman po setkání s ruským prezidente­m Putinem opět oživil informaci o údajném „pozvání“do Bílého domu, formulací o „dohodě s Donaldem Trumpem, která se stále ještě nerealizov­ala“.

Úvahy nad Trumpovým „pozváním“pro prezidenta Zemana jsou podle dosavadníc­h informací přitom spíše úvahami nad neznalostí běžných reálií, resp. hovorových frází. Pozdravit se v češtině „Dobrý den“, i když zrovna prší a předpověď vypadá na potopu, nespouští úvahy o tom, zda ten, kdo nás pozdravil, vládne větru dešti a nabízí „dohodu“zařídit slunečno. Obdobně třeba vítací fráze „Jak se máte?“vyvolává v britské angličtině odpověď znějící formálně stejně jako otázka a v američtině se odpovídá pozitivní formulací, nikdy ale ne třeba popisem aktuálních problémů zdraví fyzického nebo třeba duševního.

Podobně se tomá s čistě zdvořilost­ní formulací běžně používanou Američany, která může znít: „Stav se u mě, až budeš ve Washington­u.“Reagovat na ni jako na skutečné pozvání je pouze elementárn­í neznalost frazeologi­e. Jde o smutné vysvědčení toho, jak (ne)profesioná­lní zázemí má kolem sebe současný český prezident. A je docela tristní, že to prezident Zeman poukazy na údajnou „nerealizov­anou dohodu“ještě opakovaně připomíná. Do Kremlu má zjevně prezident Zeman dveře otevřené trvale, u našeho partnera za Atlantikem se jedná jen o ťukání na dveře, na které nikdo nereaguje. Dopisy jsou redakčně kráceny. Své příspěvky posílejte do rubriky Názory na adresu LN, Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5 – Smíchov nebo e-mailem na adresu dopisy@lidovky.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia