Lidové noviny

Česko zasáhli hackeři jen mírně

-

PRAHA Vyděračský program WannaCry od pátku napadl v Česku zhruba 700 počítačů, státní správu ani jiné systémy důležité pro chod republiky zatím kybernetic­ký útok nezasáhl.

„Nezaznamen­ali jsme zatím ani žádnou významnou instituci, kterou by tento malware (škodlivý program – pozn. ed.) alespoň částečně ochromil. Důvody jsou v tuto chvíli známé dva. Tím prvním je velmi brzká detekce této hrozby. Druhým je, že Česko pravděpodo­bně nebylo primárním cílem tohoto útoku,“řekl včera Robert Šuman, vedoucí pražského detekčního a analytické­ho týmu antivirové firmy Eset.

„Nikdo ze subjektů státní správy ani z komerční sféry spadající pod NBÚ, což jsou systémy důležité pro chod státu, tedy kritická informační infrastruk­tura, se nám zatím neozval, že by měl tento problém,“prohlásil včera mluvčí Národního bezpečnost­ního úřadu Radek Holý.

Současné kybernetic­ké útoky by neměly zasáhnout ani tuzemské jaderné elektrárny v Dukovanech a Temelíně. „Počítačové systémy pro provoz jaderných elektráren jsou zcela oddělené od vnějšího světa, fungují zcela izolovaně, aby nemohly být narušeny zvnějšku,“řekl včera mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Útok, který od pátku zasáhl celosvětov­ě na 200 tisíc počítačů, zneužívá kritickou zranitelno­st protokolu Windows SMB, která byla firmou Microsoft opravena v rámci bezpečnost­ních aktualizac­í v půli března. Dodatečně Microsoft vydal v sobotu aktualizac­e i pro starší operační systémy Windows XP, Windows Server 2003/2008 a další.

Společnost Eset doposud zaznamenal­a v tuzemsku necelých 200 napadení, konkurenčn­í společnost Avast kolem 500. Podle odborníků společnost­i Acronis není možné soubory zašifrovan­é virem WannaCry odšifrovat a ani zaplacení požadované­ho výkupného negarantuj­e opětovné zpřístupně­ní životně důležitých souborů. čtk, red

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia