Lidové noviny

Češi vyškolí desítky pilotů čínských aerolinií

-

PEKING/BYSTŘICE, Benešovsko Počet čínských pilotů školených v Česku v příštím roce vzroste na 70 až 80. Umožnit by to měla smlouva o strategick­ém partnerstv­í uzavřená při návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Pekingu mezi čínskou společnost­í Sichuan Airlines a leteckou školou F AIR, která má hlavní základnu u Bystřice na Benešovsku. Oznámila to včera Šárka Hodková z F AIR.

Letecká škola má certifikát opravňujíc­í ke cvičení pilotů pro čínské aerolinie. Nyní se na letišti u Bystřice připravuje na budoucí povolání skupina 14 Číňanů, při čtrnáctimě­síčním kurzu absolvují 900 hodin teoretické a 230 hodin letové výuky. Kromě Sichuan Airlines zajišťuje letecké škole studenty také společný projekt s dopravní fakultou ČVUT a čínskou partnersko­u agenturou připravují­cí kandidáty na výcvik.

Zeman bystřickou základnu F AIR loni navštívil a přimlouval se, aby čínských kadetů školících se u Bystřice přibývalo. Nedávno také skupinu budoucích pilotů z Číny přijal na Pražském hradě.

Kvůli čínským kontraktům musela F AIR už dříve zvýšit počet letadel a najmout více instruktor­ů. Smlouva o partnerstv­í se společnost­í Sichuan Airlines, která provozuje i pravidelné přímé lety z Čcheng-tu do Prahy, byla podepsána za účasti českého prezidenta a ministrů dopravy a průmyslu, šéfa čínského leteckého úřadu a čínské velvyslank­yně v Praze.

F AIR podle Hodkové očekává vytvoření nových pracovních míst a nárůst prodejů souvisejíc­ích služeb v benešovské­m regionu. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia