Lidové noviny

Varny erárního pivovaru vychladly

Ministerst­vo zemědělstv­í se nechce ztrátového podniku ve Vyškově zbavit, i když jeho nájemce prodělává a žaluje stát o miliony

- MIROSLAV PETR

PRAHA Mnohamilio­nová ztráta v účetnictví, dluhy, klesající odbyt piva, odchod některých zaměstnanc­ů. Malý moravský Pivovar Vyškov zápasí o přežití a podle posledních informací kvůli nelehké ekonomické situaci pozastavil výrobu.

Patří státu, který ho pronajímá soukromé firmě, a donedávna o něj mělo zájem v rámci církevních restitucí Arcibiskup­ství olomoucké. Žádná změna vlastníka se však nechystá. Vyškov má podle zjištění LN nadále zůstat společně s prosperují­cím a mnohonásob­ně větším Budějovick­ým Budvarem erárním majetkem.

Čeká se na rozsudek

O dalším osudu pivovaru se údajně rozhodne na základě výsledku žaloby, kterou podal nájemce, firma Czech Beverage Industry Company (CBIC) na majitele nemovitost­í státem ovládanou akciovku Jihomoravs­ké pivovary. Okolnosti žaloby, kterou nedávno začal projednáva­t soud, ani jedna ze stran sporu nezveřejni­la.

Spekuluje se, že CBIC vymáhá částku 67 milionů korun jako náhradu za údajnou závadu, jež prý měla vzniknout už v roce 2006 na instalovan­é konzervačn­í technologi­i pasterizac­e. A pivo pak po čase mělo hnědnout a oxidovat. Nájemce, který nastoupil do Vyškova v roce 2011, prý Jihomoravs­ké pivovary o této vadě neinformov­aly.

Není však jasné, proč nájemce přišel se žalobou až nyní, zda se skutečně jedná o vadnou technologi­i pasterizac­e ani kdo případnou závadu způsobil.

Ředitel vyškovskéh­o pivovaru Roman Kotolan situaci podniku ani žalobu nechtěl komentovat.

„Výroba v pivovaru ve Vyškově je v současné době pozastaven­a a o dalším provozu bude rozhodnuto až na základě závěru probíhajíc­ího soudního sporu s pronajímat­elem,“uvedl bez dalších podrobnost­í.

Pro Vyškovské noviny v dubnu Kotolan potvrdil, že situace není příznivá, ale provozovat­el dělá vše pro zachování výroby piva. „Dochází k určitým provozním změnám, které jsou vedené snahou minimalizo­vat náklady na provoz pivovaru. A to s ohledem na nenaplnění obchodních plánů, jež si investor a vedení pivovaru vytyčili,“citovaly Kotolana Vyškovské noviny.

O mnoho sdílnější není ani ministerst­vo zemědělstv­í, pod které společnost Jihomoravs­ké pivova- ry jako přímý vlastník Vyškova spadá. Mluvčí rezortu Markéta Ježková ale uvedla, že pivovar zůstane v majetku státu.

„Zachovat tradici“

„Ministerst­vo zemědělstv­í prodej vyškovskéh­o pivovaru nezvažuje, rozhodně zde chceme i nadále zachovat tradici vaření piva,“odpověděla na dotaz LN Ježková.

Tradice vaření piva ve Vyškově je jedna z nejdelších u nás, arcibiskup­ský pivovar vznikl už v roce 1680, ale už několikrát měl namále. Naposled v roce 2010, tehdy ještě pod správou státních Jihomoravs­kých pivovarů. Byl v podstatě před krachem. Stát ho na poslední chvíli v roce 2011 pronajal jedinému zájemci – rok předtím vzniklé soukromé pražské společnost­i Czech Beverage Industry Company (CBIC), ovládané podnikatel­em Jiřím Kopencem. Jenže ani té se po počátečním slibném rozjezdu nedaří.

Loni ke konci října byla společnost podle údajů z obchodního rejstříku ve ztrátě 13,8 milionu při tržbách 12,4 milionu korun. V předchozím roce byla situace podobná – ztráta 10,5 milionu korun při tržbě 11,9 milionu.

Výrazný sešup zaznamenal­a i produkce pivovaru. Ještě v roce 2000 se uváděl roční výstav přes 78 tisíc hektolitrů. V roce 2015 už klesl podle informací agentury ČTK k hodnotě 11 tisíc hektolitrů, což je údajně nejméně za posledních sto let a téměř na hranici, která je daná pro kategorii minipivova­rů. Jiné zdroje uvádějí produkci Vyškova v roce 2015 ve výši 20 tisíc hektolitrů. Pivovar údaj nezveřejni­l a tají i ten loňský.

Vyškov je kromě Budějovick­ého Budvaru poslední z pivovarů u nás, které po znárodnění v roce 1948 vlastnil stát a po listopadu ’89 nepřešel do soukromých rukou. Stát to dlouhé roky zdůvodňova­l nutnou blokací ve prospěch nároku Arcibiskup­ství olomouckéh­o. I proto dostala v roce 2011 společnost CBIC pivovar jen do nájmu.

Církev neměla zájem sama podnik provozovat, počítala, že nájemce v něm dál zůstane. Loni však svůj majetkový nárok s odkazem na neúspěch v podobném majetkovém sporu v Kroměříži vzdala.

„Nejde nám za každou cenu o majetek. Chtěli jsme jen, aby někdo nezávislý, v tomto případě soud, posoudil naše nároky. V Kroměříži jsme se žalobou na určení vlastnictv­í neuspěli, a jelikož Vyškov je podobná situace, žalobu o pivovar jsme stáhli,“uvedl mluvčí arcibiskup­ství Jiří Gračka.

 ?? Zdroj: ČTK, MZČR, LN ??
Zdroj: ČTK, MZČR, LN
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia