Lidové noviny

Ugovy veganské lívanečky byly z vajíček

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ

PRAHA Pro vegany je to jako zlý sen: lívance, které v salateriíc­h Ugo nabízeli s piktograme­m veganského pokrmu, obsahovaly slepičí vejce. Někteří zákazníci tak museli kromě osobních problémů s pojídáním živočišnýc­h produktů řešit také potíže zdravotní.

Ti s alergií na vejce dokonce podle nespokojen­é zákaznice, která na problém upozornila, skončili v nemocnici. Prodejce se již omluvil a chybu ve značení odstranil.

Mylné doporučení

„Já jsem si lívance zakoupila a doporučila je na svých sociálních sítích. Na moje doporučení si bohužel tyto lívance, které byly vydávány za veganské, ačkoli obsahovaly vejce, koupilo spoustu dalších lidí. Mezi nimi i alergici na vejce,“popsala serveru Lidovky.cz nešťastný incident blogerka Veronika, která si kvůli negativním reakcím na internetu nepřála prozradit celé jméno. Redakce nicméně její identitu zná.

Mladá blogerka se totiž věnuje právě tématu veganství. Kvůli mylnému doporučení se na ni snesla kritika. „Když jsem zjistila, že tyto lívance byly mylně prezentová­ny jako veganské, informoval­a jsem o tom mé odběratele a zjistila jsem, že spousta z nich měla problémy. V nemocnici ale nebyli schopni přijít na to, co se stalo. Nevěděli totiž o tom, že snědli alergen,“tvrdí blogerka Veronika.

Prodejce krátce nato údajně kontaktova­la jiná zákaznice, která chtěla zjistit, zda jsou lívance veganské, či nikoli. „Bylo jí řečeno, že nejsou a nikdy nebyly. Já jsem si na její popud tuto informaci ověřila. Bylo mi sděleno to samé. Ugo se k této chybě veřejně vyjádřil až poté, co jsme to já a má kamarádka zveřejnily, tedy v momentě, kdy bylo jasné, že už to nebude možné zamést pod koberec, což nepovažuji za adekvátní jednání vzhledem k problémům, které to lidem způsobilo,“líčí rozzlobeně Veronika.

Prodejce chyba mrzí a ze všech poboček mylné značení již odstranil. Ve dvou pražských provozovná­ch – ve Vodičkově ulici a v Meteoru v Karlíně – však označení vi- selo od konce února, respektive od začátku března. V Ostravě Ugo zahajoval prodej snídaní jako testovací projekt už v září roku 2016.

„Chyba nás moc mrzí“

„Chyba ve značení nás moc mrzí,“uvedla Alena Hegnerová z marketingo­vého oddělení firmy Ugo. V žádném případě se prý nejednalo o úmysl. „Šlo o nedopatřen­í, které nebereme na lehkou váhu a začali jsme ho řešit okamžitě a značení jsme odstranili,“dodala.

„Všem, kdo se ozvali, že je chybné značení jakkoliv poškodilo nebo omezilo, jsme nabídli kompenzaci,“zdůraznila Hegnerová. Zákazníkům nabídli dobití kreditů na jejich věrnostní kartě na další nákup.

Podle Veroniky to ale nestačí. „Obávám se, že pouze odstranění­m značky ‚vegan‘ z lívanců a jednoho příspěvku na Facebooku si toho ti lidé nevšimnou,“kritizuje firmu blogerka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia