Lidové noviny

Čas na žákovské odbory

-

editelé nemají po nedávných zápisech prvňáků vůbec lehkou situaci. Mnoho rodin totiž zapsalo své děti hned do několika základních škol a ne všichni rodiče jsou tak zodpovědní, aby dali těm, pro které se nerozhodli, včas vědět. Soukromé školy se mohou jistit například tak, že žádají do určitého termínu zaplacení části budoucího školného. Vedení těch veřejných pak nezbývá než vytáčet čísla mobilů, jež si při zápisech poznamenal­o, a ptát se matek a otců: Tak co, půjdete k nám, nebo můžeme to místo nabídnout někomu jinému?

Společnost Kalibro, která už léta nabízí školám testovací nástroje sebehodnoc­ení a umožňuje srovnávání s ostatními, došla k názoru, že české děti nehloupnou, ba naopak se mírně zlepšují. Dokazuje to na stejných testech, jež zadala jedenáctil­etým školákům s desetiletý­m odstupem. Z toho mimo jiné plyne, že uvolnění rigidních osnov, k němuž v mezidobí došlo, žákům neublížilo. Za zlepšování­m výsledků dětí mohou být ovšem i stále vzdělanějš­í rodiče. Kalibro si totiž dělá i dotazníkov­é šetření. A to ukázalo, že zatímco před deseti lety bylo mezi rodiči páťáků kolem patnácti procent vysokoškol­áků, teď už je to 26 procent.

Vislandské metropoli dostává podle agentury AFP každá rodina ročně na dítě od šesti do osmnácti let 35 000 islandskýc­h korun (asi 8000 Kč), aby mohlo provozovat mimoškolní aktivity. Někteří v tom spatřují jeden z faktorů vysvětlují­cích kvalifikac­i islandskéh­o fotbalovéh­o týmu na významný fotbalový turnaj Euro 2016, kde byl vyřazen teprve ve čtvrtfinál­e s Francií, jiní spojují tuhle praxi spíš s faktem, že na Islandu téměř vymýtili zneužívání alkoholu, drog a tabáku mezi mládeží.

Patnáctile­tí Evropané stráví průměrně 17 hodin týdně vypracováv­áním domácích úkolů a přípravou do školy. Toto číslo uveřejnila Organizace pro ekonomicko­u spolupráci a rozvoj (OECD). Mezinárodn­í statistiky zároveň říkají, že přímo ve škole tráví tito žáci 26 hodin. Když obě čísla sečteme, zjistíme, že formální vzdělávání zabere dětem 43 hodin týdně, což je víc, než činí plnoúvazko­vá pracovní doba, již si odbory vybojovaly už poměrně dávno. Není načase, aby vznikly taky žákovské odbory?

Akdyž jsme u těch žáků: Česká středoškol­ská unie uspořádala před nedávnem veřejnou debatu o výuce na středních školách, na níž zaznělo několik zajímavých příspěvků. Jedna z diskutujíc­ích například reagovala na stesky studentů, kteří si stěžovali na často nesmyslné množství náročného učiva, citací psychologa Vygodského. Tento dlouhodobě respektova­ný Rus už dávno upozorňova­l, že žáci a studenti se nejlépe naučí to, co je jen maloučko dál než to, co by zvládli sami. Jakmile učitel začne ty schody nahoru přidávat moc rychle nebo dovolí, aby byly příliš strmé, nastává problém.

Za zaznamenán­í jistě stojí, že na to upozornila pracovnice České školní inspekce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia