Lidové noviny

Legendy zastiňují loňské šampiony

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

PRAHA Rafael Nadal, těsně za ním Roger Federer a pak dlouho nikdo. Loňští hegemoni Andy Murray a Novak Djokovič nejsou ani v první desítce. Tak vypadá letošní žebříček. Kdyby to někdo řekl v závěru loňské sezony, který oba legendární tenisté vynechali kvůli léčení zranění, mnozí by si ťukali na čelo. Vždyť jak pětatřicet­iletý Švýcar, tak o čtyři roky mladší Nadal loni zrovna neexcelova­li, kdežto třicetilet­ý Murray prožíval životní sezonu.

Federer však ovládl Australian Open i turnaje Masters v Indian Wells a Miami, když dvakrát ve finále porazil právě Nadala. Ten pak v posledních třech týdnech ovládl trojici antukových turnajů vMonte Carlu, Barceloně aMadridu a zálusk má i na triumf na probíhajíc­ím turnaji v Římě. Pokud by uspěl, jednatřicá­tým triumfem na turnajích Masters by se odpoutal v čele historické­ho pořadí od Djokoviče.

Španělova letošní bilance na antuce – 15 výher z 15 duelů – znovu nahání strach a je jasné, že na blížícím se French Open bude největším favoritem na vítězství, a to na jubilejní desáté.

„Bylo to důležité finále pro nás oba. Pro něho to bylo první na Masters a pro mne je vždycky mimořádné hrát tady vMadridu. Nikdy nevíte, kdy to bude naposledy, takže se vždycky snažím si to užít,“uvedl čtrnáctiná­sobný grandslamo­vý šampion Nadal v rozhovoru pro Television Espa- ňola po výhře ve finále vMadridu nad Rakušanem Dominikem Thiemem.

V celkovém žebříčku ATP se díky tomu Nadal posunul na čtvrté místo právě před Federera. Se Švýcarem se bude moci potkat nejdříve na Wimbledonu, neboť pětatřicet­iletý Federer si po dubnovém triumfu v Miami naordinova­l zápasovou pauzu a šetří síly. Hodlá vynechat celou antukovou část sezony včetně French Open.

Murray a Djokovič se trápí

Naopak méně se čeká od čerstvých otců Djokoviče a Murrayho. Vloni se honili celý rok za tituly a letos jim došel dech. Vedle odpočinuté­ho Federera a Nadala působí vyčpěle.

Například Murray, který měl loni mimořádnou bilanci 80 výher a jen 10 porážek, letos sedmnáctkr­át vyhrál, šestkrát prohrál a připsal si stejně jako Djokovič na konto jediný titul.

„Každý je překvapen tím, že se Roger a Rafa vrátili, ale klíčem bylo, že dokázali zastavit. Když jste tak dobří každý rok po tak dlouhou dobu, logicky si to pak vybere svou daň. To, co dokázali, prakticky nebylo lidské. V momentě, kdy byli schopni zastavit se, osvěžit své tělo i mysl, našli znovu sílu. Andy teď tuhle sílu postrádá, Novak to má podobně. Opravdu jim chybí ta správná mentální svěžest,“uvedl důvod momentální­ho rozpoložen­í někdejší španělský tenista Alex Corretja.

 ?? Rafael Nadal FOTO ČTK/ AP ??
Rafael Nadal FOTO ČTK/ AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia