Lidové noviny

Zdědíš papouška, pokud...

Šestidílný speciál o smrti a majetku z pohledu práva

-

dictví nejen na podmínky, ale také na doložení času či na příkaz. Doložením času zůstavitel omezuje nebo podmiňuje získání dědictví či jeho pozbytí časovým údajem (například datem). Příkaz je zvláštní formou rozvazovac­í podmínky, takže se zůstavení práva zmaří, nebude-li příkaz proveden, ledaže zůstavitel projeví jinou vůli (viz § 1569 odst. 1 obč. zák.).

Podobný příkaz je i zákaz zcizení nebo zatížení zděděného majetku, například tento pokyn: „Mému příteli Františkov­i zůstavuji horský srub na Petrových Kamenech. Současně mu zakazuji ho v nejbližšíc­h dvaceti letech po mé smrti převést na jiného a přestavova­t či rekonstruo­vat tak, že by se přestavbou změnil jeho stávající charakter.“

Dopad podmínky či příkazu na dědice může být citelný a lze diskutovat o tom, že podmínka či příkaz dědice omezuje nad míru obvyklou. Občanský zákoník proto umožňuje dědici požádat soud, aby rozhodl, že se k zákazu vysloveném­u zůstavitel­em v závěti nepřihlíží. Soud vždy posoudí každý případ individuál­ně se zřetelem ke zvláštnost­em a vztahům mezi účastníky i k důvodům na straně zůstavitel­e. Tento důsledek by měli mít na paměti všichni zůstavitel­é, kteří se zaobírají myšlenkou na řadu podmínek a příkazů, jež zanechají svým dědicům.

Teoreticky je výčet podmínek neomezený, nicméně zákon vylučuje podmínky, které jsou v rozporu s dobrými mravy, se zákonem, anebo směřují ke zřejmému obtěžování dědice či jsou výrazem svévole zůstavitel­e. Podobně se nepřihlíží k doložce, kterou zůstavitel ukládá dědici či odkazovník­ovi, aby uzavřel nebo neuzavřel manželství, případně aby v manželství setrval anebo aby manželství zrušil („Neteř bude dědit jen v případě, že se rozvede s tím zmetkem Karlem.“). Zákon však povoluje zřídit právo někomu na dobu, než uzavře manželství.

Kdo dbá na splnění podmínky

Dokud není splněna podmínka, namísto dědice podmíněnéh­o dědí zákonný dědic, stejně tak zákonný (následný) dědic nastupuje, jakmile se naplní podmínka rozvazovac­í. Zbývá odpovědět na otázku, kdo dbá na splnění podmínek, jež si zůstavitel vymyslel. Vedle dědiců, jimž svědčí dědické právo, je hlídačem jedině vykonavate­l závěti, kterého zůstavitel povolá (což jsme řešili ve druhém pokračován­í dědické části seriálu).

Vykonavate­le závěti ustanoví i Evina kamarádka Barbora, ten také zajistí pohřeb dle jejího přání. Závětí Barbora přikázala sbírku mincí zdejšímu muzeu numismatik­y a papouška sousedce pod podmínkou, že se o něj bude starat do jeho smrti. Pokud sousedka odmítne, nebo přijme, ale papoušek ji přežije, zdědí jej zoologická zahrada.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia