Lidové noviny

Ten obraz bych chtěla odkázat kamarádce

-

Odkazem může být i příkaz vyplatit finanční částku. Tato povinnost zatíží dědice, kterému zůstavitel povinnost uložil („Přikazuje své manželce, aby z mého dědictví vyplatila 20 000 Kč Armádě spásy se sídlem v Rokycanech.“). Zůstavitel ale může zvolit i jinou koncepci: „Všechen majetek nechť si rozdělí mé děti a z něj ať vyplatí 10 000 korun Divadlu loutek, kde jsem dvacet let pracoval.“, popř.: „Ať si moje milenka z těch šperků jeden vybere sama.“

Odkaz má svá omezení

Odkaz je jednou z životascho­pných novinek, kterou zůstavitel­é aktivně přijali a poměrně často ji ve svých závětích užívají. Kdo by si přál zřídit odkaz, měl by si ale dát pozor na to, aby použil tu správnou právní formulaci.

Chce-li zůstavitel, aby po něm soused dědil, pak musí například napsat: „Zůstavuji svým dědicem souseda Jaromíra,“popř.: „Přikazuji, aby se dědicem mého psa Alíka stal můj bratr Václav.“

Naopak pro zřízení odkazu je třeba použít formulaci: „Přikazuji bratrovi, aby z mé pozůstalos­ti vydal mé sekretářce Toničce obraz Vlčí máky,“popř. se dá uvést: „Toničce odkazuji ten velkýmodrý obraz z obývacího pokoje.“

Kdo má zájem o závěť velmi podrobnou, obsahující řadu příkazů a odkazů množství věcí, měl by navštívit notáře či advokáta, který mu s formulacem­i pomůže, aby při budoucím soudním projednání některý z dědiců text nenapadl nebo aby formulace nebyly málo konkrétní.

V každém případě by si měl zůstavitel dál pozor na pouze vyslovená přání – ta totiž zůstávají zcela bez právní závaznosti.

A ještě na jednu mez si musí dát zůstavitel pozor: celé dědictví totiž nelze rozdělit jen mezi odkazovník­y, neboť podle zákona (§ 1598) musí zůstat pro každého dědice minimálně jedna čtvrtina jeho dědictví odkazy nezatížená.

Tato podmínka vypadá na první pohled nesrozumit­elně, a tak lze hloubavému zůstavitel­i doporučit, aby svůj majetek převedl na finanční hodnotu, a s touto informací pak podíly dědiců porovnával.

Místo odkazu dar za života

I když možná není ani tato připomínka namístě – o odkazech bude jen těžko uvažovat člověk nemajetný. A zůstavitel, který se příliš bojí zákonných omezení, může přistoupit ještě k jinému legitimním­u řešení: místo zřízení odkazu by mohl před smrtí příslušné předměty odkazovník­ům prostě darovat.

Kdo se bojí budoucích soudních sporů, tomu se sluší přidat jedno uklidnění: ačkoliv jsme už uvedli, že ke zřízení odkazu je třeba listiny podobné závěti, většina příbuzných respektuje i pouhá vyslovená přání: „Až tady jednou nebudu, přál bych si, milé děti, abyste tuto sošku daly sousedce, která ji vždycky obdivovala.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia