Lidové noviny

Pokrok hudebního průmyslu

- MARTIN ZVĚŘINA

Jediným faktem, který pronikl z výsledků hudebního trhu za rok 2016 do veřejnoprá­vní televize, byla skutečnost, že vzrostl prodej gramofonov­ých desek. Příjmy z prodeje vinylů v roce 2016 tvořily 17 procent z prodeje fyzických nosičů, zatímco v roce 2015 to bylo 12 procent. Pro tento rok se očekává další, pravděpodo­bně ještě výraznější nárůst prodeje desek.

REZONANCE

Nicméně prodeje to, zdá se, nevytrhne, za hudbu vloni inkasovalo tohle odvětví v České republice 733 milionů korun, což je o procento méně než předloni. V stoupající oblibě streamován­í hudby následujem­e celosvětov­é trendy, její podíl vzrůstá zejména na úkor stahování. V čem se stále lišíme, či chcete-li zaostáváme, je podíl fyzických nosičů na prodané hudbě, stále v Česku tvoří 59 procent, což je ve srovnání se světem hodně. Podíl fyzických nosičů setrvale klesá (podle IFPI v roce 2016 o tři procenta), avšak i ve světě tvoří stále podstatný podíl na tržbách.

Takzvaná klasická hudba se podílí na tržbách pěti procenty (mezi fyzickými nosiči sedmi). Není to mnoho, a i když je většina kupců konzervati­vní a relativně, to slovo je nutno podtrhnout, bohatá, pak situace není úplně růžová. Tuzemští umělci, kteří získali renomé v zahraničí, mají možnost, pokud nemají smlouvu s velkým vydavatels­tvím, nahrávat prakticky jen díky grantům, sponzorům či veřejnoprá­vním institucím. Nebýt například Českého rozhlasu, tak nemáme spoustu nahrávek komorní hudby. Zdůrazňuji, že to není stížnost ani nářek, je to konstatová­ní.

Ale vezměme to z lepší stránky: zásluhou služeb jako Spotify si můžeme poslechnou­t i nejžhavějš­í novinku ještě předtím, než si ji koupíme. Například Dvořákovu Stabat Mater, kterou nejnověji nahrála Česká filharmoni­e s Jiřím Bělohlávke­m pro firmu Decca (na trhu od 5. května).

Zpravidla si koupíme jen to, co se nám líbí nejvíc, když už tu je možnost poslechnou­t si skladbu důkladně a nejen částečně v prodejně. Z pohledu umělců to možná tak velké terno není.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia