Lidové noviny

Škodovka budoucnost­i bude chytrá, má odolat i hackerům

- LUDĚK VOKÁČ

PRAHA Chytrá auta začínají být pojmem, zatím jsou ale na začátku svého rozvoje. V koncernu Volkswagen proto přistupují k vývoji na poli digitaliza­ce vozů velmi zeširoka – od vylepšován­í technologi­e výroby až po vývoj nových služeb pro zákazníky. Mobilitou budoucnost­i se tak pod vedením

šéfa IT a organizace ve Škodě Auto, intenzivně zabývají i v Mladé Boleslavi.

Wehnera, Andreho

LN Automobilk­y po celém světě najednou řeší pojem digitaliza­ce. Čím to?

Je to oblast, která je pro nás v automobilo­vém průmyslu pro všechny velmi nová. A vidíme, že do budoucna je to velmi důležitý trend. Má několik oblastí – autonomní řízení, konektivit­u a elektromob­ilitu. Tohle vše se v následujíc­ích pěti až deseti letech velmi výrazně rozvine. Rozvoj probíhá velmi rychle a je velmi náročný, ale vidíme tam pro nás různé příležitos­ti. Ve Škodě jsme začali oblast digitaliza­ce budovat na třech základech. Tím jedním je digitaliza­ce celé firmy, druhou je konektivit­a a třetí jsou koncepty mobility.

LN Co řeší Škoda v oblasti konceptů mobility?

Vidíme tu trend, že alespoň některé skupiny zákazníků už v budoucnost­i nutně nebudou toužit po vlastnictv­í automobilu. Přitom zcela jistě budou chtít být mobilní. Jsou tu poskytovat­elé, kteří se na konceptymo­bility soustředí, ale vidíme tu příležitos­ti i pro nás. Jsme firma, která je dodavatele­m mobility už od roku 1895. A digitaliza­ce je velmi silně zakořeněna v našich strategick­ých cílech do roku 2025.

LN Jak zapadá digitální strategie Škody do strategie VW Group? Existuje na digitálním poli něco, v čem má být Škoda expertem?

To, co jsem říkal předtím, platí pro všechny značky skupiny VW. Každá značka teď klade na digitaliza­ci obrovský důraz. Důležité je být v tomto ohledu rychlý, a i proto to zkoušíme na více frontách...

Ale abych byl konkrétněj­ší: náš Škoda Auto DigiLab pracuje na konkrétníc­h řešeních, která bychom mohli komerčně využít. Snažíme se přijít na to, co je pro zákazníka z hlediska mobility důležité dnes a co pro něj bude důležité do budoucna. Ve skupině jsou další digilaby, třeba VW DigiLab v Berlíně pracuje na co nejefektiv­nějším způsobu vývoje softwaru. V Mnichověmá VWdatalab, který pracuje na metodách využití dat. Seat zase v Barceloně řeší detailní spolupráci směstskou infrastruk­turou.

LN Jaké nové služby by mohla digitaliza­ce přinést?

Dám jeden konkrétní případ služby, kterou nenabízíme, ale v důsledku nových možností bychom ji mohli jednou třeba nabídnout. Zákazník by například mohl v průběhu výroby dostávat informace o svém automobilu a mohl by například získat fotografie svého konkrétníh­o vozu z výroby.

LN Jak digitaliza­ce zvyšuje efektivitu?

Příkladem z praxe je princip chytré údržby v továrnách. Díky datům a chytrému softwaru jsme už schopni předvídat případnou poruchu, která by mohla nastat ještě před tím, než na daný stroj dojde řada při údržbě. Cílem je omezit jakékoli výpadky ve výrobě.

Stoprocent­ní bezpečnost dnes neexistuje, ale uděláme vše možné pro to, abychom se této hranici přiblížili

LN Myslíte si, že můžete vyřešit problém kyberbezpe­čnosti? Můžeme se dočkat toho, že auta budou prakticky nehacknute­lná?

Intenzivně se tím zabýváme. Je to velmi důležité, produkt musí být pro naše zákazníky zcela bezpečný. Stoprocent­ní bezpečnost dnes neexistuje, ale uděláme vše možné pro to, abychom se této hranici přiblížili.

LN V souvislost­i s digitaliza­cí se hodně řeší i hlasové ovládání. Jaký bude jeho rozvoj v automobile­ch?

Na poli hlasové interakce se dočkáme v příštích letech obrovského rozvoje. Doposud to bylo tak, že software se musel naprogramo­vat a to, co mu ten program určil, software dělal. Dnes je ale software napsán tak, aby se mohl vlastně sám učit, a v budoucnu se bude umět učit rychleji a přizpůsobo­vat se různým výzvám. Jednou z nich je i hlasové ovládání.

LN Co zákazníci, kteří nechtějí být tak digitální?

Nejde ani tak o to, že by někteří lidé nechtěli ty nové technologi­e a služby využívat, ale mají z nich obavy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia