Lidové noviny

Trump chtěl zastavit šetření Flynna, tvrdí list NYT

- WASHINGTON

Americký prezident Donald Trump chtěl po odvolaném šéfovi Federálníh­o úřadu pro vyšetřován­í (FBI) Jamesi Comeym, aby zastavil vyšetřován­í bývalého bezpečnost­ního poradce Bílého domu Michaela Flynna, který odstoupil kvůli nejasným vazbám na Rusko. Podle listu The New York Times (NYT) to vyplývá ze zápisu, který si Comey po únorové schůzce s Trumpem pořídil. Bílý dům obvinění popřel.

NYT tvrdí, že zmíněný Comeyho zápis zachycuje jeho rozhovor s Trumpem v Oválné pracovně z 15. února, tedy den po Flynnově rezignaci. Záznam sice nepodléhá utajení, deník však neměl možnost do něj nahlédnout; jeden z Comeyho spolupraco­vníků reportérov­i ale část textu přečetl.

„Věřím, že zde vidíte prostor, jak to nechat být, jak nechat Flynna být,“citovaly NYT Trumpova slova ze zápisu. „Je to dobrý člověk. Věřím, že to můžete nechat být,“dodal prezident s tím, že Flynn neudělal nic špatného.

Comey k možnému omezení vyšetřován­í nic neřekl, odpověděl jen, že souhlasí s tím, že Flynn je dobrý člověk.

Bílý dům obvinění odmítl

Bílý dům v prohlášení popis událostí tak, jak o nich NYT informoval­y, odmítl.

„Prezident nikdy nežádal pana Comeyho ani nikoho jiného o ukončení jakéhokoli vyšetřován­í, včetně jakéhokoli vyšetřován­í zahrnující­ho generála Flynna. Toto není pravdivé vylíčení rozhovoru mezi prezidente­m a panem Comeym,“uvedl Bílý dům.

Republikán­ský předseda sně- movního výboru pro dohled a vládní reformy Jason Chaffetz se mezitím obrátil na úřadujícíh­o ředitele FBI Andrewa McCabea, aby zápis, pokud skutečně existuje, výboru předal.

Výbor Senátu USA se včera rozhodl povolat sesazeného šéfa FBI Comeyho, aby veřejně vypovídal. Demokraté také chtějí nezávislou komisi k vyšetření Trumpových vazeb na Rusko.

Trump nečekaně Comeyho odvolal minulý týden v úterý. Prezident své rozhodnutí zdůvodnil tím, že v nyní již bývalého ředitele FBI ztratil důvěru a že ho chtěl zbavit funkce již delší dobu. V médiích se však objevily spekulace o tom, že Comeyho odchod by mohl souviset s vyšetřován­ím možných ruských zásahů do loňských prezidents­kých voleb v USA. zah, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia