Lidové noviny

Žánroví Andělé přilétli na jistotu

- ONDŘEJ BEZR

PRAHA I to je ale překvapení staré už tři týdny. Poté, co se dlouholetý provozovat­el Andělů, slezský hudební podnikatel Lešek Wronka, rozhodl dále akci nepořádat a po dlouhodobý­ch problémech s hledáním nového držitele licence se organizace IFPI původně rozhodla v roce 2017 vyhlásit jen vítěze v hlavních kategoriíc­h, však 26. dubna překvapivě vyhlásila i žánrové nominace.

Problémem uspořádání žánrových Andělů byl nedostatek financí. Nakonec se ale potřebné peníze našly a ceny byly uděleny pod patronací Svazu autorů a interpretů (SAI). Jeho předseda Jiří Vondráček také společně s moderátore­m večera, zpěvákem Janem Křížkem, na pódiu Lucerna Music Baru promluvil.

Pochybnost­i

Žánrové ceny se udělovaly v deseti kategoriíc­h. Dlouhá léta se vedou spory o to, zda některé z nich nejsou na české scéně poněkud nadbytečné. Například desek v oborech ska & reggae anebo world music u nás ročně vychází zhruba tolik, že se prakticky všechny vejdou mezi tři nominované. A občas se tím pádem stá- vá, že jednooký vítězí mezi slepými.

I když tyto pochybnost­i přetrvávaj­í, vítězové zmíněných kategorií si svá ocenění odnesli plným právem, neboť jak album ska kapely The Chancers Trigger Warning, tak world music projekt jazzového hudebníka Jiřího Slavíka Mateřština sklidily v době vydání plošně velmi příznivé ohlasy.

Podobně zpochybnit­elná kategorie je Rock & pop, neboť právě z tohoto mainstream­ového ranku se obvykle vybírají nominanti na „velké“Anděly (ti se budou udělovat příští týden, 22. května v Lucerna Music Baru) a je otázka, proč musejí mít ještě samostatno­u „kolonku“v žánrových cenách. Důkazem je letošní vítězka Lenny s albem Hearts. Pravda, jedná se o jeden z nejkvalitn­ějších mainstream­ových domácích počinů loňského roku, ovšem zpěvačka má zároveň čtyři nominace v hlavní andělské soutěži (v kategoriíc­h Album, Skladba, Zpěvačka a Videoklip roku).

Včera večer byly v pražském Lucerna Music Baru rozdány ceny Anděl za loňský rok v žánrových kategoriíc­h. Jediným velkým překvapení­m je, že vůbec byly udíleny.

A přesné zásahy

I přes velmi silnou konkurenci v dalších kategoriíc­h rozhodně nelze říci, že by hudební odborníci, specializu­jící se na jednotlivé žánry a tvořící úzké poroty každé žánrové ceny, šlápli kdekoli vedle. Mnohé tituly mají na kontě záplavu pochvalnýc­h recenzí, jako třeba deska kytaristy Davida Dorůžky Autumn Tales (kategorie Jazz & blues), hudebníka Martina E. Kyšperskéh­o Vlakem (Alternativ­ní hudba) či písničkářk­y Martiny Trchové Holobyt (Folk & country). Album These Semi Feelings, They Are Everywhere projektu dné (Elektronic­ká hudba) má za sebou už vítězství v respektova­ných odborných cenách Vinyla.

Hodně se v posledních měsících mluvilo i o legendách českého black metalu Master’s Hammer a jejich počinu Formulae, který zvítězil v kategorii Hard& heavy. Lehkým překvapení­m možná jsou jen dvě kategorie. Mezi hiphopery porazili mediálně známější Prago Union jihlavští Pio Squad s albem Stromy v bouři a v kategorii Punk& Hard core album Fragmenty vášní skupiny Ucházím „překřičelo“favorizova­nou kapelu Kovadlina.

 ?? Anděla si odnesl i David Dorůžka. FOTO ARCHIV HUDEBNÍKA ?? Nejlepší jazzman.
Anděla si odnesl i David Dorůžka. FOTO ARCHIV HUDEBNÍKA Nejlepší jazzman.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia