Lidové noviny

Hedvábná stezka budící emoce

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Jedním z důvodů cesty prezidenta Miloše Zemana do Číny byla účast na fóru zaměřeném na iniciativu nová Hedvábná stezka. Tu Zeman označil za nejvíce fascinujíc­í projekt v novodobých dějinách. A zdůraznil, že Česko chce být jeho součástí.

Dva koridory

Iniciativu nová Hedvábná stezka vyhlásil v roce 2013 čínský prezident Si Ťin-pching. Novou hedvábnou stezku tvoří dva obchodní koridory, a to pozemní a námořní. Ten pozemní spojí železnicí, z velké části vysokorych­lostní, Čínu s Evropou, povede přes Kazachstán, Turecko, Rusko, Polsko, Německo, Nizozemsko a odsud na jih do Itálie. V Benátkách se spojí s námořní trasou, která bude směřovat přes Středomoří, severní Afriku a jižní Asii do Číny. Iniciativa má tři základní stavební kameny – vybudování infrastruk­tury, podporu obchodu a investic a spolupráci v oblasti průmyslu. Nová Hedvábná stezka má potenciál zahrnout až 64 zemí světa, v nichž žije 4,4 miliardy lidí, a zhruba čtyřicet procent globální ekonomiky.

„Doufáme ve vytvoření velké rodiny v harmonické­m soužití,“konstatova­l na úvod fóra k nové Hedvábné stezce čínský prezident Si Ťin-pching. Již dříve čínská vláda zdůrazňuje, že chce podpořit globální ekonomický rozvoj a propojit svět.

Jenže důvodů, proč Peking podporuje iniciativu, je více. „Jde o geopolitic­ký koncept propojujíc­í již existující regionální formáty do širšího celku. Je přednostně postaven na ekonomické logice s podstatným­i politickým­i implikacem­i,“říká Rudolf Fürst, ekonom a sinolog z Ústavu mezinárodn­ích vztahů.

Plán není transparen­tní

Někteří západní činitelé považují iniciativu především za snahu rozšířit celosvětov­ý vliv Číny. Poukazují též na to, že plán není transparen­tní a vyjasněno není zapojení zahraniční­ch firem do projektu.

Čínské společnost­i potřebují využít globalizac­i a kvůli zpomalujíc­ímu růstu domácí ekonomiky lační po nových odbytištíc­h. Iniciativa nová Hedvábná stezka představuj­e pro čínské firmy ohromný potenciál. „Projekt je formulován přednostně pro čínské potřeby, avšak má velký pře- sah z hlediska výhodnosti partnerský­ch států. Týká se významně i EU a její ekonomické a politické budoucnost­i,“upřesňuje Rudolf Fürst. Je přesvědčen, že Česko může v rámci iniciativy uspět. „Má potenciál pro vlastní individuál­ní specializa­ci a má dobrou výchozí pozici, zejména jako periferie německého ekonomické­ho kolosu a příjemné země pro relax a drobnější, leč kvalitní investice,“upřesňuje Rudolf Fürst.

Bruselský ekonomický think tank Bruegel predikuje, že se nižší náklady na dopravu dosažené díky infrastruk­turním projektům v rámci iniciativy nová Hedvábná stezka promítnout do zvýšení mezinárodn­ího obchodu zemí EU o šest procent. Český zahraniční obchod by si ale měl polepšit o pouhých 2,81 procenta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia