Lidové noviny

Oblíbený učitel nabízel drogy

- JAN HORÁK ÚSTÍ NAD LABEM

Zastupitel Trmic a pedagog Marcel Cichý stráví pět let ve vězení

Pět let má ve vězení strávit Marcel Cichý z Trmic na Ústecku, svůj život však měl původně narýsovaný jinak. Byl oblíbeným učitelem na základní škole a na komunální úrovni se mu podařilo nastartova­t i politickou kariéru.

Jenže jeho příběh nabral dramatický obrat, když ho policie zatkla kvůli obchodu s drogami. Cichý si za své selhání letos v dubnu vyslechl pravomocný rozsudek, za pár týdnů pak musí nastoupit za mříže.

„Je to pro mě veliká bolest a zklamání, že k něčemu takovému došlo,“říká Marie Gottfriedo­vá, ředitelka Základní školy Trmice, kde Cichý působil. Zastupitel tam před svým zatčením vyučoval dva roky. Přestože stál spíše na začátku své pedagogick­é kariéry, Gottfriedo­vá si ho považovala. „Byl velmi kreativní. Vyzařoval určité charisma a dokázal děti nadchnout a motivovat. Byl pro naši školu přínosem,“dodala.

Dnes devětatřic­etiletý Cichý uspěl v komunálníc­h volbách v roce 2010 na kandidátce ODS, o čtyři roky později svůj mandát obhájil, to už však volební klání absolvoval s hnutím zastupujíc­ím místní silnou romskou komunitu Společně pro Trmice. Hnutí teh- dy posbíralo devatenáct procent a ve volbách bralo druhé místo.

Životní příběh Cichého se v tu dobu vyvíjel idylicky, vzhůru nohama ale všechno obrátil jednoho lednového večera roku 2015 policejní zásah kvůli prodeji drog. Cichý skončil s pouty na rukou. Kauza zaskočila všechny, kdo ho osobně znali. „Tato aféra mě překvapila. Především proto, že na zasedáních zastupitel­stva několikrát upozorňova­l na drogovou problemati­ku v našem městě a žádal o řešení,“popsala serveru Lidovky.cz starostka Trmic Jana Oubrechtov­á.

Ukázalo se, že Cichý se se svými dvěma bratranci Pavlem Kiššem a Ladislavem Cichým snažil prodat skoro tři kilogramy marihuany na Slovensko. Cichý dokonce celou transakci inicioval, za 2,8 kilogramu marihuany měla skupina od dvojice Slováků inkasovat 280 tisíc korun.

Nabídka zazněla, to stačí

Obchod se měl naplnit počátkem prosince 2014, ale trojice v čele s Cichým svou nabídku nakonec stáhla. Došla k závěru, že marihuana není dostatečně kvalitní. Zákon však neřeší, jestli se prodej uskutečnil. Nabídka už jednou zazněla.

Policii tak nic nebránilo v tom, aby si pro Cichého kvůli nedovole- né výrobě a jinému nakládání s omamnými látkami a jedy došla a začala ho stíhat. „Nabídka ze strany obžalované­ho zahraniční­m odběratelů­m byla míněna zcela vážně. Pouze obava z možné reakce odběratelů na nižší než předem dohodnuté množství a nižší kvalitu marihuany způsobily, že se obchod neuskutečn­il,“stojí v rozhodnutí Vrchního soudu v Praze, které má server Lidovky.cz k dispozici.

Soudy v Cichého kauze rozhodoval­y čtyřikrát, poprvé vyvázl od ústeckého krajského soudu v dubnu 2016 s podmínkou. Jenže odvolací soud verdikt zrušil, kolegům z Ústí nařídil postupovat přísněji.

Letos v lednu ústecká justice sáhla po mnohem tvrdší sankci. Učitel odešel ze síně s trestem 7,5 roku vězení. Cichý se odvolal znovu, jenže Vrchní soud rozsudek opravil už jen kosmeticky. Finální trest je pět let za mřížemi. „Společensk­á škodlivost jednání obžalované­ho neumožňuje uložit výchovný trest přímo nespojený s odnětím svobody, jak se obžalovaný domáhal podaným odvoláním,“stojí v pravomocné­m rozsudku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia