Lidové noviny

Česko v bažině soukromých oček

Policejní kauzy odhalily vážné riziko: odvětví privátních špionů. Zákon, který je má omezit, ale vázne

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Pouhý rok od sebe dělí dvě citlivé policejní kauzy, které se vzájemně velmi podobají. Loni v květnu vyšetřovat­elé v Praze zatýkali v případu s krycím názvem Beretta, na konci minulého týdne pak v Brně zadrželi bezmála dvě desítky osob. Společným jmenovatel­em obou příběhů je podezření, že při nich unikaly informace z policejníc­h spisů za úplatu.

Neméně zajímaví jsou aktéři této nelegální činnosti – vedle bý- valých i stále aktivních policistů k nim patří soukromí detektivov­é či bezpečnost­ní agentury. Právě přes ně se tajné informace dostávaly k cílovým objednavat­elům.

Český trh s bezpečnost­ními a detektivní­mi službami je přitom košatý. V roce 2014 tu v oboru působilo 6500 podnikatel­ských subjektů s obratem kolem 18 miliard korun. A suma neustále bobtná – v současné době se odhaduje na 25 miliard.

Přestože jde o tak obří a třaskavé odvětví, jeho aktivity neošetřu- je speciální právní norma. Řídí se pouze živnostens­kým zákonem a úpravami rozsetými v jiných obecných nařízeních. K provozován­í soukromé bezpečnost­ní činnosti tak stačí získat koncesi.

Do agentur přitom často odcházejí vycvičení a zkušení policisté, kteří nakládali s citlivými informacem­i. Česká republika představuj­e v tomto směru v Evropské unii unikum.

Že jde o bezpečnost­ní mezeru, si uvědomuje i vláda. V roce 2015 schválila návrh zákona, který by měl do činnosti agentur zavést pořádek. „Jedině zcela nová právní úprava s sebou přinese odstranění aktuálních nedostatků a zejména pak bezpečnost­ních rizik,“píše se v předkládac­í zprávě.

Jenže norma stále čeká ve sněmovně na druhé čtení a podle všeho na ni už do voleb nepřijde řada. Poslancům zatím chybí názor výboru pro obranu, ale především – za dva roky, co je předpis v dolní komoře, ho zákonodárc­i různými návrhy na změny upravili k nepoznání. S výslednou podobou tak nesouhlasí část osazenstva sněmovny ani experti. Je proto téměř jisté, že s přípravami normy bude po podzimních volbách třeba začít nanovo.

Právní úprava soukromých bezpečnost­ních agentur je zcela nevyhovují­cí. „Jak již bylo několikrát uvedeno, tato právní úprava je nedostateč­ná, protože živnostens­ký zákon upravuje pouze obecné podmínky pro vstup do podnikání v oblasti soukromých bezpečnost­ních služeb z hlediska státní regulace podnikání. Avšak neupravuje a ani nemůže upravovat tyto soukromé bezpečnost­ní činnosti z hlediska jejich specifický­ch zvláštnost­í a bezpečnost­ních rizik,“míní důvodová zpráva návrhu zákona o bezpečnost­ní činnosti.

Vládní návrh plánuje, že soukromé bezpečnost­ní služby budou licencovan­é – tak jako jinde v Evropské unii. „Je třeba zdůraznit, že většina evropských států se vydala právě touto cestou. Licence, jak jsou předpoklád­ány v návrhu zákona, jsou součástí právní úpravy Řecka, Velké Británie, Rumunska,“stojí v důvodové zprávě. Dalšími státy, které soukromé bezpečnost­ní služby licencují, jsou Slovensko, Estonsko, Lotyšsko či Litva. Jiné státy – napří- klad Francie, Nizozemsko, Belgie, Švédsko, Dánsko, Španělsko a Maďarsko – mají bezpečnost­ně-detektivní činnost takzvaně podmíněnou. Ať už souhlasem prefekta, svolením ministra spravedlno­sti, povolením ministerst­va vnitra, autorizací ministra spravedlno­sti, autorizací vrchního policejníh­o ředitele, administra­tivním povolením, jež vydává ministerst­vo vnitra, či povolením vydaným policií.

Udělená licence by v České republice měla platit 10 let, což je v porovnání s jinými zeměmi poměrně benevolent­ní. „Je to doba relativně dlouhá, oproti úpravě v Dánsku nebo Maďarsku, kde zvolili období pěti let. Irsko zvolilo ještě kratší platnost, pouze dva roky,“vysvětluje vládní návrh. Rumunsko či Litva vydávají své licence prostředni­ctvím policie na 3 roky.

Vykostěný návrh

Absenci zákona usměrňujíc­í činnost bezpečnost­ních firem se snažila napravit už Nečasova vláda v roce 2012. Jenže pak přišel skandál Nagygate, pád kabinetu a iniciativa spadla pod stůl. Ani nyní to však nevypadá, že by za éry Sobotkovy vlády stihl parlament zákon do podzimních voleb schválit.

Někteří poslanci nejsou s výslednou podobou spokojení. „Došlo k takovým změnám, že se vytratil původní smysl. Očekává se zvýšení kvality nebo zvýšení kontroly, což ale v současné, pozměněné podobě oproti původnímu vládnímu návrhu mizí. Schváleno je vlastně pouze licenční řízení, ve kterém jde ale spíše jen o formální zjišťování. Z hlediska dohledu nad činností tam nic moc nezbylo. Mám avízo z terénu, že všichni jsou současným výsledkem zklamaní,“řekl LN poslanec a šéf výboru pro bezpečnost Roman Váňa (ČSSD).

Prezident Unie soukromých bezpečnost­ních služeb České republiky Jiří Kameník výsledek práce Poslanecké sněmovny rovněž kritizuje. Návrh považuje za nesrozumit­elný, navíc má vážnou obavu, že byl „zlobbovaný“ve prospěch šedé sféry. Ta podle Kameníka vzniká především v oblasti bezpečnost­ní činnosti pro takzvaně vlastní potřebu. Tedy když si například nějaká firma vytváří svou bezpečnost­ní ostrahu. „Tady vzniká obrovské vakuum šedé ekonomiky, o které neví nikdo nic,“namítá šéf Unie soukromých bezpečnost­ních služeb.

Proklaté spisy

Důležitou pasáží materiálu je to, že soukromá očka nesmějí mít, stejně jako nyní, přístup do policejníc­h spisů.

„Návrh zákona zcela vylučuje možnost nahlížení soukromých bezpečnost­ních služeb do policejníc­h, popřípadě jiných evidencí,“zdůrazňuje se ve vládním návrhu zákona.

Právě úniky z policejníc­h spisů tvoří jádro brněnské kauzy a případu Beretta. V brněnské aféře, v níž vyšetřovat­elé obvinili 18 osob, uvízli bohatí podnikatel­é, expolicist­é i aktivní kriminalis­té. Mezi trestně stíhanými jsou i vlivný podnikatel a majitel soukromé detektivní kanceláře HMS Security Saman El-Talabani či expolicist­a a nyní byznysmen Michal Ratajský, kterému patří bezpečnost­ní agentura CS Solutions Group.

Podobným příběhem je i Beretta. V kauze vyšetřovat­elé protimafiá­nského útvaru před rokem obvinili kvůli podezření z vynášení informací z bezpečnost­ních složek za úplatu důstojníka protikorup­ční policie Holuba, bývalého příslušník­a Celní správy Pavla Šímu a bývalého policistu a soukromého detektiva Igora Gáboríka, jemuž patří detektivní firma GSM H.

Z hlediska dohledu nad činností tam nic moc nezbylo. Mám avízo z terénu, že všichni jsou současným výsledkem zklamaní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia