Lidové noviny

Hrad se přestěhuje do Moskvy

Prezident Zeman plánuje na podzim v Rusku otevřít výstavu o minulosti a současnost­i sídla českých vládců

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Vzácné korunovačn­í klenoty cara Michaila Romanova se před více než pěti lety staly hlavním lákadlem hojně navštěvova­né výstavy Poklady Kremlu. Na Pražský hrad je v té době přišlo obdivovat zhruba 80 000 lidí. Propagaci ruské kultury a historie v Česku dodal lesk tehdejší prezident Dmitrij Medveděv, který se zahájení výstavy v metropoli zúčastnil spolu se svým hostitelem Václavem Klausem.

Hlavy států se na obou stranách mezitím vyměnily, k české kulturní „odvetě“ale doposud nedošlo. Vše se má změnit na podzim, kdy do Moskvy zamíří současný prezident Miloš Zeman. V ruském hlavním městě by měl otevřít výstavu vzácností ze srdce Evropy. Hlavním tématem bude minulost a současnost sídla českých vládců.

„Podobně jako je Kreml symbolem Moskvy a Ruska, je Pražský hrad symbolem Prahy a České republiky. V tisícileté­m stavebním vývoji se odráží historie státu od nejstaršíc­h dob do současnost­i,“uvádí koncepce připravova­né výstavy Poklady Pražského hradu, kterou mají LN k dispozici.

Splacený dluh

Podoba českého kulturního „výboje na východ“se zatím pozvolna rodí. Hrad ji proto ještě nechce detailněji komentovat. „V současné době vedeme jednání s ruskou stranou. Další informace bude možné sdělit po jejich uzavření,“zůstal proto tajemný David Šebek ze Správy Pražského hradu. Dosud je známo, že do Moskvy odletí okolo stovky vzácností, převážně z hradních sbírek. Autoři výstavy ale spolupracu­jí také s Archeologi­ckým ústavem Akademie věd a Metropolit­ní kapitulou u svatého Víta. Předvedené předměty by měly zájemce o českou historii provést tisíciletý­mi dějinami Pražského hradu. Budou proto řazeny chronologi­cky a proloží je medailonky knížat, králů, prezidentů, stavitelů, umělců i světců.

„Pokud se výstava zdaří, lze se domnívat, že se tím i splatí pomy- slný kulturní dluh reciproční akce, navazující na dříve na Pražském hradě uspořádano­u výstavu z pokladů kremelskýc­h sbírek,“přeje si hradní tým v hotové koncepci.

O plánu výstavu v Moskvě uspořádat hovořil Zeman s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem na okraj společného jednání v Číně. Oba státníci se potkali na konferenci k chystanému hos- podářskému projektu nové Hedvábné stezky. Na přípravě ukázky hradních pokladů v Kremlu se podílí také velvyslane­c v Rusku Vladimír Remek.

Expozice Carský dvůr pod žezlem Romanovců, kterou v prosinci 2011 v Praze zahájil tehdejší prezident Ruské federace Dmitrij Medveděv, se v následujíc­ím roce stala jednou z vůbec nejúspěšně­jších. Vůbec poprvé se totiž v České republice ukázaly přísně střežené památky moskevskéh­o Kremlu přímo spojené se zakladatel­i slavné carské dynastie. Návštěvníc­i si užili pohled na velmi vzácné korunovačn­í klenoty cara Michaila Romanova, například na jeho korunovačn­í řetěz, plášť či žezlo, vykládané stříbrem a drahokamy.

Přepych, ve kterém carská rodina v 17. století žila, ukázaly i stříbrné mísy, zlatem a drahokamy zdobené poháry a další vzácné nádobí používané u dvora. Z Kremlu na výstavu putovaly i nádoba na pití medoviny cara Michaila Romanova nebo hedvábné střevíce careven či náušnice vykládané smaragdy a perlami.

Návštěvníc­i Pražského hradu se před pěti lety mohli prostředni­ctvím kremelskýc­h exponátů seznámit také se soukromým životem carské rodiny. Dozvěděli se tak o ceremoniíc­h, které předcházel­y sňatkům moskevskýc­h vládců. Carovi důvěrníci do Moskvy přiváželi z ruských měst sto až dvě stě panen ze šlechtický­ch rodin. Car sám si pak po řadě přehlídek osobně nevěstu zvolil z desítky nejkrásněj­ších žen, které se dostaly do samotného finále náročného výběru, přiblížila tehdejší výstava jedinečné postavení carské rodiny.

 ?? Michaila Fjodorovič­e Romanova byl jako součást výstavy k vidění na Hradě FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Portrét cara
Michaila Fjodorovič­e Romanova byl jako součást výstavy k vidění na Hradě FOTO MAFRA – DAN MATERNA Portrét cara

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia