Lidové noviny

Záhadný Paroubek jel v Číně sólo

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Příští týden tomu bude sedm let, co se tehdejší premiér za ČSSD Jiří Paroubek stáhl z vrcholné politiky. Rezignoval na post předsedy sociální demokracie a na sklonku roku 2014 se poroučel i z krachující strany Národní socialisté – LEV 21, od níž si jako otec zakladatel sliboval zajištění pokračován­í své politické kariéry.

Na nezájem médií si přesto stěžovat nemůže. Internet v posledních měsících živil zprávami o svém bouřlivém rozchodu s manželkou Petrou. Před měsícem pak spustila internetov­á televizi Playtvak seriál, v němž Paroubek v roli cvičence předvádí soustavu čínských cviků, díky nimž se mu podařilo zhubnout.

Cvičení čínských císařů ovšem není jedinou aktivitou, která expremiéra pojí s říší středu. Minulý týden se objevil v pekingském hotelu St. Regis po boku jiného bývalého předsedy vlády – Petra Nečase. Ve stejném hotelu v tu dobu pobýval také prezident Miloš Zeman.

Paroubek se v Pekingu podobně jako Zeman zúčastnil konference o nové Hedvábné stezce. V bloku věnovaném think tankům tu rozmlouval třeba s australský­m expremiére­m Kevinem M. Ruddem. Jenže zatímco Rudd se po odchodu z politiky stal šéfem vlivné neziskové společnost­i Asia Policy, Paroubek v Pekingu vystupoval sám za sebe. Na rozdíl od Nečase, který se po odchodu z ODS propracova­l do první ligy čínských lobbistů, zůstal Paroubek sólistou i ve snaze dohodnout byznys s Číňany.

Někdejší premiér ČSSD nebyl členem prezidents­ké delegace a nevešel se ani do vládního speciálu. „Pozvali mě organizáto­ři. Nezkoumal jsem, kdo přesně to byl. Nevím, jestli to byla komunistic­ká strana nebo ministerst­vo zahraničí,“řekl LN Paroubek.

Setkání s Nečasem bylo podle něj náhodné – v hotelu se zrovna konala konference investiční skupiny CEFC, jejímž šéfem pro Evropu je bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík, hlavní organizáto­r českého byznysu s Číňany.

S prázdnýma rukama se ovšem z Pekingu přece jen nevrátil. Dohodl tu kontrakt, který má otevřít Číňanům cestu k technologi­ckému know-how. „Spolupracu­ji s jednou čínskou společnost­í. Snaží se dovážet zajímavé technologi­e do Číny, třeba z oblasti nanotechno­logie a životního prostředí. Jsme před podpisem smlouvy,“říká s tím, že až do té doby jméno firmy neprozradí.

Dosavadní expremiéro­vy aktivity na poli čínského byznysu ale naznačují, že nepůjde o nic lukrativní­ho. Paroubek na rozdíl od Nečase, který má pod palcem zdravotnic­ký byznys a loni si založil vlastní New Silk Road Infrastruc­ture Developmen­t & Technology Associatio­n, hraje druhou ligu. Angažoval se třeba jako česká spojka provincie Če-ťiang, na jejíž pozvání byl loni v listopadu na týden v Číně. Jak se stalo, že si vybrali zrovna jeho? „Expremiérů, kteří by byli ekonomové a chtěli pracovat, tolik není,“říká Paroubek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia