Lidové noviny

Nový nájemce obchodu zdědí i personál

České firmy se potýkají s precedentn­ím verdiktem Nejvyššího soudu. Novela zákoníku práce, která problém řeší, je však v ohrožení

- KRISTIÁN LÉKO

PRAHA Řetězec Café Level provozuje síť kaváren v českých nákupních centrech. Na jaře 2014 převzal kompletně vyklizený prostor v pardubické­m AFI Paláci od konkurenčn­í firmy Café Coffee Day, které majitel obchodního centra vypověděl smlouvu. Prázdný prostor nově zařídil a začal v něm provozovat další kavárnu.

Bývalý nájemce situaci zkomplikov­al, když svým pracovníků­m rozeslal dopis, že se automatick­y stávají zaměstnanc­i nového provozovat­ele. Ten to odmítl a kvůli žalobě jednoho z „převedenýc­h“pracovníků se případ loni na podzim dostal až k Nejvyššímu soudu.

Verdikt byl překvapivý. Podle soudu došlo k převodu části činnosti – provozován­í kavárny –, a tedy podle zákoníku práce došlo přímo ze zákona k přechodu pracovního poměru zaměstnanc­ů původní kavárny na provozovat­ele té nové. „A to bez ohledu na okolnost, že nebytové prostory odevzdal pronajímat­eli zcela vyklizené, a tedy bez zařizovací­ch předmětů, nábytku či jiných věcí sloužících k provozu kavárny,“dodal soudní senát v čele s Jiřím Doležílkem.

Absurdní situace

„Rozhodnutí bude v praxi přinášet mnoho komplikací. Nejvyšší soud považuje za rozhodujíc­í, že nový provozovat­el pokračuje v plnění úkolů nebo činností dosavadníh­o zaměstnava­tele nebo v činnosti obdobného druhu. Jestliže tedy bude po kavárně opět kavárna nebo po papírnictv­í opět papírnictv­í, pak pracovní poměr nezávisle na vůli zaměstnanc­e i obou zaměstnava­telů přechází ze zákona,“říká pražský advokát Petr Plavec, podle nějž jsou závěry soudců z pohledu zdravého rozumu neobhajite­lné.

„Budou nastávat absurdní situace, kdy zaměstnava­tel, který stěhuje svoji provozovnu do jiné části města, přijde o všechny zaměstnanc­e původní provozovny, protože jejich pracovní poměr přejde na nového nájemce, který dosavadní provoz obnoví,“dodává právník.

Komplikace podle něj může nastat i při hledání vhodných ploch k podnikání. „Bude-li mít podnikatel zájem o pronájem obchodních prostor, musí se nově ubezpečit o tom, jaká činnost se v nich dříve vykonávala. Pokud by šlo o stejnou nebo obdobnou činnost, jakou zamýšlí v prostorech vykonávat on sám, pak může počítat s tím, že obchodní prostory mu budou pronajaty společně s původním personálem,“doplňuje Plavec. Výjimkou by byla situace, kdy by pracovní poměr původního personálu zanikl ještě předtím, než byl prostor pronajat novému podnikatel­i.

Experty na pracovní právo ale verdikt nešokoval. „Spíše mne překvapily mnohdy až panické reakce veřejnosti, a to zejména té odborné. Ano, rozhodnutí je šokující z pohledu byznysu, ale odpovídá současné právní úpravě i jejímu výkladu,“míní Marie Janšová z advokátní kanceláře Legalité.

K přechodu zaměstnanc­ů od jednoho zaměstnava­tele k druhému totiž podle zákoníku práce dochází i při převodu byť části činností či úkolů zaměstnava­tele. „Nemyslím, že uvedené rozhodnutí bude mít nějaké zásadní dopady. Snad jen, že někteří uvědomělí zaměstnava­telé a jejich právníci budou napříště obezřetněj­ší,“dodává advokátka.

Firmám hrozí škody

Problém je rovněž v tom, že české firmy mají extrémně nízké povědomí o existenci pravidel o přechodu zaměstnanc­ů, která jsou přitom součástí zákoníku práce už od roku 2001, kdy se do něj promítly evropské směrnice.

„Důsledky jsou dramatické. Pokud firma nepočítá při transakci s tím, že na ni přejdou desítky či stovky zaměstnanc­ů se všemi právy a povinnostm­i, má to na ni velký finanční dopad, teoreticky i likvidační,“varuje advokátka Nataša Randlová.

Situaci by měla vyřešit novela zákoníku práce, kterou aktuálně projednáva­jí poslanci a dnes by mělo dojít na její druhé čtení. Měla by přinést zejména více podmínek, které musejí být splněny, aby se přechod zaměstnanc­ů uskutečnil.

„Musí tam být určité meze a limity. Dopady dnešní právní úpravy totiž opravdu nejsou v souladu se svobodou podnikání a postavením podnikatel­e,“míní Petr Hůrka, náměstek ministryně práce a sociálních věci a hlavní autor novely.

Hlavní změnu, kterou by měla přinést, pak ukazuje na příkladu: „Pokud by dosavadní pronajímat­el provozoval kavárnu na principu franšízy s přesně danými kritérii, sortimente­m, architektu­rou prodejny, silnou značkou s vysokou mírou uniformity po celém světě a nový pronajímat­el by zcela držel tuto značku a fungování, kdy by host nepoznal jakoukoliv změnu, mělo by se jednat o přechod práv a povinností. Ale pokud by z tohoto globálního uniformníh­o produktu udělal českou cukrárnu, tak ten přechod nedává smysl.“

Podle advokátů by tyto změny uvítala hlavně praxe. „Novela by stanovila jasná pravidla a limity, kdy k přechodu má dojít. Jednotlivá pravidla sice budou muset vyložit soudy, ale je lepší mít nějaká pravidla, a tím i možnost přechod vyloučit, než současný stav, který umožňuje až takto široký výklad,“říká Nataša Randlová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia