Lidové noviny

Rozpočet 2018: více peněz na penze i platy

-

PRAHA Rozpočet na příští rok počítá s růstem důchodů, platů, sociálních i nemocenský­ch dávek či posílením rozpočtu ministerst­va obrany. Navržený schodek 50 miliard korun při celkových výdajích 1,342 bilionu vychází z dohody koalice.

Důchody by podle návrhu měly příští rok stoupnout zhruba o 500 korun měsíčně, což si vyžádá proti letošku navíc 21,6 miliardy. Předloha dále počítá s navýšením o 21,8 miliardy korun u platů ve státní sféře.

Rozpočet ministerst­va obrany by měl stoupnout o 5,4 miliardy na 57,9 miliardy korun. „Myslím si, že ten návrh je dobrý a řeší důležité věci,“uvedl včera ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Návrh ministerst­va rovněž počítá s navýšením peněz na vědu a výzkum, a to o půlmiliard­y korun. Vláda včera ale schválila, že na tyto účely půjde v příštím roce 36,2 miliardy korun, tedy zhruba o 3,5 miliardy víc než letos. „Byl jsme na vládě přehlasová­n,“řekl k tomu Babiš.

Problémem při přípravě rozpočtu bylo podle něj čerpání evropských peněz. „Pokud resorty avizují nějaké čerpání a jejich odhady nefungují, tak nenímožné rozpočtova­t. Já bych rád rozpočtova­l nižší deficit, ale když navrhujeme minus 50 miliard a resorty jsou teď na minus 100 miliardách korun, tak je to maximum možného,“uvedl.

Naposledy jako ministr

Babiš dodal, že včerejší tisková konference byla zřejmě jeho poslední veřejné vystoupení v roli ministra financí. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se jej totiž rozhodl odvolat. Nahradit by ho měl poslanec ANO Ivan Pilný. Babiš vyjádřil přesvědčen­í, že Pilný návrh státního rozpočtu převezme. „Pan Pilný tomu rozumí, tak předpoklád­ám, že se s tím ztotožní,“řekl. Podotkl také, že Pilný bude při jednáních s ministry o výdajích patrně tvrdší než on.

Návrh rozpočtu již kritizoval­a opoziční ODS. Deficit 50 miliard korun je podle strany v době hospodářsk­ého růstu nepřijatel­ný. „Místo rozdávání peněz daňových poplatníků jen někomu by vláda měla snížit daně všem a nechat tak lidem v peněženkác­h víc peněz, protože lidé vědí lépe než vláda, jak se svými penězi naložit,“řekl předseda ODS Petr Fiala. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia