Lidové noviny

Velké sousto pro nového ministra: dotační aféra

-

PRAHA Každým dnem ministryně školství Kateřina Valachová předá premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (oba ČSSD) svou demisi. Nástupce na své místo již vybrala a je prý z ministerst­va.

Podle všeho by tak mělo jít o dosavadníh­o náměstka Stanislava Štecha, který LN poskytl rozhovor, jak se v praxi ujala inkluze. Na doplňující otázky, zda se vidí v čele resortu, později odpovědět nechtěl. Stejně jako na dotaz, jak bude řešit kauzu týkající se fotbalovýc­h dotací.

Právě kvůli ní Valachová podává demisi. Její náměstkyně a blízká přítelkyně Simona Kratochvíl­ová totiž čelí podezření, že se v pronajatém bytě domlouvala na rozdělován­í sportovníc­h dotací s předsedou Fotbalové asociace ČR Miroslavem Peltou. Oba jsou nyní obviněni a ve vazbě.

Policie Peltu viní, že v rozporu se zákonem ovlivnil 21 pro- jektů z asi padesáti, jimž resort pro letošek peníze přiřkl. Celkem o 454 milionů soutěžilo 1206 žádostí.

Valachová včera navíc uvedla, že se ministerst­vo na výzvu policie přihlásí jako poškozený do řízení. „Policie nás vyzvala, abychom se k řízení připojili jako poškození, což bezpochyby učiníme. Budu se snažit ještě v následujíc­ích dnech, pokud nám to policie jako poškozeném­u umožní, vstoupit do spisu a získat bližší informace, které z projektů jsou v případě investic prošetřová­ny policií,“uvedla. U zjevně „čistých“projektů není vyloučeno, že ministerst­vo zváží jejich vyřízení.

Do konce května chce otevřít nový dotační program pro investice, ve kterém nabídne miliardu korun. První polovina půjde namenší projektyma­ximálně do deseti milionů korun, druhá na větší investice do 20 milionů korun. mk, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia