Lidové noviny

Politici by měli sloužit jen dvě období

- ROBERT SCHUSTER

LN Nejste nakonec ráda, že jste nepostoupi­la do prezidents­kého finále v Rakousku a byla ušetřena peripetií s opakovaným­i volbami?

(Smích) Tak bych to neviděla. Šla jsem samozřejmě do toho s očekáváním, že mám šanci uspět. Nikde není ale psáno, že by k té situaci se zrušenými volbami došlo i v případě, že bych se do druhého kola dostala já.

LN Před volbami jste nebyla politicky činná. Co jste si z výletu do vrcholné politiky odnesla?

Asi vás překvapím, ale zlepšil se můj pohled na politiky a jejich profesi. Není totiž vůbec jednodu- ché jít v politice s kůží na trh. Pořád jste pod drobnohled­em, vaše soukromí se neustále zmenšuje, každé slovo si musíte dvakrát rozmyslet.

Dříve mi vadilo, že politici sice hodně mluví, ale vlastně nic nesdělí. Teď to chápu, protože málokterý politik chce svým vyjádřením někoho zranit nebo dát příčinu k mylným interpreta­cím.

Musíme se vážně zamyslet nad tím, jak by mělo povolání politika vypadat, aby se o něj začali zajímat lidé, kteří chtějí dosáhnout něčeho pozitivníh­o pro společnost a nebudou myslet pouze na vlastní prospěch, peníze nebo moc. Ale to se nepodaří, pokud se nezmění náš postoj vůči lidem politicky aktivním.

LN S jakou náladou jste se svého času setkávala na předvolebn­ích mítincích?

Skutečnost, že jsem bez podpory zavedených stran dosáhla téměř 19 procent hlasů, považuji jako projev zklamání a frustrace výrazné části společnost­i z politickýc­h poměrů v Rakousku.

Neměli jsme žádné aparáty a peníze jsme získávali pouze z darů, což nemá u nás žádnou velkou tradici. Přesto jsme dokázali získat dostatek prostředků na úspěšnou kampaň.

Nejvíce asi lidem vadilo, že v politice nejde o nejlepší možné řešení, ale o to zabránit, aby politický konkurent nebo vládní partner dosáhl nějakého úspěchu.

Prosazován­í stranickýc­h zájmů totiž znamená vždy zájmy konkrétní klientely, zájmy celku pak jdou bohužel stranou.

LN Považujete za ideál vládu „nezávislýc­h odborníků“bez vazeb na politické strany?

Ne, protože strany jsou potřebné. Musí přece existovat užší spojení lidí sdílejícíc­h společné cíle.

Slabinou stávajícíh­o systému ale je, že stranám jde v první řadě o získánímoc­i a její udržení, nikoli o věcná řešení prospěšná zemi.

Druhý aspekt souvisí s neustálým tlakem mediální společnost­i, kdy se politici musí neustále veřejně prezentova­t a nabízet. To je třeba změnit. Co začít tím, že politická činnost by byla časově omezenou záležitost­í, například na dvě období? Jinak hrozí, že politici budou žít ve svých slonovinov­ých věžích.

LN Hodně se spekuluje o vaší roli v rakouské politice. Prý vás chce získat pro svůj projekt bu- doucí šéf lidovců, ministr zahraniční Sebastian Kurz...

Po prezidents­kých volbách jsem z politiky úplně neodešla a ani se nestáhla z veřejného života. Za tu dobu jsem se zúčastnila řady diskusí a veřejných debat, scházela jsem se se zástupci občanské společnost­i.

V tom bych ráda pokračoval­a. Stále cítím, že těch více než 810 tisíc hlasů, které jsem získala, jsou velkým závazkem.

LNA do parlamentu kandidovat nebudete?

To se ještě uvidí, nechávám to zatím otevřené. Mám zájem na tom, aby se v Rakousku pohnuly věci kupředu. Existuje spousta plánů, co všechno by bylo třeba změnit a jak toho dosáhnout. Naším problémem je, že to nikdo neuskutečň­uje v praxi. Pokud by se takováto příležitos­t naskytla, ráda se toho zúčastním.

LN Několik let jste vedla Nejvyšší soud v Rakousku. Jak se díváte na stále častější snahy dostat soudní moc pod kontrolu moci politické?

To je velmi zlé a proti tomu je třeba se postavit. Hlavně je zapotřebí posilovat vědomí lidí, jak moc je to nebezpečné, a že nezávislá justice je naprosto nezbytná.

Všechny pokusy ovlivnit justici, například prostředni­ctvím vý- běru soudců z řad lidí ochotných plnit něčí zadání, je velkým nebezpečím pro demokracii.

Není demokracie bez právního státu. Kdo chce vládnout autoritati­vně, pokusí se ze všeho nejdřív vyřadit ze hry soudy nebo aspoň zvýšit svůj vliv na činnost soudů.

Kdo chce vládnout autoritati­vně, pokusí se ze všeho nejdřív vyřadit ze hry soudy, říká bývalá šéfka rakouského Nejvyššího soudu Irmgard Grissová (70). Loni v dubnu kandidoval­a jako nezávislá při prezidents­kých volbách a získala 19 procent hlasů, takže těsně minula druhé kolo.

LN A co říkáte argumentu, že je nepřípustn­é, aby nikým nevolení soudci mohli rušit rozhodnutí demokratic­ky volených parlamentů?

S tím nesouhlasí­m. Vždyť i ústava je projevem vůle lidu a obsahuje určité zásady. Pokud nějaký zákon tyto principy porušuje, může je ústavní soud zrušit.

V Rakousku máme spolu s Českoslove­nskem velmi silnou tradici ústavních tribunálů, naše země patřily k prvním státům na světě, které zřídily ústavní soudy.

Takže ten argument, že by ústavní soud šel proti vůli lidu, nepřipoušt­ím. Každý den můžeme sledovat, jak se v parlamente­ch utvářejí většiny a že existuje připraveno­st porušovat pravidla chránící menšinové postoje, aby naopak jiná skupina dosáhla svého. Tomu se říká klientelis­tická politika, a proto je důležité, že existuje nějaká instance, která konstatuje, že toto není možné.

Poznámku k tématu čtěte na straně 8

 ?? I. Grissová chce věci měnit. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Soudkyně v politice.
I. Grissová chce věci měnit. FOTO MAFRA – DAN MATERNA Soudkyně v politice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia