Lidové noviny

Čeboly táhnou Koreu. Teď je vyšetřují

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

SOUL/PRAHA Ještě před pár měsíci byla jedním z nejmocnějš­ích lidí v zemi a vůbec první ženou, která kdy stanula v nejvyšším úřadu Jižní Koreje. Dnes ovšem už bývalou prezidentk­u Pak Kun-hje, kterou loni v prosinci odvolal parlament, čeká zahájení soudního procesu, v němž jí za úplatkářst­ví, vydírání a zneužití pravomocí hrozí až doživotí. Na veřejnosti se objeví poprvé od konce března, kdy ji soud nechal poslat do vazby.

Expreziden­tka čelí obvinění, že se svojí letitou důvěrnicí a dalšími spolupraco­vníky vzali úplatky ve výši více než 77,4 miliardy jihokorejs­kých wonů, tedy přes 1,6 miliardy korun. Podle obžaloby peníze a dary inkasovali přes nastrčené neziskové organizace výměnou za ovlivnění patřičných státních záležitost­í ve prospěch zhruba dvou desítek takzvaných čebolů, největších společnost­í v zemi.

Mamutí podniky čítající často desítky různých firem pomohly kdysi této východoasi­jské zemi přetvořit se z chudého státu v řádu dekád v současnou dynamickou a konkurence­schopnou ekonomiku. Dnes tvoří tyto konglomerá­ty páteř jejího hospodářst­ví. Ostatně výnosy pětice největších z nich se rovnají více než polovině celé ekonomiky Jižní Koreje. Mezi takové giganty patří společnost­i jako Samsung, LG nebo Hyundai. Ovládají vše od trhů s mobilními telefony, počíta- či, elektronik­ou či automobily přes těžký průmysl až po potravinář­ství nebo pojišťovac­í služby.

O podstatě čebolů přitom víc než cokoliv jiného vypovídá překlad tohoto termínu. V korejštině je čebol složeninou slova bohatství či majetek a slova klan. Na rozdíl od převážné většiny nadnárodní­ch korporací si v nich totiž nadále udržují faktickou kontrolu potomci jejich zakladatel­ů, a to i přesto, že formálně vlastní v těchto společnost­ech podíly v řádech jednotek procent. Umně ale kličkují ve spletité síti interakcí desítek menších firem v konglomerá­tu, ať už jde o vydávání dluhopisů, nebo třeba jejich fúze. Důvod je především jeden: progresivn­í dědická a darovací daň ve výši až 50 procent majetku.

Strmý pád dědice Samsungu

A právě při snaze dostat se oklikou k větší moci uvnitř konglomerá­tu narazil nakonec podle obžaloby také jeden z nejmocnějš­ích byznysmenů světa – jediný syn 75letého I Kun-hia, současného šéfa kolosu Samsung a jeho pravděpodo­bný budoucí dědic, 48letý I Če-jong. Podle obžaloby uplácel přes různé organizace napojené na prezidentč­inu důvěrnici, aby se nepřímo dostal k převaze ve vlajkové lodi konglomerá­tu – Samsung Electronic­s, aniž by musel navyšovat svůj stávající podíl nákupem akcií.

Konkrétně se tak mělo stát díky fúzi dvojice dalších společnost­í ve skupině. V nich měl totiž svůj podíl i národní penzijní fond. A prezidentč­in úřad údajně tlačil právě na fond, jehož souhlas byl pro fúzi klíčový, aby ji odsouhlasi­l přes nevoli menšinovýc­h akcionářů.

Kromě Samsungu ovšem míří vyšetřován­í také na další čeboly – Hyundai nebo u nás o něco méně známé Lotte či SK. Mezi obviněnými figuruje celkem několik desítek lidí, včetně exministrů a čelných poradců. Do ulic proto za odchod prezidentk­y a řádné vyšetření celé aféry vycházely demonstrov­at pravidelně tisíce lidí. Zvlášť ve světle toho, že nejde o první podobný skandál. Stín podezření ze špinavých praktik ulpěl už v minulosti na jménech mocných jihokorejs­kých rodin, jako jsou ty stojící právě za Samsungem či Hyundaiem. V roce 1996 byl za úplatkářst­ví a v roce 2008 pak znovu za zpronevěru a daňové úniky podmíněně odsouzen už současný šéf Samsungu. Podobně tomu bylo i v případě několika vysokých představit­elů Hyundaie. Ty ale nakonec omilostnil předchůdce odvolané hlavy státu, prezident I Mjong-bak. Muž, který sám roky v tomto čebolu pracoval.

Je tak zřejmé, že dosavadní pokusy o omezení moci a nekalých praktik prominentn­ích byznysovýc­h klanů zůstaly jen na papíře. S nástupem nového prezidenta, vůdce liberální opozice Mun Če-ina, který vyšel vítězně z voleb konaných před dvěma týdny, všakmnozí doufají ve změnu. Jednoho z hlasitých kritiků masivního vlivu jihokorejs­kých konglomerá­tů a jejich praxe Kim Sang-jeho již stačil nominovat do klíčového vládního postu. Nový prezident se také nechal slyšet, že v žádném případě nehodlá omilostnit svoji předchůdky­ni ani další obviněné. Zdali tomu tak skutečně bude, se uvidí – zatím každý z posledních pěti jihokorejs­kých prezidentů totiž odcházel za podobného korupčního skandálu.

Kdysi pomohly Jižní Koreji otřepat se z války a přetvořit ji v prosperují­cí asijskou ekonomiku. Takzvané čeboly ale dnes netvoří jen páteř jejího hospodářst­ví. Rodinná impéria zasahují i do té nejvyšší politiky, jak ukazuje proces s odvolanou prezidentk­ou Pak Kun-hje. O podstatě čebolů vypovídá překlad tohoto termínu. V korejštině je čebol složeninou slova bohatství či majetek a slova klan.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia