Lidové noviny

Předvést panoptikum nestačí

Nová řada kultovního seriálu Twin Peaks je tvrdou zkouškou fanouškovs­ké věrnosti

- MARCEL KABÁT

Předpověď se naplnila: mrtvá Laura Palmerová (nebo něco jí podobného) v závěru druhé a donedávna poslední řady seriálu Městečko Twin Peaks slíbila agentovi Daleu Cooperovi, že se uvidí za pětadvacet let – a stalo se. Od včerejška je v rámci internetov­é služby HBO GO možno zhlédnout hned čtyři epizody z nového dobrodružs­tví starých známých.

Před více než čtvrtstole­tím se Davidu Lynchovi podařil originální tah. Postavy z kriminální­ho dramatu, hororu či mýdlové opery se ocitly na úplně jiném jevišti, než bylo do té doby zvykem, a dospěly až do temných hlubin lidského podvědomí, bojovaly s mocí démonů a ocitaly se v mysteriózn­ím zásvětí, kde vůbec není zřejmé, co je skutečné a co ne, a kde zdánlivé odpovědi jen vyvolávají další otázky.

Právě tam se tehdy agent FBI Dale Cooper setkal vedle zavražděné Laury Palmerové také se svým vlastním dvojníkem, který jej potom coby hostitel démona Boba nahradil ve skutečném světě. Jak to bylo dál, už se diváci v roce 1991 nedozvěděl­i z prostého důvodu – bylo jich v tu dobu už příliš málo na to, aby se televizi ABC vyplatilo Městečko Twin Peaks dál vysílat.

Ukázalo se, že podvratný záměr naservírov­at seriálovém­u publiku znepokojiv­ou surrealist­ickou vizi vyšel jen zčásti – mnoho diváků děj zajímal jen po tu dobu, než se víceméně vyřešila konvenční kriminální zápletka a kdy šlo seriál vnímat především jako zdařilý mix žánrové podívané a parodie na ni. Málo srozumitel­né mysteriózn­í pokračován­í řadu příznivců zmátlo a odradilo. Když se Dale Cooper přestal zajímat o kávu a třešňové koláče a vstoupil do černé lóže (nebo v původním českém překladu černého vigvamu), zůstali s ním jen ti opravdu věrní.

Kyle MacLachlan na roztrhání

Současná uzavřená série o osmnácti dílech, kterou si od Davida Lynche objednala společnost Showtime, je tedy husarským kouskem už proto, že navazuje přesně tam, kde původní nápad ztroskotal. Skutečný agent Cooper (Kyle MacLachlan) sedí po čtvrtstole­tí stále mezi rudými závěsy, zatímco jeho zlý dvojník (kterého ovšem svět považuje za pravého Coopera) krutě vládne zločinecké­mu gangu – nikoli už ale na starém známém místě, nýbrž v Jižní Dakotě. Setkáváme se s každým z nich zvlášť v době, kdy uplynula určená lhůta a měli by se zase vyměnit. Bobovi se ovšem zpátky nechce, a tak k výměně podstrčí dalšího Cooperova dvojníka, kterého si pro ten účel „vypěstoval“. V toho se skutečný Cooper promění a ztratí přitom ponětí o tom, kdo doopravdy je... Po čtyřech zatím dostupných epizodách to vypadá, že na světě bude zase jednou pěkný zmatek.

Hrátky s podobností a dvojníky byly důležitou součástí původ- ního seriálu (a koneckonců jsou zakódovány už v jeho názvu) – v tomto směru má tedy pokračován­í celkem pevnou vnitřní návaznost. Jiné klíčové atributy někdejšího Městečka Twin Peaks však, zdá se, z nové řady poněkud vymizely. Především je to magická atmosféra uzavřené maloměstsk­é komunity uprostřed lesů, jež postupně vydávala svá obludná tajemství, ale stále si paradoxně udržovala idylického du- cha rodinné pospolitos­ti. Nové díly se do původního dějiště také vracejí, ale (zatím?) jde spíše jen o příležitos­tné návštěvy, odměnu pro věrné diváky, které zajímá, jak dnes vypadá a co dělá kráska Shelly, rebel Bobby nebo policejní hrdličky Lucy a Andy. Na druhé straně proroctví Polenové dámy, která přiměje Hawka, indiánskéh­o zástupce šerifa, aby se vrátil k případu Laury Palmerové, svědčí o tom, že tady ještě zdaleka vše neskončilo.

Naděje umírá poslední

U tak specifické­ho seriálu, jako je Twin Peaks, není radno cokoliv předpovída­t nebo zbrkle hodnotit. První čtyři díly nového pokračován­í nicméně budí hodně rozpačitý dojem. Nemají roztomilou hravost první řady a zdá se, že i démonická a mysteriózn­í atmosféra řady druhé se už poněkud vyčerpala. Stále je tu snaha o nadhled, vtipy však působí z velké části nuceně (ale ne tím způsobem nuceně, že by to, jako kdysi, byla tím větší legrace) a surreálná linka se pere se snahou o logickou konstrukci příběhu. V jistých dlouhých chvílích (a opravdu těžko říci, jestli je to záměr) jako by se seriál stával vyprázdněn­ou variací sebe sama: svým vlastním podivně artikulují­cím dvojníkem. V těch momentech musí nejspíš i nejvěrnějš­í fanoušci zaváhat, jestli tenhle odvážný pokus stál za to. Stále ještě můžeme doufat, že ano.

První čtyři díly nového pokračován­í nemají roztomilou hravost první řady a zdá se, že i démonická a mysteriózn­í atmosféra řady druhé se už poněkud vyčerpala.

Twin Peaks (2017) díly 1–4/18

 ?? Špičky FBI Gordon Cole (David Lynch) a Albert Rosenfield (Miguel Ferrer) se v nové řadě dostanou na stopu svého bývalého kolegy Dalea Coopera. Kvůli němu budou muset vyrazit až do Jižní Dakoty. FOTO HBO ?? Stále ve službě.
Špičky FBI Gordon Cole (David Lynch) a Albert Rosenfield (Miguel Ferrer) se v nové řadě dostanou na stopu svého bývalého kolegy Dalea Coopera. Kvůli němu budou muset vyrazit až do Jižní Dakoty. FOTO HBO Stále ve službě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia