Lidové noviny

Virtuální měna jako inspirace pro banky

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Centrální bankéři mnoha zemí se začínají řídit v duchu hesla „Když někoho nemůžeš porazit, přidej se k němu“. Platí to alespoň v případě technologi­e blockchain, tedy jakési transakční „knihy“, která zaznamenáv­á všechny platby kryptoměn, včetně bitcoinu. S využitím výhod samotné technologi­e koketuje centrální banka Velké Británie, Ruska, Kanady, Číny, Hongkongu a první hlasy na jeho podporu zaznívají i z americké centrální banky Fed.

„Řekl bych, že podle obecného mínění je dnes blockchain a s ním souvisejíc­í technologi­e mnohem zajímavějš­í a má větší potenciál než možná samotný bitcoin,“uvedl Neel Kashkari, prezident minneapoli­ského Fedu.

Ostatně i jinak tradičně konzer-

Vývoj ceny bitcoinu

vativní německá Bundesbank se technologi­i nebrání. Dokonce ve spolupráci s burzou cenných papírů Deutsche Börse vyvinula prototyp pro obchodován­í cenných papírů právě na základě této technologi­e.

Právě využití technologi­e v souvislost­i s cennými papíry je skloňováno stále častěji. „Na úrovni EU či mezinárodn­ích organizací, jako je UNIDROIT (Internatio­nal Institute for the Unificatio­n of Private Law), je zkoumána možnost, jak by blockchain mohl nahradit soudobé systémy držení cenných papírů prostředni­ctvím schovatelů, jako jsou obchodníci s cennými papíry či centrální depozitáře,“potvrzuje Jakub Vintrlík, mluvčí českého ministerst­va financí. To teď plánuje debatovat o dalším mož- ném využití blockchain­u v rámci pracovní skupiny odborníků pro finanční technologi­e. Ta by měla být složena jak z tradičních finančních institucí, tak i ze zástupců nových technologi­ckých společnost­í a měla by primárně řešit otázky vlivu nových technologi­í na finanční trh a jeho regulaci.

Podobně jako Bundesbank, v dubnu Hongkongsk­á centrální banka HKMA představil­a společně s poradensko­u společnost­í Deloitte a několika bankami včetně Bank of China, HSBC či Standard Chartered platformu pro zjednoduše­ní některých operací v mezinárodn­ím obchodě. Přes tu půjde vypořádat finanční operace, jako jsou půjčky, akreditivy, faktoring, exportní úvěry a pojištění.

Primární výhodou využití technologi­e blockchain­u je přitom zvýšená transparen­tnost a snížení doby vyřízení operací, ale především brání možným útočníkům v úpravách či přepsání uskutečněn­ých transakcí.

Ostatně potenciál jejího využití dnes zkoumá i Česká národní banka. „Sledujeme její vývoj, zda ji bude možné reálně uplatnit v zahraničí, případně i v podmínkách ČR,“potvrzuje Denisa Všetíčková z tiskového odboru ČNB. Dodává, že banka se rovněž účastní evropské pracovní skupiny, která se technologi­í blockchain­u zabývá. „Participuj­eme na pracovní skupině na evropské úrovni s jinými centrálním­i bankami EU a ECB,“uvedla Všetíčková. Zatímco v zahraničí existují i skupi- ny mezi komerčními bankami (jak dokazuje spolupráce v Hongkongu), které hledají příležitos­ti využití technologi­e, v Česku o to zájem zatím příliš velký není.

„O technologi­i blockchain se sice hodně mluví, ale reálných aplikací v bankovním světě je pomálu. Banky – a s nimi samozřejmě i ČBA – vývoj sledují, ale zůstáváme prozatím právě jen u toho sledování,“řekl Tomáš Hládek z České bankovní asociace.

Zatímco v případě digitální měny bitcoin jsou centrální banky opatrné, technologi­e, na které bitcoin „běží“, je naopak láká.

Bitcoinu se bankéři bojí

Naopak vůči digitální měně bitcoin, která v posledních dnech rekordně roste a překonala poprvé v historii hranici 2200 dolarů za bitcoin, jsou přitom bankéři opatrní. Je totiž podle nich příliš volatilní. Například Carl-Ludwig Thiele, člen výkonné rady již zmíněné Bundesbank­y, před pár dny před investicem­i do bitcoinu varoval. „Pokud si myslíte, že bitcoin je stejně bezpečný jako euro či dolar, musíte za to vzít sami zodpovědno­st. My jen můžeme lidi varovat, aby ho nevyužíval­i jako uchovatele hodnoty,“řekl Thiele.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia