Lidové noviny

Na e-cigarety padla regulace

- MIROSLAV PETR

PRAHA Na trh elektronic­kých inhalátorů dorazila vůbec první zásadní regulace kuřácké vášně, označované někdy jako „vaping“. Po devíti letech od doby, kdy první „strojky na baterku“přišly na český trh, skončilo přechodné období na doprodej legislativ­ě nevyhovují­cích výrobků z oboru elektronic­kého kouření. Všichni výrobci a prodejci se musejí od neděle řídit novými pravidly.

Už letos v březnu začala platit vyhláškami­nisterstva zdravotnic­tví, která na základě evropské tabákové směrnice zavádí například povinné zdravotní varování na tekuté náplně (takzvané liquidy), limituje v nich obsah nikotinu, omezuje velikost jejich balení na maximálně 10mililitr­ové lahvičky nebo mimo jiné také zakazuje použití surovin, které by mohly obsahovat karcinogen­ní látky.

Ochrana trhu i zákazníků

Čas na doprodej starých zásob měli výrobci a prodejci do 20. května. „Od této doby platí, že na trhu smí být jen takové liquidy, které odpovídají legislativ­ním požadavkům na kvalitu. Složení jsme museli uvádět i dříve, ale teď jsou pravidla ještě přísnější. A to je dobře. Trh to chrání před nekvalitní­mi no name výrobky z Číny,“říká Bohdan Resler, majitel firmy Ecoliquid, největšího výrobce náplní do e-cigaret v Česku a některých okolních zemích.

Mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Štěpánka Čechová nedávno připomněla, že v případě e-ciga- ret nedochází k procesu hoření, a tím i k inhalaci kouře jako v případě tabákových výrobků, a obsah prakticky všech toxikologi­cky významných složek ve srovnání s běžnými tabákovými výrobky je tedy nižší.

„ Na druhé straně nebyly k dispozici dostatečné informace o složení tekutých náplní do elektronic­kých cigaret, přičemž na trhu se vyskytuje velké množství nejrůznějš­ích variant,“zdůvodňuje Čechová vznik vyhlášky, vycházejíc­í z českého zákona o potravinác­h, respektive evropské tabákové směrnice.

Omezení, která se nyní vztahují na e-cigarety, je ovšem víc. Zásadní například také je, že výrobci náplní – liquidů – musejí každý výrobek registrova­t a doložit jeho složení, recepturu, označení výrobce, kvalitu použitých surovin. Jen tak mohou náplně prodávat. Kontrolou dodržování pravidel jsou pověřené krajské hygienické stanice. Nově také platí, že každý nový výrobek souvisejíc­í s vapingem, tedy včetně samotné e-cigarety, baterie, náplně, nádržky či náústku, musí výrobce šest měsíců před uvedením na trh ohlásit ministerst­vu zdravotnic­tví.

Zařízení, ve kterém nedochází ke klasickému spalování tabáku, odpařuje pomocí baterie aromatické tekuté náplně (s nikotinem či bez) a generuje aerosol místo klasického cigaretové­ho dýmu.

Přesná čísla neexistují

V Česku dosud neexistuje přesný údaj o velikosti trhu. Dostupná čísla se výrazně liší. Podle odhadu výrobců propadá této alternativ­ní variantě kouření 60 až 80 tisíc lidí. Studie Státního zdravotníh­o ústavu ale uvádí za rok 2015 2,3 procenta populace ve věku nad 15 let. To by znamenalo přes 200 tisíc lidí – necelou desetinu počtu kuřáků klasických cigaret.

Tržby z prodeje náplní a veške- rého vybavení dosáhly už druhý rok po sobě částky kolem 1,4 miliardy korun. „Po velkém nárůstu v letech 2012 a 2013 teď dochází spíš k jakési stabilizac­i,“soudí Robert Hrdlička, prezident Komory elektronic­kého kouření, která sdružuje přední výrobce a prodejce v Česku.

Jisté oživení tohoto byznysu může přinést protikuřác­ký zákon, který od příští středy zakazuje kouření ve všech veřejných prostorách. V hospodách a restaurací­ch budou mít e-cigarety výjimku. Dodnes však není jisté, zda výjimka bude platit i pro nové tabákové (takzvané zahřívané) výrobky, které teď chystá u nás na trh tabákový lídr Philip Morris.

O zařazení výrobku s názvem IQOS, ve kterém klasický tabák nehoří, ale nikotinová pára vzniká po jeho zahřátí z baterie, ministerst­vo zdravotnic­tví rozhodne podle mluvčí Čechové až po konzultaci s odborníky.

Výrobci, prodejci a všichni vyznavači kouření na baterky se musejí od tohoto týdne řídit přísnějším­i pravidly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia