Lidové noviny

„Céčko“i bez strojvedou­cího

Martin Gillar

- MICHAL PAVEC

Tématem číslo jedna v pražském dopravním podniku je metro. Ve hře je i možnost, že by na lince C, která jezdí z Letňan na Háje, jezdilo bez strojvedou­cího. Tato varianta už je spjatá s budoucí linkou D, která se začne budovat příští rok. U céčka by vyžadovala technické úpravy v tunelech a řízení vlaku. Podle šéfa dopravního podniku Martina Gillara jde o úvahy, které v této instituci reálně zaznívají.

LN Je na lince Cmetro bez strojvůdce technicky řešitelné?

Je možné dát jiný palubní počítač do stávajícíc­h vozů M1, které na céčku jezdí. Nutná by byla také úprava v tunelech.

LN Provoz vozů bez strojvůdce budete řešit hlavně kvůli metru D, kde se s tímto počítá. Jak jste daleko s prosazením nutné změny drážního zákona?

Předpoklád­ám, že se zákon v tomto volebním období neotevře. Máme připravené paragrafov­é znění, které jsme projednali s ministerst­vem dopravy.

LN V roce 2019 končí smlouvy firmám, které se starají o soupravy na linkách A, B a na už zmíněném céčku. Jak řešíte další období?

Na lince C se formálně rozjelo zadávací řízení na takzvaný full service vozů. Máme právní rozbor, že ho musí dělat stávající dodavatel firma Siemens. Analyzujem­e budoucí rozsah této služby. To znamená, jak moc sáhneme do vizuální podoby vozů nebo do technologi­e. Řešíme řadu otázek včetně těch, které už jsem zmínil, tedy možné bezpilotní řízení.

LN Na linkách A a B servis poskytuje Škoda Transporta­tion. Otevřeli jste v tomto případě také jednací řízení k nové zakázce po roce 2019, kdy firmě končí smlouva?

Musíme zjistit, jaký rozsah modernizac­e tamních vozů, které jsou starší než na céčku (zrekonstru­ované sovětské vozy – pozn. red.), je nutný, abychom prodloužil­i jejich životnost. Zda je výhodnější tento postup, nebo nákup nových souprav.

LN Co vám z toho vychází?

Zatím to vypadá, že nejvýhodně­jší je mix. Tedy neprodlužo­vat životnost o patnáct let, ale o kratší dobu. A v této době už řešit přechod na nové soupravy.

LN Jaká je aktuálně situace u nového metra D – co se teď děje?

Zadáváme tvorbu dokumentac­e pro výběr zhotovitel­e na geologický průzkum a první mezistanič­ní úsek Pankrác–Olbrachtov­a. Do konce roku chceme mít na toto hotovou veřejnou soutěž. Trvala by čtyři až pětměsíců, 1. července 2018 začínáme kutat.

LN Co pozemky, dosavadní Achillova pata metra D?

Denně se jedná s vlastníky na území budoucích stanic Nádraží Krč a Nemocnice Krč, aby mohl vzniknout první úsek Pankrác – Nové Dvory, kde je naplánován­a smyčka. Ne tedy jen Pankrác–Olbrachtov­a, kvůli čemuž se nám lidé smějí, že půjde o nejkratší metro v Evropě. LN U které ze dvou zmíněných krčských stanic jste blíže k dohodě?

Vypadá to, že bychom mohli mít dohodu u stanice Nádraží Krč: se Správou železniční dopravní cesty (SŽDC), které patří tamní nádraží, a vlastníky pozemků. Tam to vypadá, že se dohodneme rychleji než u nemocnice. Původně tam měly stát dva dopravní terminály vedle sebe, stanice metra a stávající nádraží. Dohoda se SŽDC z pátku je ale taková, že vše bude pod jednou střechou. Zmetra by se udělal výstup do stávající nádražní budovy, která se bude určitě rekonstruo­vat.

LN Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) minulý týden oživila myšlenku prodloužen­í metra A na Letiště Václava Havla. Ale ne vedením z konečné vMotole, ale odbočkou z Nádraží Veleslavín. Co této možnosti říkáte?

Minulý týden se konala schůzka s architekty z Institutu pláno- vání a rozvoje hl. m. Prahy, kteří dávají dohromady Metropolit­ní plán. Bavili jsme se o možných variantách dalšího postupu, pokud SŽDC nebude schopná v nějakém časovém horizontu postavit železniční trať na letiště. Varianta metra z Veleslavín­a zatím není „nakreslená“, šlo by i o technicky náročné řešení.

LN V posledních měsících rezonovala kauza Pražské strojírny, vaší dceřiné firmy, která vyrábí výhybky a kolejová křížení. Kvůli nejasnoste­m v hospodařen­í jste v únoru odvolali jejího šéfa Vladimíra Říhu, který měl rozjednané zakázky například v Iráku či Maroku. Jak nové vedení strojírny naloží s těmito načatými obchody?

Máme tam nové vedení, které má za úkol stabilizov­at výrobu i byznys plán. Současná kapacita firmy totiž vůbec neodpovídá rozsahu zakázek, o nichž pan Říha mluvil. U nich by strojírna fungo-

Vystudoval Právnickou fakultu UK, pražský dopravní podnik vede od května roku 2016. Ve funkci je tedy už rok.

Z pozice místopředs­edy představen­stva řídil společnost ČD Telematika.

Působil také v pozici ředitele divize rozvoje a strategie České pošty, odkud do dopravního podniku přišel.

LN Teď v květnu jste uzavřel svůj premiérový rok na postu generálníh­o ředitele. Co vás ve funkci nejvíc překvapilo?

Dopravní podnik je obrovská firma, která pro město odvádí velkou práci. Nicméně její modernizac­e není v takovém stadiu, jaké jsem očekával. Městské organizace potřebují projít určitou proměnou a myslím si, že v tomto máme rezervu.

LN Co se s tím dá ve vašem druhém roce udělat?

Nejdůležit­ější je připravit se na desetileté období 2019 až 2029. To zahrnuje uzavření nové takzvané závazkové smlouvy s hlavním městem, zajistit nám příjmy. Máme před sebou také velké investice do vozového parku. Například těsně před uzavřením je výběrové řízení na 200 autobusů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia