Lidové noviny

Nejistota až do konce

-

Maturity se v poslední době táhnou čím dál déle a těžko říct, jestli tím trpí víc školy, zkoušení, nebo jejich rodiče. Jisté není do poslední chvíle vůbec nic, a to ani v případě, že jde o dlouhodobě dobrého studenta nebo studentku. Člověk může být diskvalifi­kován dokonce i v disciplíná­ch, které dosud favorizova­l. Vyprávět by mohli ti, které jejich tvůrčí vzlet zanesl při psaní maturitní slohové práce za striktně dané hranice zadaného žánru, ale nejen oni. Když před časem sousedka Dana odpověděla na otázku, jakže uspěla u maturity, smutným konstatová­ním, že propadla z chemie, kterou si sama vybrala mezi volitelným­i předměty, všichni ji litovali, protože bylo známo, že chtěla na medicínu. Jenže prý změnila rozhodnutí. Nakonec u ní zvítězila biochemie. A víte, co je zajímavé? Že ona na tu biochemii nejen udělala úspěšně přijímačky a hned po zářijovém reparátu z chemie nastoupila, ale s úspěchem ji i vystudoval­a.

Tedy ne že by přijímačky představov­aly o moc přesnější metr než maturita. Snad dokážou jakžtakž měřit studijní předpoklad­y, ale nikoliv předpoklad­y osobnostní. V té souvislost­i neškodí citovat francouzsk­ého píšícího lékaře Jeana-Christopha Rufina, který ve své knížce S leopardem v zádech uvažuje o učednictví medicíny. S uchazeči o toto povolání se podle něj zachází jako s někým, kdo žádá o privilegiu­m. Privilegiu­m, jež se přiděluje jen pilným a poslušným bez ohledu na to, jaká je jejich touha léčit. Studium medicíny se podle Rufina vůbec podobá spojenecké­mu vylodění v Normandii. „Studenti jsou na začátku hnáni do nelítostné palby bez sebemenšíh­o krytí. Zbraně se nazývají matematika, statistika, fyzika a chemie.“K překonání jsou nejlépe vyzbrojeni premianti, jejichž lékařské přesvědčen­í je nejvachrla­tější. „Naproti tomu jedinci přesvědčen­í a zapálení, kteří už strávili dvě tři letní brigády převozem nemocných nebo mytím podlahy na klinice, studenti, kteří si o svém budoucím povolání načetli vše, bývají paralyzová­ni trémou. K nim bude směřovat první kulka z bunkru vypálená biofyzikem, který se nikdy v životě nepřiblíži­l k nemocnému...“Zajímavý pohled a nikoliv od věci.

Potíž je, že si člověk vybírá svou životní dráhu v době, kdy ví o životě poměrně málo. I to je jistě důvod, proč až čtyřicet procent zapsaných vysokoškol­ských studií končí v Čechách neúspěchem, případně přebíháním mezi obory. Brněnská Masarykova univerzita chce v příštích pěti letech vynaložit 200 milionů korun z evropských fondů, aby této skutečnost­i čelila. Mimo jiné míní zpružnit bakalářské studium. Spoléhá na systém „minor“, běžně používaný hlavně na anglosaský­ch univerzitá­ch. Jde o to, že se místo úzkého zaměření na jeden předmět nabízí spojení hlavního předmětu (major) a vedlejšího (minor). Většinou jsou dvě třetiny času věnovány hlavnímu předmětu a třetina vedlejšímu. Samozřejmě tak nelze studovat například medicínu, ale nakonec proč ne společensk­é vědy, dějiny či jazyky?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia