Lidové noviny

Zlato pro klan Nylanderů

- TOMÁŠ ZATLOUKAL

Jednadvace­tiletý hokejista William Nylander dotáhl Švédsko ke zlatu z mistrovstv­í světa. Člen slavného rodinného klanu byl na turnaji se 14 body nejprodukt­ivnějším mužem Tre kronor a získal cenu pro nejužitečn­ějšího hráče turnaje.

PRAHA Radostí porazil krále. William Nylander se vyřítil ze střídačky a skočil na švédského gólmana Henrika Lundqvista. Pětatřicet­ile- tá superstar světového hokeje, jíž se přezdívá „král Henrik“, náraz neustála. Lundqvist spadl na záda, Nylander přistál na něm. „Promiň,“prohodil. Oba se smáli.

Uběhly jen zlomky sekund od chvíle, kdy v samostatný­ch nájezdech porazili Kanadu a stali se světovými šampiony.

„Nemyslel jsem si, že vyskočí tak vysoko. Spadl jsem jako podťatý,“usmál se Lundqvist.

Jejich spontánní objetí bylo symbolické. Právě oni dva jsou oslavováni jako strůjci zlatého tažení Švédů. Nylander dal v Kolíně nad Rýnem a Paříži sedm gólů, u dalších sedmi asistoval, Lundqvist od svého příletu v průběhu MS neprohrál a mezi třemi tyčemi působil jako zeď. „Wil- liam zažil skvělý turnaj, byl nejlepším hráčem na MS,“smekl starší ze severských hrdinů.

Oba spojuje i to, že v Lanxess Areně v neděli večer prožívali rodinnou radost. Lundqvist přímo na ledě – pohár pro mistry světa totiž jako první převzal jeho bratr Joel, kapitán Švédska; Nylander při pohledu do hlediště. Tam vedle sebe stáli blonďatý teenager s vizáží člena Kelly Family a holohlavý elegán s přemýšlivý­m výrazem. Mladší bratr Alex a otec Michael. Jeden je velkým příslibem švédského hokeje, druhý legendou Tre kronor. Oba spokojeně sledovali, kterak si William jede pro zlatou medaili i pro plaketu pro nejužitečn­ějšího hráče světového šampionátu. Hbitého útoční- ka se zalíbením v kličkách a střele z voleje novináři rovněž zařadili do all-star teamu.

Zlatý turnaj podtrhl výjimečnou sezonu v podání nastupujíc­í hvězdy. Nylander se výrazně prosadil v NHL, v dresu Toronta nakupil 61 bodů a patřil k nejlepším nováčkům v zámořské soutěži. Tradičnímu klubu z ontarijské metropole pomohl do play off.

Bratr hrál i za Litvínov

Smekl před ním i Mike Babcock, jindy přísný kouč Maple Leafs. „Má skvělou ránu. Navíc výborně rozumí hře a je stále houževnatě­jší. Zlepšuje se při hře bez puku, stává se kompletněj­ším hráčem,“chválil svého svěřence za letošní progres.

Nylander přitom ještě loni nastupoval hlavně na farmě, neprosadil se hned po draftu jako třeba jeho spoluhráč Auston Matthews. Potřeboval víc času, trpělivost se ovšem vyplatila.

Z kluka, který ještě nedávno nastupoval v druhé nejvyšší švédské lize po boku svého táty, se stal špičkový hokejista.

Na časy, kdy pár týdnů hrál v jedné formaci společně sMichaelem, někdejším dvorním nahrávačem Jaromíra Jágra, a při zápasech venku s ním bydlel na pokoji, vzpomíná moc rád. „Byl to nářez. Myslím si, že takovou zkušenost má málokdo.“

Staršího z Nylanderů společné působení snad až dojalo. „O tom se mi ani nesnilo.“

Na syna je patřičně hrdý. Ostatně i na další své potomky. S devatenáct­iletým Alexem se také stihl potkat na ledě, i on už stihl nakouknout do NHL, možná z něj brzy bude opora Buffala. Dcera Jacqueline se zase snaží dobýt tenisový svět. „Chci být světovou jedničkou,“přeje si šestnáctil­etá hráčka.

Slavný klan ve sportovním světě reprezento­val také Michaelův bratr Petter. V hokeji. Hrál ho na vrcholové úrovni, krátce dokonce za extraligov­ý Litvínov.

V tuto chvíli ovšem platí, že jeho největší současnou hvězdou je William. Čerstvý mistr světa, produktivn­í na klubové i mezinárodn­í scéně. A to má nejlepší roky své kariéry teprve před sebou.

 ?? Hokejisté Švédska v Kolíně nad Rýnem vybojovali jubilejní desátý titul, když ve finále na nájezdy porazili šampiony posledních dvou let Kanadu. FOTO REUTERS ?? Noví mistři světa.
Hokejisté Švédska v Kolíně nad Rýnem vybojovali jubilejní desátý titul, když ve finále na nájezdy porazili šampiony posledních dvou let Kanadu. FOTO REUTERS Noví mistři světa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia