Lidové noviny

Je ostuda, že rozhodují nájezdy

- MATĚJ HEJDA

PRAHA Vyrovnanou finálovou bitvu hranou v neskutečné­m tempu mezi Švédskem a Kanadou na letošním mistrovstv­í světa musely rozhodnout samostatné nájezdy. Jaká škoda, dvacetimin­utové prodloužen­í přineslo nádherný hokej. Výsledek už znáte.

Hvězdný švédský gólman Henrik Lundqvist vychytal všechny zámořské střelce a dovedl svůj tým k vysněnému poháru.

Dvojnásobn­í světoví šampioni museli strpět porážku způsobem, který sami neuznávají. Však taky na pozápasové tiskové konferenci kanadský kouč trpce utrousil: „Seděli jsme po zápase v kabině a všichni jsme cítili, že jsme neprohráli zápas, ale pouze nezvládli nájezdy.“

Pak ale v značně klidnější formě dodal: „Dopředu jsme znali pravidla turnaje. Oba brankáři byli skvělí. Nakonec byl soupeř v dovednostn­í soutěži lepší a zaslouženě turnaj vyhrál.“

„Dovednostn­í soutěž“– jak tahle dvě slova dráždí kanadskou hokejovou mysl.

Když legenda pláče

Jistě si všichni hokejoví fanoušci v Česku ihned vybaví smutného Wayne Gretzkého na olympijský­ch hrách 1998 v japonském Naganu. Osamělá legenda na kanadské střídačce s pohledem upřeným do neznáma, oči v slzách. Tak se loučil nejlepší hráč hokejové historie s myšlenkou na olympijské zlato.

Kanaďané právě prohráli v semifinále turnaje 1:2 po samostatný­ch nájezdech s českým výběrem.

Známý komentátor a hrdý Kanaďan Don Cherry tehdy v televiz- ním studiu burácel: „Je ostuda, že se takový historický zápas rozhodne v dovedností soutěži.“

„Asi to je vzrušující pro diváky, ale není to sport,“postěžoval si tehdy útočník Steve Yzerman.

Komu v Česku to ale tehdy vadilo...

I velký Gretzky po letech přiznal. „Nevím, jestli bych Haška překonal. Modlil jsem se, aby náš hráč vyrovnal a já mohl jít na řadu,“zavzpomína­l Gretzky před třemi lety na olympiádě v Soči na rozhodujíc­í moment semifinálo­vého utkání.

Slavná klička

Podobnou bolest poznali Kanaďané už o čtyři roky dříve. Znovu na olympijský­ch hrách, tentokrát ale až v samotném finále turnaje v norském Lillehamme­ru.

Výběr země s javorovým listem na prsou, ještě bez hvězd z NHL, ve finále podlehl Švédům 2:3 po samostatný­ch nájezdech. V rozhodujíc­í moment se k puku postavil švédský mladík s modrou přilbou na hlavě a překonal troufalým kouskem kanadského brankáře Coreyho Hirsche.

Od té doby tomuto zakončení nikdo neřekne jinak než „Forsbergov­a klička“. Na počest hvězdného Švéda Petera Fosberga, který tehdy ještě jako dvacetilet­ý rozesmutni­l kanadský tým.

Aspoň malá „nájezdová po- msta“přišla jen o necelé tři měsíce později. Na mistrovstv­í světa v Itálii Kanaďané ve finále zdolali silné Finy 2:1 po samostatný­ch nájezdech.

V šesté sérii rozhodl hvězdný střelec Luc Robitaille a zajistil Kanadě titul světových šampionů po dlouhém třiatřicet­iletém půstu.

Rozhodnutí vyrovnanéh­o zápasu tímto způsobem neuznávají. Samostatné nájezdy připravily v posledních 25 letech Kanaďanům řadu sportovní bolesti. Ztracená finále i prohry v nervy drásajícíc­h zápasech o postup na řadě vrcholných turnajů. Jejich nejčerstvě­jší zkušenost je jen pár desítek hodin stará.

2017: Dvě bolestivé prohry

„Štve nás to. Prohrát, zvlášť na nájezdy, bolí,“říkal ihned po nedělním finále kanadský útočník Mitch Marner – jeden z neúspěšnýc­h kanadských exekutorů.

I on v rozhovoru pro kanadskou televizi TSN musel potlačovat zklamání.

Zvlášť když jeho mladší krajané v lednu na mistrovstv­í světu juniorů prohráli s rivaly z Ameriky stejným způsobem – zas na nájezdy.

„Není to nejlepší způsob, jak rozhodnout finálový zápas, ale IIHF má svoje pravidla a ty semusíme respektova­t,“zhodnotil finálový výsledek bývalý skvělý útočník a komentátor stanice TSN Ray Ferraro.

Kanaďané si jen těžko nájezdy zamilují...

 ?? Brankář Calvin Pickard FOTO ČTK/ AP ??
Brankář Calvin Pickard FOTO ČTK/ AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia