Lidové noviny

Člověk z jiné planety

Armstrongo­vy vzlety a pády na planetě Čuky. Fenomenáln­í ukrajinský velmistr přijede v červnu do Prahy

- PAVEL MATOCHA

Armstrong, to je člověk z jiné planety,“hodnotil výkony fenomenáln­ího amerického cyklisty na Tour de France česko-americký šachový velmistr Lubomír Kaválek.

Lance Armstrong od roku 1999 do roku 2005 vyhrál nejtěžší a nejprestiž­nější etapový závod světa sedmkrát za sebou, a přestože mu po dopingovém skandálu byly v roce 2012 tyto tituly formálně odebrány, králem cyklistiky zůstal.

ŠACHY

Když velmistr Kaválek komentoval Lancovy výkony, psal se rok 2009 a cyklista se po několika letech opět vracel na trať Tour de France. Seděli jsme tehdy na společné večeři s několika dalšími šachovými velmistry a připíjeli na další ročník ČEZ Chess Trophy.

„Armstrong, hmm hmm, člověk z jiné planety, hmm hmm,“ Velmistr Vasyl Ivančuk

dodal suše velmistr David Navara a zadíval se na dorůstajíc­í měsíc na noční obloze. Podle délky vedení amnožství do té doby vypitého alkoholu se celý stůl postupně začínal smát typickému navarovské­mu vtipu.

U stolu s námi tehdy seděl i člověk z jiné planety, jak kdosi kdysi stručně zhodnotil fenomenáln­ího ukrajinské­ho velmistra Vasyla Ivančuka. Nejen jeho divoké šachové partie, ale především jeho naprosté zaujetí pro hru z něj činí mimořádnou postavu i mezi velmistry.

V následujíc­ích dnech velmistr Ivančuk porazil nejlepšího českého šachistu Davida Navaru 5,5 : 2,5 a odvážel si z Prahy trofej za vítězství na ČEZ Chess Trophy 2009. Za necelý měsíc bude mít velmistr Navara příležitos­t k odvetě. Velmistr Ivančuk, aktuální mistr světa v rapid šachu, bude hlavním hostem šachového festivalu ČEZ Chess Trophy 2017 a s mnohonásob­ným českým šampionem se ve dnech 15. až 17. 6. v Michnově paláci v Praze na Kampě utká v zápase na 12 partií v rapid šachu.

Na zápas Navara vs. Ivančuk se určitě přijďte na Kampu podívat. Stojí za to vidět naživo velmistra, který se již téměř 30 let pohybuje v první desítce nejlepších šachistů naší planety, který vyhrál snad všechny významné turnaje této doby (včetně Wijk aan Zee a Linares) a který kromě mistrovstv­í světa v rapid šachu vyhrál i světový šampionát v bleskové hře.

Podívejte se na dvě ukázky z Ivančukovy tvorby. První je již z osmdesátýc­h let minulého století a Čuky, jak se ukrajinské­mu velmistrov­i v šachovém světě přezdívá, obětoval dámu, aby dal soupeři čtvrtým tahem mat. Druhá je z devadesátý­ch let a ukazuje naopak krásně ulovenou soupeřovu dámu.

Ivančuk–Savčenko

Jurmala 1985

Všechny tahy jsou s rámusem, bílý vede černého monarchu na popraviště za zvuku bubnů.

32.Dxg8+! Kxg8

Ivančuk–Judašin

Riga 1991

Jenže jak se ukazuje, černý je ztracen tak jako tak. Nyní nemá obranu proti Va7, jeho dáma padá pod stůl. Černý se vzdal.

28.Db5! 1-0

 ?? FOTO ČTK ??
FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia