Lidové noviny

Komorní nadílka na léto

- MARTIN ZVĚŘINA

Vmetropoli se střídají věhlasná jména, v rámci probíhajíc­ího Pražského jara se dostává artificiál­ní hudbě docela velké publicity. Proto bych rád posluchače přilákal k hudbě ještě méně mediálně vděčné, avšak neméně úchvatné a inspirativ­ní. Komorní hudba nemá tak velké posluchačs­ké zázemí, i kdyby se inter-

REZONANCE

preti rozkrájeli, nezahřmí nikdy s intenzitou symfonické­ho orchestru. Zato jejich hudba poskytne niternější zážitky úplně jiného druhu. Vezměme si tři CD disky z produkce vydavatels­tví Supraphon.

PhilHarmon­ia Octet je generační soubor založený v roce 2007, který sdružuje hráče se zkušenostm­i z prestižníc­h orchestrů. Nové CD obsahuje dechový oktet Es dur op. 103 Ludwiga van Beethovena, Divertimen­to pro dechové okteto Gideona Kleina aMozartovu Serenádu c moll pro dechové nástroje K 388/384a. Repertoár poskytuje prostor pro virtuozitu a je posluchačs­ky vděčný.

Jeden ze zakladatel­ů PhilHarmon­ia Octetu hobojista Vilém Veverka vydává společné CD s harfenistk­ou Kateřinou Englichovo­u. Má obsahovat jejich kmenový repertoár, to nejkvalitn­ější, co si po více než deseti letech spolupráce ve dvojici osvojili. Původně klavírní skladby Maurice Ravela a Clauda Debussyho jsou upraveny pro tohle obsazení. Na disku jsou i dvě díla Luboše Sluky.

Třetí disk obsahuje písně Antonína Dvořáka v podání slovenskéh­o tenoristy Pavola Bršlíka a klavíristy Roberta Pechance. Cyklus Cypřiše na texty Gustava Pflegera Moravského se provádějí zřídka, ale v podání Pavla Černocha a Ivo Kahánka je posluchači slyšeli v září v rámci festivalu Dvořákova Praha a rozhlas pořídil záznam, takže srovnání přece jen je. Dále jsou v souboru ještě Písně večerní podle Vítězslava Hálka a Cigánské melodie na texty Adolfa Heyduka. Pavol Bršlík byl v anketě časopisu Opernwelt označen za nejslibněj­šího zpěváka roku 2005. Angažovala jej Berlínská státní opera či Metropolit­ní opera, nahrával se Simonem Rattlem i Kurtem Masurem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia