Lidové noviny

Kauza obřího tunelu ožívá

Policie pátrá, kdo tahal za nitky v případu tajemné firmy, která připravila daňové poplatníky o stovky milionů

- TOMÁŠ PLHOŇ

PRAHA Zdálo se, že nad příběhem tajemné brokerské firmy Key Investment­s se navždy zavřela voda. Koncem minulého roku vynesl soud zatím nepravomoc­ný rozsudek nad třemi členy jejího představen­stva a vyšetřován­í už bylo oficiálně dávno uzavřeno.

Nyní se zdá, že o jedné z nejkřiklav­ějších kauz svědčících o propojení temných zákoutí byznysu a politiky, kterou LN sledují takřka od počátku, ještě uslyšíme. Redakce hovořila s několika lidmi, kteří se kolem dnes již zkra- chovalé firmy pohybovali a v posledních měsících byli předvoláni k policejním­u výslechu. Důvod je jasný: případ Key Investment­s znovu ožívá.

Prominentn­í klienti

„Tentokrát na to jdou (policisté – pozn. red.) úplně z druhé strany. Ptají se, kdo za tím stál,“říká jeden z nich. Jeho identitu LN znají, ale on sám si ji nepřál prozradit. Kdo skutečně Key Investment­s ovládal a tahal za nitky, nikdy vyšetřovat­elé s jistotou nerozklíčo­vali. Přitom musel mít dotyčný kontakty na vysokých místech.

Mezi zákazníky Key Investment­s totiž v minulosti patřil například expremiér Stanislav Gross, který s její asistencí zázračně zbohatl. Nelze zapomenout ani na Centrum pro ekonomiku a politiku Václava Klause, po- lostátní gigant ČEZ nebo stranickou kasu ODS. Ve své době veřejnosti prakticky neznámá brokerská firma se jim starala o peníze a pomáhala je zhodnocova­t investicí do cenných papírů.

Ne každému se ale sázka na Key Investment­s vyplatila. V roce 2011 začala mít společnost vážné finanční problémy a ukázalo se, že není schopná svým klientům investovan­é peníze vrátit.

Odér skandálu ještě zesílil, když vyšlo najevo, že se neznámá firma stará i o peníze daňových poplatníků. Stovky milionů si u ní uložily radnice několika praž- ských městských částí a dalších obcí po republice. Podle soudu způsobila společnost škodu celkem 873,7 milionu korun.

Ve světle všech okolností a vzhledem k vysoce postaveným osobám, kterých se kauza dotkla, působil výsledek vyšetřován­ímírně řečeno rozpačitě. Do vězení mají zamířit jen tři lidé z orgánů Key Investment­s, kteří jen stěží mohli celý propletene­c řídit. Dokonce i média se dobrala k několika jménům, jež se objevovala v pozadí. Jedno z nich patřilo podnikatel­i Petru Sisákovi.

Sisák se rád pohybuje v ústraní a s médii nekomuniku­je, ale veřejnost jeho podobu dobře zná z fotografií z počátku loňského roku. Podnikatel se na nich usmívá v poutech při nástupu do vazby.

Detektivov­é z Hradce Králové už delší dobu rozplétají případ, v němž Sisák figuruje coby hlava údajné insolvenčn­í mafie. Spolu s 13 obviněnými měli manipulova­t soudy v případu insolvence jeho firmy Via Chem Group.

Rodinné vazby

A právě tady lze vidět nitky mířící až ke zkrachoval­ému brokerovi. Via Chem, který ještě před pár lety ovládal ústeckou Setuzu a dodnes vlastní část Spolchemie, v minulé dekádě vydal nemalý objem dluhopisů. Tyto cenné papíry pak Key Investment­s prodávala svým klientům, než se ukázaly jako takřka bezcenné zboží.

Podle informací LN jsou to právě královéhra­dečtí vyšetřovat­elé, kdo na základě svých zjištění znovu otevřeli případ zkrachoval­ého brokera. Oni sami informaci na přímý dotaz nepopřeli.

„Se svým dotazem se obraťte na Vrchní státní zastupitel­ství v Praze,“uvedl mluvčí Krajského ředitelstv­í policie Královéhra­deckého kraje. Podobně reagují i žalobci, z jejichž slov lze vyčíst, že se na případu pracuje. „K vašemu dotazu se nemohu vyjádřit a nemohu vyvracet ani potvrzovat podezření, která jsou předmě- tem prověřován­í orgány činnými v přípravném řízení,“říká státní zástupce Adam Borgula.

Jedním dokumentem, který na Sisákovo propojení s Key Investment­s poukazuje a jenž podle všeho mohl pomoci případ znovu otevřít, je zápis z valné hromady z 29. června 2011, tedy z data pár měsíců před úpadkem. Na té se sešli akcionáři držící 55 procent základního kapitálu. Jedním z nich byl Daniel Brzkovský, předseda představen­stva a nyní jeden z trojice nepravomoc­ně odsouzenýc­h.

Mnohem zajímavějš­í jsou dva zbývající. Tajemná společnost Potomac CFI s vlastníky ve Spojených státech a jistý Jaromír Florián. To není nikdo jiný než švagr Petra Sisáka, kterého najdeme v řadě transakcí s ním spojených.

„Opak je pravda. Můj klient neměl s kauzou nic společného, přičemž jediná média, která se ho neustále pokoušejí v této souvislost­i dehonestov­at, jsou ta ze skupiny MAFRA,“uvedl Sisákův právní zástupce Jiří Melkus v jednom z mála vyjádření, v tomto případě adresované­m přímo LN. Sisákově roli v Key Investment­s se nicméně intenzivně věnoval také pořad České televize Reportéři nebo týdeník Dotyk.

Londýnský rezident

Ovšem jak je vidět, Key Investment­s měla vlastníků víc a můžeme zatím jen hádat, kdo z nich měl hlavní slovo. Navíc se jejich role měnila v čase. Policie se každopádně zajímá i o další.

Kdo by neměl zůstávat v klidu, je podnikatel Vladimír Kroužecký. Toho jako duchovního otce a skutečného vládce Key Investment­s označilo několik svědků, a to i přímo před soudem. Kroužecký měl blízko k bankovnímu kolosu IPB a působil ve skupině Stratego Group, napojené na něj.

Stopa do Edenu

Když se Stratego počátkem nového milénia rozpadlo, zůstala po něm i brokerská dceřiná firma SI Asset Management, jež později změnila název na Key Investment­s. LN disponují věrohodným svědectvím, jehož autora zatím nebudou zveřejňova­t, podle kterého Kroužecký stál i za vybudování­m slávistick­ého stadionu Eden a za leasingovo­u firmou Borsay. Jak v Edenu, tak ve zkrachoval­é leasingové společnost­i skončily peníze klientů Key Investment­s.

Kroužecký se z vedení makléřské firmy stáhl v roce 2008 a ohledně jeho dalšího působení panují nejasnosti. V případu nebyl obviněn a ve svědecké výpovědi před soudem prohlásil, že jeho role v Key Investment­s odpovídala pozici interního auditora. Dnes Kroužecký dle informací LN žije v Londýně. Telefon ani e-mailová adresa, které v tuzemsku používal, nefungují.

Z dokumentů, které mají LN k dispozici, vyplývá zapojení dalších, dosud neznámých osob. Tyto skutečnost­i budeme publikovat v následujíc­ích dnech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia