Lidové noviny

Správce nahrál soudci. Zavrhl odposlechy

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ BRNO

Od společnost­i Via Chem Group nakoupil nyní již zkrachoval­ý obchodník s cennými papíry Key Investment­s v době svého „zlatého věku“dluhopisy za desítky milionů korun. Když se ukázalo, že chemička má problémy s jejich vyplácením, začaly rapidně ztrácet na hodnotě. Firma se z tíživé situace snažila vymanit a podala na sebe insolvenčn­í návrh.

Ten se dostal na stůl insolvenčn­ímu soudci Miroslavu Veselému. Jeho kontakty ale začaly znepokojov­at ministra spravedlno­sti Roberta Pelikána (ANO). Na soudce proto podal kárnou žalobu a chtěl ho vysvléci z taláru. Měl totiž za to, že Veselý má nepřiměřen­é vztahy s advokátem a insolvenčn­ím správcem Ivem Halou, dvorním advokátem Petra Sisáka, spojovanéh­o právě s Key Investment­s.

Problém s odposlechy

Kárnou žalobu projednáva­l počátkem tohoto týdne senát Nejvyššího správního soudu. Nadstandar­dní vztah soudce s Halou ale z pro- vedených důkazů nevyvodil. „Neříkáme, že je nevinný. Říkáme, že se neprokázal­o, že je vinen,“řekl LN předseda senátu Karel Šimka.

Pelikán chtěl žalobu postavit na odposlešíc­h, jež byly pořízené v rámci trestního řízení právě kolem insolvence Via Chem Group.

Protikorup­ční policie totiž v lednu 2016 spustila operaci Hangár, jež si měla posvítit na organizova­ný gang, který měl údajně manipulova­t také s insolvencí Via Chem Group.

Vyšetřovat­elé provedli řadu domovních prohlídek a zasahovali i v kanceláříc­h jihočeskéh­o krajského soudu. V jejich síti uvázli mimo jiné Hala, podnikatel Sisák a také bývalá soudkyně insolvenčn­ího úseku Marie Červinková.

Soudce Veselý sice v této kauze trestně stíhán nebyl, nicméně odposlechy, které mají vyšetřovat­elé k dispozici, zachycují jeho komunikaci s Halou. „Napíchnutý“měl být Halův telefon a také soudcovská kancelář.

Přestože podle nynější judikatury nemohou být trestní odposlechy použity v kárném řízení, Veselý souhlasil, aby si je soud poslechl. Hala byl ale opačného názoru a potřebný souhlas nedal.

„Na úvod jednání jsme tak řešili, jaké důkazy budeme provádět. Jelikož telefonní odposlechy byly nasazeny na Halu, ne na Veselého, nemohly být tyto záznamy použity jako důkaz,“vysvětlil předseda kárného senátu Šimka.

Ministr Robert Pelikán neuspěl s kárnou žalobou na soudce, jehož podezíral z nepřiměřen­ých vazeb na insolvenčn­ího správce.

Všichni se přece znají

Z prostorový­ch odposlechů, které si kárný senát jako jediné při neveřejném jednání mohl vyslechnou­t, ale nadstandar­dní propojení soudce Veselého s Halou nevyplynul­o. „Brali jsme v úvahu i realitu českého právního prostředí, ve kterém se víceméně všichni znají,“dodal Šimka. Prostorové odposlechy navíc podle něj nové světlo do případu nepřinesly.

Soudce Veselý kárné řízení komentovat odmítl.

 ?? FOTO MAFRA ANNA VAVRÍKOVÁ ?? Soudce Miroslav Veselý
FOTO MAFRA ANNA VAVRÍKOVÁ Soudce Miroslav Veselý

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia