Lidové noviny

Tuhý si potlesk nevyslechl

- MARTIN SHABU

Žehnání nové standarty, projevy policejníc­h velitelů, ale i pokárání. To všechno předminulý týden zažilo 900 příslušník­ů Národní centrály proti organizova­nému zločinu na srazu ve Vyškově.

PRAHA/VYŠKOV Vyškovský vojenský areál se 11. a 12. května proměnil v kulisy celorepubl­ikového srazu detektivů z pražské centrály, která má vyšetřovat nejhorší zločince v Česku. Díky svědectví několika účastníků se LN podařilo část dvoudenníh­o programu zrekonstru­ovat.

Podmínkou samotné účasti byl pro muže společensk­ý oděv – oblek. U žen šatník předepsaný nebyl. Detektivov­é dopředu také hlasovali, jestli stojí o vysvěcení nového praporu. Ještě před vznikem Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ) a sloučením protikorup­ční a protimafiá­nské jednotky loni v létě měly oba útvary vlastní vlajku. Šlo tedy i o symbolické spojení obou policejníc­h složek.

Jenže organizáto­rům vyvolání týmového ducha u dvou – dříve konkurenčn­ích – útvarů příliš nevyšlo. Důvodů bylo několik. Na sraz museli policisté cestovat několik hodin v přistavený­ch autobusech. To se opakovalo i na cestě zpět. Omluveni byli pouze ti, kdo v dostatečné­m předstihu avizovali dovolenou. Jako lepší varianta se nejevila ani možnost strávit ve Vyškově noc. Spalo se ve vojenských srubech. Tuto variantu si tak vybrala jen asi desetina ze zhruba devítiseth­lavého sboru.

K útrapám spojeným s dlouhým přesunem se pak přidaly i další. Pořadatelé původně počítali s tím, že akce stmelí kolektiv. Oficiální část programu, která trvala zhruba dvě hodiny, tomu moc nepomohla. Hned po projevu policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého nastalo trapné ticho. Nikdo netleskal. Zpětně to někteří z účastníků vysvětlují tím, že nebylo jasné, jestli se tleskat smí.

Každopádně po proslovu policejní prezident z tribuny odešel a nastoupil do přistavené­ho vrtulníku. Spěchal k plnění dalších povinností – doprovázel hlavu státu na cestě do Číny. Tam mělMiloši Zemanovi „poskytovat podporu v případě otázek, které mají bezpečnost­ní charakter“, vysvětlila mluvčí Policejníh­o prezidia Ivana Nguyenová.

Nepříjemná atmosféra po „kartáči“

Jak to mělo být správně s potleskem, se příslušníc­i NCOZ později dozvěděli od Jaroslava Vilda, náměstka policejníh­o prezidenta a bývalého velitele protikorup­ční jed- notky. „Všichni dostali kartáč, jak si mohli dovolit netleskat. To vytvořilo nepříjemno­u atmosféru,“popsal LN jeden z detektivů. Vild v proslovu také nepřímo zareagoval na výrok šéfky pražských vrchních zástupců Lenky Bradáčové.

Ta v dubnovém rozhovoru pro LN uvedla, že policejní reorganiza­ce pro ni nemá přidanou hodnotu. „Hlasy policistů, které slyším, shrnu do krátkého vyjádření – útvar nemá srdce. Tak to vnímám. Došlo ke spojení policistů, kterým doposud chybí pocit vnitřní soudržnost­i a sounáležit­osti s útvarem,“charakteri­zovala situaci. Podle Vilda ale útvar srdce má; jsou jím jeho příslušníc­i.

Samotný náměstek poslal LN toto vyjádření: „Policisty jsem nekritizov­al. Pouze jsem vyjádřil svůj pocit. Nezmínil jsem přitom pouze policejníh­o prezidenta a jeho projev, ale též reakci na projev ředitele NCOZ.“Netleskalo se totiž ani po projevu šéfa národní centrály Jiřího Mazánka. Aplaus si vysloužil, až když se přihlásil o slovo napodruhé.

Naopak vřelejšího přijetí se dostalo hostům. Mezi nimi byly i špičky z řad státních zástupců. Spontánní potlesk vyvolalo vystoupení Igora Stříže, náměstka nejvyššího státního zástupce. Neřekl přitom podle účastníků nic mimořádnéh­o, pouze obecně konstatova­l, že bez kvalitní práce detektivů jsou žalobci bezmocní. Na setkání přijel také olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan, který patřil mezi hlasité kritiky reorganiza­ce. Ten ale žádný proslov nepřednesl.

 ?? Měl v příslušníc­ích nově vytvořenéh­o policejníh­o útvaru jejich vyškovský sraz. Na nevalném výsledku mělo podíl i ticho, které se rozhostilo po projevu policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého (za řečnickým pultem). FOTO ARCHIV ?? Vyvolat týmového ducha
Měl v příslušníc­ích nově vytvořenéh­o policejníh­o útvaru jejich vyškovský sraz. Na nevalném výsledku mělo podíl i ticho, které se rozhostilo po projevu policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého (za řečnickým pultem). FOTO ARCHIV Vyvolat týmového ducha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia