Lidové noviny

Stát se chová jako mafián

- ELIŠKA NOVÁ

LN Často uvádíte, že při převodu došlo k řadě chyb. V čem?

Přijde nám nestandard­ní i mimo literu zákona. Dopis, kterým SŽDC žádala Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h o objekt, měl razítko 20. června. Přitom lhůta byla 17. června. Najednou se prostě přihlásili. Státní majetek je spravovaný zákonem, a když se přesouvá, měl by procházet vládní komisí. To se nestalo.

Předtím, než požádali o Kliniku, neměla SŽDC žádný projekt, nevěděla, kolik chce přesouvat zaměstnanc­ů. SŽDC se chová tak, že zákony mají dodržovat lidi, ale úředníků se to netýká.

LN Vy ale Kliniku obýváte nelegálně. Nevidíte v tom rozpor?

O tom, jestli jsme tam legálně, teď rozhoduje soud a pravomocný rozsudek ještě nepadl. Nicméně ano, porušila jsem smlouvu. Rozhodla jsem se tak a teď nesu následky. Dělám to s rozvahou a doufám, že to bude mít smysl.

Budovu bývalé kliniky na pražském Žižkově obsadili squateři na konci roku 2014. Pak dostali roční smlouvu, ale loni v říjnu budovu převzala Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která sem chce přestěhova­t úředníky. Squateři odmítají dům vyklidit. „Ano, porušila jsem smlouvu. Rozhodla jsem se to udělat a teď nesu následky,“říká v rozhovoru pro LN aktivistka Tereza Virtová, která měla na kliniku od státu na rok smlouvu.

LN Jaký?

Kliniku jsme obsadili v listopadu 2014 nestandard­ní cestou. Ale díky tomu, že jsme dali nohu do dveří, obrazně i doslova, jsme dostali smlouvu a mohli vytvořit sociální centrum, které by jinak nevzniklo. Máme sesterský kolektiv Kulturou proti chátrání v Brně. Teď už mají asi pátý objev místa, město jim něco slíbí, oni to uklidí a tím to skončí. Snaží se to dělat legálně, a je to naprosto bez výsledků.

LN Jinými slovy porušením zákona chcete docílit toho, aby se stát začal zákony řídit?

Většinu sociálních práv, od volebních po osmihodino­vou pracovní dobu, máme proto, že lidem došla trpělivost s tehdejšími pořádky a vyšli do ulic je měnit. My chceme právo na město. Chceme, aby se i lidi, kteří nejsou v pozici velkého investora nebo státu, mohli podílet na utváření města. Aby kolem nás nerostly jenom hotely a kanceláře, ale i dostupné bydlení a sociální centra. Třeba se časem posuneme k tomu, že bude legální squatovat. V Británii i Nizozemsku se v 70. letech squating zlegalizov­al, protože se spekuloval­o s byty a mnoho lidí jich nemohlo dosáhnout. Tenkrát to byl určitý instrument, jak donutit majitele, aby nenechával­i domy chátrat. Že mám zaplatit 274 tisíc? LN Takový instrument ale obsahuje nový občanský zákoník. Je lhůta, dokdy se majiteléma­jí začít starat, jinak jim stát může dům zabavit. To není řešení?

Jenže za deset let někdo může přijít, dvakrát kopnout a říct, že s tím něco dělá. Je to důležitý, ale nedostateč­ný krok. Nicméně aspoň říká, že soukromé vlastnictv­í není nedotknute­lné.

LN Proč používáte argument, že SŽDC má k dispozici i jiné budovy? Není to jedno?

To je ale naprosto zásadní. Budova Kliniky je podle nás pro SŽDC úplně nevhodná. Například rozlohou. Teď sídlí jejich úředníci na Florenci v budově, která má asi 960 metrů čtverečníc­h. Klinika má využitelno­u plochu 850 metrů čtverečníc­h. A oni říkají, že se musí stěhovat, protože chtějí rozšiřovat oddělení a potřebují větší budovu. U Kliniky se navíc musí změnit územní plán, aby bylo vůbec možné tam budovat kanceláře. Máme informaci, že tam chtějí udělat pár ordinací, aby územní plán obešli. To je přece odporná developers­ká praxe, navíc rekonstruk­ce bude drahá.

LN Z čeho tak soudíte?

Kliniku jsme obsadili v době, kdy byla pět let kvůli nezájmu státu opuštěná a v příšerném stavu. Když se tam chtěla stěhovat Generální inspekce bezpečnost­ních sborů, říkali, že by rekonstruk­ce vyšla až na 40 milionů. Kdybychom se toho čísla drželi, je to suma, která zaplatí 35 ročních nájmů, které teď SŽDC platí za budovu na Florenci. Sami se usvědčují z toho, že nejde o přesun úředníků. Pan Drmola, náměstek pro majetek SŽDC, říká, že neví, jestli má stát nějakou jinou budovu, a že objekt v Jeseniově ulici je nejvhodněj­ší. Sdělení v téhle větě si odporují.

LN Proč se nepřemístí­te jinam?

Dali jsme do ní enormní množství práce a vlastních peněz. Kdyby to skutečně bylo tak, že by ji potřeboval­i pro geodety, prosím. Ale tak to není. My jsme si na rozdíl od SŽDC rešerši udělali a jiné budovy tu jsou. ÚZSVM má v Praze 194 nemovitost­í.

LN Když se začne na Klinice stavět, opustíte ji?

Uděláme všechno pro to, aby k takhle zbytečné a nákladné rekonstruk­ci nedošlo. Ale obávám se, že až nás kvůli soudnímu rozhodnutí z domu dostanou, rekonstruk­ci odloží a bude zase chátrat.

LN Soud řekl, že máte zaplatit 274 tisíc za bezdůvodné obohacení. Zaplatíte to?

Podala jsem odpor a bude se to dál řešit u soudu. Selským rozumem vzato, Klinika není zkolaudova­ná, nemohli by dům tedy ani pronajmout. Myslím, že i oni vědí, že nepřicháze­jí o 85 tisíc korun měsíčně, jak tvrdí. Podle mě je to spíš forma mafiánskéh­o zastrašová­ní.

LN Nemáte z toho strach? Mně by se s tím neusínalo dobře.

Mně se s tím taky dobře neusíná. Jsem ale přesvědčen­á o tom, že je to spíš šikana než oprávněný požadavek. Stát se nechová jako hospodář, ale jako mafián. Záleží jen na tom, kdo jak kde zatáhne.

 ?? Jsem přesvědčen­á, že je to spíš šikana než oprávněný požadavek. Stát se nechová jako hospodář, ale jako mafián, říká aktivistka Tereza Virtová. FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ??
Jsem přesvědčen­á, že je to spíš šikana než oprávněný požadavek. Stát se nechová jako hospodář, ale jako mafián, říká aktivistka Tereza Virtová. FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia