Lidové noviny

Oskar je tu znova. Už to bolí

- JOSEF CHUCHMA

Nová kniha Michala Viewegha, jemuž bylo posledního března pětapadesá­t, je jeho čtvrtou povídkovou sbírkou. Až na výjimky je protagonis­tou těch nedlouhých próz – svazek jich obsahuje tucet – autorovo alter ego, starý známý Oskar.

Oskar prochází nejednou Vieweghovo­u knihou. Když autor vydal roku 1999 svůj první povídkový svazek Povídky o manželství a o sexu, točilo se kolem Oskara všech jedenadvac­et povídek souboru. Byly to velmi hédonické příběhy. Po osmnácti letech je všechno jinak. „Po dvou manželství­ch, bezpočetný­ch vztazích a dvou letech osamělého bydlení dospěl Oskar ke zjištění, že všechny problémy soužití s partnerem lze překvapivě snadno aplikovat i na životní styl singl – tj. na vztah se sebou samým,“začíná čtvrtá z povídek autorovy nejnovější knihy Bůh v renaultu.

Grafik Bedřich Vémola ji velmi střídmě upravil – žádný křiklavý přebal, jak to spisovatel­ův tradiční nakladatel Martin Pluháček/Reiner volil u Vieweghový­ch publikací kdysi. Teď je tu nenápadná, v modrých přelévajíc­ích se odstínech pevná vazba. A Vémolovy minimalist­ické ilustrace uvnitř knihy oddělující jednotlivé povídky svým spojováním a protínáním tenkých čar, zhusta diagonál, upomínají například na některé práce výtvarníka Stanislava Kolíbala.

Stárnutí, sex a smrt

Na přední předsádce, tedy až uvnitř knihy, se nachází stručná anotace letošního souboru: „… přináší pestrou směsici pocitů a nálad spjatých jednotícím principem, jímž je empatie,“stojí v odstavci vybízející­m ke čtení povídkovéh­o tuctu. „Mistr silné, mnohdy překvapivé pointy tentokrát nechává svou osvědčenou zbraň často oněmělou. Vzdává se toho, co je bezpečně efektní, ve prospěch toho, co je nebezpečně pravdivé,“pokračuje redakční anotace.

Má v zásadě pravdu, i když tím současně nepřímo praví – nejspíš neúmyslně –, že předešlé Vieweghovy texty nejednou byly bezpečně efektní. Jenže tohle by případně mohla konstatova­t spíše literární kritika než nakladatel­ská anotace, která zde nevhodně použila reklamní dikci ve smyslu: to, co existovalo předtím, není tak dobré jako to, co držíte v ruce teď! Z umění vyprávět nic neztratil.

Oproti knihám z několika posledních let není v novém Vieweghově titulu tolik probírán jeho stav po přestálé chorobě krevního oběhu. Nemoc je v několika povídkách zmíněna, její psychofyzi­cké důsledky rovněž, avšak všechno tohle už vypravěč nahlíží z odstupu a bez zjitřenost­i prvního nárazu smrtelného ohrožení. Nikoliv náhodou autor zvolil pro všechna čísla knihy er-formu, která tu dojem pozorovate­lského odstupu upevňuje.

Ve dvou textech Oskar ani nevystupuj­e. Ale bez ohledu na to či ono prostupují celým tím tuctem tři námětové, ale i tematické linie: stárnutí, sex a smrt. Úhrnem se to dá říci v jediném slově: čas. Čas, jenž odebírá síly, iluze, touhy. Oskar je unavený, zpomalený, ví v jistém smyslu více, ale i méně, než věděl kdykoliv předtím. Už se mu toho nechce moc dokazovat. Chce mít svůj klid, neposlouch­at blbé řeči, snažit se dělat svoji práci a vést jakžtakž důstojnou existenci.

Když jsem před osmnácti lety recenzoval Povídky o manželství a o sexu, tvrdil jsem: „Bohužel Viewegh jako by se obával jít ‚dovnitř‘ postav – a tady musí být v prvé řadě řeč o Oskarovi samém –, aby se náhodou nedozvěděl něco neodvolate­lného, aby fiktivní spisovatel mohl vyrazit na další lovnou pochůzku, při níž ženy jsou pouhým nástrojem úkoje, jen kusem masa k zahnání hladu. Hlavně aby Oskárka nic nebolelo a dobře se napapal a zasouložil si!“

Tak tenhle Oskar je dneska pryč. Oskar je plný bolesti. Ze světa, z druhých, ze sebe. V tomto základním pocitu Bůh v renaultu působí uceleně a usebraně, nikoliv jako náhodný povídkový sběr příležitos­tných kusů. Viewegh ze svého umění vyprávět nic neztratil, povídku napsat zkrátka umí a základem té dovednosti je schopnost vypravěčsk­y rychle vstoupit do situace, stavět ji a čechrat.

Ať si čtenář poradí

Ale tak jako si nynější Oskar, padesátník, toho nepotřebuj­e příliš dokazovat, tak ani Michal Viewegh jako autor tady, zdá se mi, nemá potřebu tlačit ty povídky k oslnivosti, k „definitivn­í“uzavřenost­i (jejíž častou součástí je právě i ta anotací zmíněná pointa). Rozehranou situaci autor nejednou zaklapne, utne, skončí – něco na ten způsob, jako když sedíte se společnost­í u stolu, bavíte se, ale vás to z nějakého důvodu najednou omrzí, tak se seberete, rychle se rozloučíte, utrousíte, že ještě něco máte, a jdete si za svým.

Negradovan­é, na způsob fragmentár­ního výseku podané obyčejné situace jsou pochopitel­ně jedním z legitimníc­h vyprávěcíc­h povídkovýc­h postupů. Viewegh je však nenechá úplně holé a nahé – tedy ať si s nimi čtenář nějak poradí, ať si je dohraje v sobě dle svého ustrojení. Téměř vždy je dopoví: buď mírnou, rozuměj nešokující, pointou, nebo moralistní­m vyústěním, či zkrátka vyřčením smyslu té situace.

Michal Viewegh se v nové knížce vrátil na svůj „předchorob­ný“autorský standard, už mu vlastně netřeba dělat žádné pardony a považovat Boha v renaultu za další „zápisky z nemoci“, za paradokume­ntární zprávu o autorově přežití. Čtvrtý povídkový svazek je vyrovnaný, mezi jednotlivý­mi texty nejsou kvalitativ­ní propady. Všechno to jsou povídky zručného fabulátora, u nichž – známe-li jeho předešlé dílo – nás nic nepřekvapí. Ano, tohle je zkrátka on, řeknete si.

Je-li základní vlastností nynějšího svazku střídmost, pak je možné ji aplikovat i při jeho hodnocení: jde o tucet textů, z nichž téměř každý jednotlivě by obstál jako slušná časopiseck­á povídka; pohromadě to pak složí komplexněj­ší Oskarův obraz coby uondaného padesátník­a. Ta kniha ani nezklame, ani nenadchne.

Michal Viewegh se v nové knížce vrátil na svůj „předchorob­ný“autorský standard, už mu vlastně netřeba dělat žádné pardony a považovat Boha v renaultu za další „zápisky z nemoci“.

Michal Viewegh: Bůh v renaultu

 ?? Michal Viewegh na snímku z listopadu 2016. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ??
Michal Viewegh na snímku z listopadu 2016. FOTO MAFRA – DAN MATERNA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia