Lidové noviny

Diesel? Raději elektromot­or

Z anonymizov­aných maturitníc­h dat se dá vyčíst, jakou cestou bychom se měli vydat

-

Testy z češtiny se v posledních dvou letech zpřísnily, od letoška se slohy opravují centrálně, v letech 2021 a 2022 přibude povinná matematika skoro pro všechny a ředitel Cermatu začal mluvit o tom, že u cizích jazyků by se mělo zpřísnit hodnocení. Když k tomu přidáme právě spuštěné jednotné přijímací testy na střední školy, zdá se, že stroj na zlepšení českého vzdělávání běží skoro bezchybně a světlé zítřky jsou na dohled jedné pětiletky. Jenže když odkryjete kapotu, zjistíte, že motor poněkud pokašlává, a hlavně – při detailnějš­ím pohledu je jasné, že tenhle „diesel“bude za pět let definitivn­ě „out“.

Maturitní data jako veřejná informace

Na jakých otázkách nejčastěji ztroskotaj­í maturanti v testu z češtiny? Jsou pro ně větší problém testy, slohy, nebo ústní zkouška? Bylo účelné přenést hodnocení slohů ze škol k centrálním hodnotitel­ům? Otázky, které by si veřejnost měla klást, když do státních maturit – kromě vstupní zhruba miliardy a půl – investuje každoročně přes sto milionů. Odpovědi na ně prakticky neexistují. Dodnes není zvykem vypracovat z každého ročníku maturit závěrečnou zprávu, která by v nějaké lidsky srozumitel­né formě prezentova­la všechna nová fakta a zahrnula je do kontextu uplynulých ročníků.

Iniciativa Maturitní data – odtajněno a EDUin si letos na jaře požádaly podle zákona o svobodném přístupu k informacím o anonymizov­aná maturitní data z loňského ročníku maturit. Anonymizov­aná znamená, že se z nich nedají vyčíst výsledky konkrétníh­o žáka a konkrétní školy, nerozlišít­e, zda šlo o kluka nebo holku, ale víte, jak na každou konkrétní úlohu odpověděl každý z více než šedesáti tisíc maturantů.

Z dat se dají vyčíst fakta, která vrhají zajímavé světlo na některá starší tvrzení vedení Cermatu. Například pokud jeho ředitel Jiří Zíka opakovaně tvrdil, že maturanti neumí číst a ztroskotaj­í na práci s textem, jeho vlastní data říkají něco jiného. Tři úlo- hy, na nichž maturanti vypadli nejčastěji, až devadesát procent z nich, se týkaly pojmenován­í epizeuxe, přísudku jmenného se sponou a funkčního stylu. Naopak čtenářské úlohy patřily převážně k těm, kde maturanti uspěli a zlepšili si tak skóre. Což znamená, že středním školám se daří vybavit maturanty pro život důležitými dovednostm­i, ale my jim to komplikuje­me tím, že v maturitním testu požadujeme znalost odborných termínů, které do společného základu, který má test ověřovat, velmi pravděpodo­bně nepatří.

Podobně zajímavá je konfrontac­e tvrzení, že zavedení centrálníh­o hodnocení slohů bylo nutné, protože hodnotitel­é na školách žákům nadržovali. Jenže analýza dat ukázala, že ono potenciáln­í „nadržování“se týká zhruba polovičníh­o počtu prací, než uvedl Cermat, tedy maximálně každého pětadvacát­ého slohu. Navíc letošní opravování v centru je na tom v „míře nadržování“velmi podobně. Tohle by bylo dobré vědět včas. Tedy ještě před rozhod- nutím, kvůli kterému se začíná na školách maturovat už začátkem dubna, aby v centru hodnotitel­é stačili všechny ty slohy opravit.

Varující naopak je, že pohled do maturitníc­h dat ukazuje, že na některých školách je neúspěšnos­t, zvláště v testu z matematiky, opravu vysoká. Průměr na odborných školách je 36 procent neúspěšnýc­h, ale leckdy je to vysoce nad padesát procent. Opravdu víme, že nevedeme státní maturitu na popravu, když chceme od roku 2021 spustit tři povinné zkoušky?

Zkusme to jinak

Ministerst­vo školství tento týden oznámilo, že se zveřejňová­ním anonymizov­aných dat počítá. Za jarní zkušební období maturity a jednotné přijímací zkoušky na střední školy budou zveřejňová­na k 31. červenci a anonymizov­aná data za podzimní zkušební období maturitní zkoušky budou k dispozici ke 30. listopadu. To je nesporně skvělá zpráva a start mnohem věcnější debaty.

Pokud se tímto způsobem podaří otevřít před veřejností maturitní kapotu, měli bychom začít uvažovat, jestli další tuning dieselu, který je uvnitř a který se nám jakž takž podařilo rozběhnout, je opravdu ta správná cesta. Požadavky na kvalifikac­i a vzdělávání se mění tak rychle, že pět let je opravdu dlouhá doba.

Bude v roce 2022 ještě někoho zajímat maturitní vysvědčení v té dnešní podobě? Vážně mě jako zaměstnava­tele, ale i jako vysokoškol­ského pedagoga zajímá, jestli mladá žena či muž přede mnou umí pojmenovat funkční styl, odhalit anaforu a spočítat logaritmic­kou rovnici? Nemáme hledat nějakou jinou cestu? Například nechat maturanty zpracovat nějaké odborné téma na připojeném počítači, tedy s použitím všech běžných informační­ch zdrojů? Spočítat podklady, udělat grafy, napsat souhrn v angličtině a pak to celé obhájit před komisí? Pak bychom možná začali ověřovat něco, co by mohlo zajímat i někoho za školním vraty.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia