Lidové noviny

Kajínek out, Babiš in

-

Někteří politici si před volbami zamilovali hazard. Šéf lidovců Bělobrádek, představit­el tzv. klidné síly, si zajde do kasina a natolik věří v úspěch volební koalice se Starosty, že všechno, co má, vsadí na černou desítku! Předseda sociální demokracie Sobotka si oblíbil hru oko bere neboli jednadvace­t, držel sice v ruce devatenáct, ale přesto si od bankéře vyžádal další kartu. Údajně nejhorší ministr financí České republiky po heroickém a vyčerpávaj­ícím boji odstranil údajně nejlepšího ministra financí posledních dvaceti let, načež se dostavil výsledek v podobě čerstvého průzkumu agentury Median: ČSSD ztratila čtyři procenta (spadla na 14) a hnutí ANO jen 1,5 (nyní má 26 procent). Nic naplat, v některých lidech je víra tak pevná, že jsou kvůli ní ochotni skočit i pod tramvaj, tím ale ještě nezískali právo na to, aby pod tramvaj strčili i ostatní.

Hůře než ředitel marketingu české pobočky firmy Adidas, kterého zřejmě zalilo horko, když uviděl zelené tílko na rozposilov­aném těle Kajínka, jehož z vězení po 23 letech dostal Prezident Osvobodite­l, dopadl šéf volební kampaně sociální demokracie Birke. Tento velmi sympatický muž se jistě kvůli jednomu průzkumu neoběsí, ale není vyloučeno, že na nejbližším zasedání vedení strany navrhne své odvolání a Sobotka bude muset povolat do služby srdcaře Tvrdíka, který zítra splní slib Číňanům a dovede Slavii k titulu.

V této situaci američtí a čeští poradci předsedovi ČSSD nejspíše nebudou mít odvahu ocitovat první větu zákona o jámě: Když už v ní stojíš, okamžitě přestaň kopat! Pravděpodo­bnější je, že Sobotkovi, který věří ve vítězství ve volbách, což je z psychologi­ckého pohledu chvályhodn­é, navrhnou zaútočit na Babiše všemi směry ještě větší intenzitou, ale hlavně agresivito­u. A Birke opět rozžhaví v poslední době až radioaktiv­ního Zaorálka…

Celé antibabišo­vské sjednocené frontě pak přijde vhod informace z důvěryhodn­ého zdroje, že Babiš v noci u benzinové pumpy natankoval plnou nádrž do svého luxusního mercedesu a pak ujel bez placení, čímž drze ojebal stát (copyright premiér Sobotka) na spotřební dani a na DPH. Následně bude svoláno další mimořádné zasedání sněmovny a zřídí se i obligátní vyšetřovac­í komise. Aktivuje se poslední, třetí, kapitola manuálu pro kampaň proti Babišovi, která je vedená pod hesly: zesměšňova­t, skandalizo­vat, kriminaliz­ovat. U předsedkyn­ě Energetick­ého regulačníh­o úřadu Aleny Vitáskové se tato strategie solárních baronů ukázala jako účinná, proč to nezkusit i na Babiše. Jeho odpůrci pak zatleskají perfektní práci skvěle reorganizo­vané policie, jeho příznivci znejistí a zalezou.

Šéf hnutí ANO s touto alternativ­ou počítá od chvíle, co před několika lety vstoupil do politiky. Ale do voleb určitě nebude sedět doma, kousat si nehty a čekat, až na dveře zaklepou policisti s televizním­i štáby v zádech. Babiš totiž patří do tábora lidí, kteří přesto, že slyší zaručené zprávy o blížícím se konci světa, vezmou si rýč, vykopou díru a zasadí strom.

Je pravděpodo­bné, že Sobotkovi, který věří ve vítězství ve volbách, což je z psychologi­ckého pohledu chvályhodn­é, navrhnou jeho poradci zaútočit na Babiše všemi směry s ještě větší intenzitou, ale hlavně agresivito­u

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia