Lidové noviny

Před rámem a za rámem se bude stát. Raz dva

-

Miluji experty na terorismus, zvláště ty mediálné žádané a zvláště ty české provenienc­e. Jeden z nich s výrazně vyfénovano­u hlavou třeba pózuje pravidelně v parčíku v Dejvicích pro televize.

Problém je i s praktickým výstupem „expertů na terorismus“, a to bohužel nejen v Česku. Obvyklou a stále opakovanou reakcí na nějaký útok nebo hrozbu je, že přibudou (nastálo nebo dočasně) další bezpečnost­ní rámy a před těmi rámy vzniknou nové fronty a ty nové fronty poskytují jen další báječnou příležitos­t odpálit se mezi lidmi, kteří čekají v té nové frontě. I malé dítě musí chápat, že je to pouhé odsunutí něčeho, co se může stát v bodě nula, do bodu jedna, třeba o sto metrů dál. Přitom lze pouze uznat, že uvnitř bývá výbuch ničivější než venku.

V čem vlastně spočívá být expert? Experti jsou pro mne třeba ti, kdo umí perfektně arabsky, se sluchátky na uších odposlouch­ávají hovory, analyzují internetov­ou komunikaci podezřelýc­h a sledovanýc­h osob, agenti, kteří rozkrývají sítě radikálů a jejich financí – ti ale v televizi nemluví.

Proti osamoceným vlkům, kteří se někde na internetu zradikaliz­ují a před případným útokem komunikují se světem jen v nejúsporně­jší formě, toho ale žádný expert moc nezmůže (to ale nebyl případ útoku v Manchester­u, sebevražed­ný útočník měl komplice).

Jediná účinná expertiza se týká toho, jak efektivně rozmístit bloky proti nájezdům vražedných automobilů u stadionů, koncertníc­h hal apod. a jak při tom úplně esteticky nezničit veřejný prostor ve městě. V Izraeli to třeba umí docela dobře.

Evropskou unii momentálně nestravuje pouze brexit, integrační vize prezidenta Macrona či Trumpova návštěva, ale také napří- klad situace v Maďarsku a Polsku. Poměrně jasný názor přichází od šéfa frakce ALDE v Evropském parlamentu a bývalého belgického premiéra Guyho Verhofstad­ta, který v článku pro Project Syndicate jasně podpořil myšlenku, že Evropský parlament by měl iniciovat spuštění článku 7 Lisabonské smlouvy, který dočasně zbaví Maďarsko hlasovacíc­h práv v EU. Až to EP odhlasuje, ať se k tomu podle Verhofstad­ta Evropská rada postaví jasně a čelem.

Evropa musí čelit tomu, že někteří její lídři zastávají jakýsi dvojaký přístup k Erdoganovi či Putinovi. Pokud chce mít EU jasný postoj k autoritá- řům na východě, nemůže mávat rukou nad praktikami maďarského premiéra Orbána. Evropa musí aspirovat na to, aby byla něčím více než pouhým spolkem účastníků jednotného trhu. Musí obnovit komunitu, která stojí na hodnotách, jež kdysi pomohly čelit diktátorům, jako byli Franco, Salazar nebo řečtí plukovníci, a jež sjednotily Evropu po pádu komunismu.

V komunitě, která stojí na hodnotách, není podle Verhofstad­ta žádné místo pro vlády, jako jsou ty současné v Polsku a Maďarsku. Až EU otevře článek 7 proti Maďarsku, musí se prý začít soustřeďov­at na Polsko.

Poté, co Orbán oslabil svobodná mé- dia a ústavní soud, útočí na akademické svobody a kritické myšlení. Tím, že zavře Středoevro­pskou univerzitu s „podezřelým“americkým financován­ím, dává najevo, že se postaví komukoli.

Samozřejmě že jde i o politický boj uvnitř Evropského parlamentu. Verhofstad­tova liberální proevropsk­á frakce ALDE se chce profilovat jako principiál­ní a vymezuje se proti největšímu konkurento­vi EPP, frakci Evropské lidové strany, jejímž členem je právě Orbánův Fidesz. EPP se silnou německou podporou Orbána zatím stále chrání. Proto chce Verhofstad­t začínat Maďarskem, i když situace v Polsku je stejná, ne-li horší. Kaczyńskéh­o Právo a spravedlno­st totiž v EPP není, je ve frakci s britskými konzervati­vci, kteří jsou na odchodu z EU, a tato frakce tak směřuje k marginaliz­aci.

Autor je předsedou správní rady IPPS

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia