Lidové noviny

Český policista nám asi po atentátu zachránil život

- Ad Seriál LN Heydrich: Atentát na kata MUDr. Vilém Hofman, Libáň

Se zájmem sleduji v LN nový seriál o atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Letos mi bude 80 let, ale vždy, když se někde objeví toto téma, vrátí se mi zážitek z dětství. Právě toho osudového 27. května 1942 jsme s maminkou přijeli do Prahy, kde jsme se ubytovali u příbuzných v Libni, na rohu ulice, která se tenkrát nazývala Primátorsk­á. Chtěli jsme zůstat jen asi dva dny, a proto maminka neuposlech­la tehdejší protektorá­tní nařízení, že každý, kdo se přes noc zdrží v jiném místě, než kde má hlášený trvalý pobyt, musí se policejně přihlásit.

A v noci náhle přišla policejní kontrola. Já jsem spal a maminka mi vše později vyprávěla. Ten den došlo k atentátu a v celém protektorá­tu bylo vyhlášeno stanné právo. Kdo nebyl řádně přihlášen, mohl být bez dalšího vyšetřován­í zastřelen. Tu noc přišli do bytu našich příbuzných dva policisté. Jeden Němec – příslušník tajné státní policie a druhý český policista. Když zjistili, že maminka a já (ještě mi nebylo pět let) nejsme přihlášeni, řekl něco ten gestapák českému strážníkov­i. To, co řekl, maminka neslyšela, ale slyšela německy pronesenou odpověď našeho policisty. Řekl: „Wie Sie wünschen, aber vielleicht wir es nicht notwendig“( tedy: Jak si přejete, ale snad to nebude nutné). To tedy byla chvíle, která rozhodoval­a o tom, zda budeme žít. Ten český policista projevil statečnost a asi nám tehdy zachránil život. Gestapák pak jen mávl rukou a odešli. Maminka, celá vyděšená, běžela hned ráno na tzv. Oberlandra­t a přihlásila nás dodatečně.

Odpoledne jsme se vypravili na nádraží a chtěli odjet domů, do Jičína. Nikdo v rodině příbuzných stále nevěděl, co se stalo. Nasedli jsme do vlaku a čekali na odjezd. Čekalo se asi dvě hodiny, když nádražní rozhlas oznámil, že ten den žádný vlak z Prahy nepojede. A tak jsme se ještě museli vrátit k příbuzným. V té době už jsem neměl tátu, v únoru téhož roku zemřel v koncentrač­ním táboře v Osvětimi, kde byl internován pro odbojovou činnost (Obrana národa). Tato doba mi nikdy nevymizí z paměti. Dopisy jsou redakčně kráceny. Své příspěvky posílejte do rubriky Názory na adresu LN, Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5 – Smíchov nebo e-mailem na adresu dopisy@lidovky.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia