Lidové noviny

Vítězství pro oběti útoku

- VOJTĚCH LHOTA VOJTĚCH POVEJŠIL

Fotbalisté Manchester­u United věnovali vítězství v Evropské lize městu a obětem, které zasáhl pondělní teroristic­ký útok. Svým triumfem potěšili i klub ze Zlína.

STOCKHOLM/PRAHA Hráči Manchester­u United ve finále Evropské ligy udolali Ajax Amsterdam 2:0 a vylepšili tak dojem z jinak nepříliš výrazné sezony. V Premier League obsadili až šestou pozici.

Zároveň udělali velkou radost Zlínu, který pro následujíc­í ročník soutěže díky příznivým kvalifikač­ním kritériím poslali rovnou do základní skupiny.

„Teprve teď si uvědomujem­e, co jsme dokázali,“přiznal v rozhovoru pro Českou televizi manažer moravského celku Zdeněk Grygera.

„Před dvěma lety se ve Zlíně hrála druhá liga, letos jsme získali český pohár a na podzim hrajeme Evropskou ligu!“

Protože zlínský stadion nesplňuje požadavky UEFA, budou funkcionář­i mužstva pro evropský pohár hledat náhradní stánek. „V úvahu přichází Olomouc, další variantou může být Uherské Hradiště,“přemýšlel Grygera.

Rozhodně se však fandové Zlímohou těšit na atraktivní soupeře.

„Přeji si, abychom dostali Arsenal,“prozradil záložník Josef Hnaníček, s kým by se rád na podzim utkal. „Chtělo by to nějaký věhlasný klub, ať máme hezké vzpomínky.“

Rooney naposledy za United?

Fanoušci společně s aktéry finálového utkání Evropské ligy uctili památku zesnulých z pondělního teroristic­kého útoku, který otřásl městem, zemí a celou Evropou a při němž zemřelo 22 lidí. V ulicích Manchester­u společně slavili příznivci jindy nepřátelsk­ých klubů City a United.

Zápas ve stockholms­ké Friends Areně začal minutou ticha. A i po závěrečném hvizdu, při vítězných oslavách, dali noví šampioni najevo, že nezapomněl­i na tragickou událost týdne.

„Po tom, co se stalo, je krásné přivést do Manchester­u trofej. Byl to těžký týden a jsme šťastní, že jsme vyhráli pro všechny, kdo trpěli,“uvedl španělský záložník Juan Mata.

„Chtěl bych tuto trofej věnovat obětem. Hrajeme jenom fotbal a to, co se stalo před dvěma dny, je strašné,“říkal v pozápasové­m rozhovoru středopola­ř Ander Herrera, „už žádné další útoky a žádná úmrtí, prosím.“

„Dokázali jsme to a cítíme obrovskou hrdost. Lidé nás kritizoval­i za špatnou sezonu, ale faktem je, že jsme získali tři trofeje, takže teď nám nikdo nemůže nic vytknout,“připomněl jejich spoluhráč Paul Pogba.

Další trofej do svého bohatého životopisu připsal trenér José Mourinho.

„Naprosto jsme si to zasloužili. Pro mě to byl nejtěžší ročník v roli kouče, posledních pár měsíců bylo velmi náročných, měli jsme spoustu zraněných. Bojovali jsme a hráli inteligent­ně,“řekl.

Televizní záběry ho během zápasu usvědčily, že góly svěřenců neslavil.

Na závěrečné vteřiny finále vyslal na trávník ve Stockholmu také kapitána Wayna Rooneyho, pro kterého to dost možná byl zá- věrečný start za nejúspěšně­jší klub anglické historie.

Jednatřice­tiletý útočník zdvihl do vzduchu pohár pro vítěze, zatímco na tribunách se rozléhal sborový pokřik „Manchester, Manchester“.

Fotbalisté Ajaxu cestu za vítězstvím svým soupeřům moc nekompliko­vali, v zápase se do výrazné šance nedostali.

„Nebyli jsme dost dobří. Mrzí nás to, protože víme, že dokážeme hrát mnohem lépe. Nakonec rozhodly dva šťastné momenty,“uznal kapitán nizozemské­ho družstva.

S přispěním ČTK

 ?? Ligu mistrů vyhrál Manchester United už třikrát, v Evropské lize (dříve Pohár UEFA) triumfoval poprvé. FOTO ČTK/ AP ?? Historický triumf.
Ligu mistrů vyhrál Manchester United už třikrát, v Evropské lize (dříve Pohár UEFA) triumfoval poprvé. FOTO ČTK/ AP Historický triumf.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia