Lidové noviny

Uspěje? Cizincům se v Česku nedaří

- ANTONÍN VAVRDA

PRAHA V českých luzích a hájích obecně není příliš obvyklé angažovat v kolektivní­ch sportech zahraniční experty.

Důvodů je nasnadě hned několik. Kromě jazykové bariéry a tak často vzývané specifické mentality jde o vyšší finanční nároky.

Na domácí fotbalové scéně od rozdělení federace působili dosud pouze tři zahraniční experti. Pokud nepočítáme Slováky.

Jako první se k tomuto experiment­u odhodlala Sparta, která v roce 1994 angažovala Němce Jürgena Sudermanna.

O 20 let později ji následoval­o i druhé pražské „S“, když do Edenu přišel Nizozemec Alex Pastoor.

Z druhé ligy pak v roce 2008 vytáhl Příbram mezi elitu italský kouč Massimo Morales.

Dnes sedmasedmd­esátiletý Sudermann vydržel na sparťanské lavičce 10 zápasů, z nichž osm vyhrál a dva prohrál – v Hradci Králové a Českých Budějovicí­ch.

Padesátile­tý Nizozemec odkoučoval v Edenu dvanáct duelů s výrazně horší bilancí – tři výhry, dvě remízy a sedm porážek. Slavia se pod jeho vedením horko těžko zachránila.

Oba skončili z trochu rozdílných důvodů – Němec přezdívaný „Miracle Man“kvůli neshodám s tehdejším majitelem Petrem Machem, rodák z Amsterdamu si v Česku jednoduše nezvykl a ještě před koncem sezony kývl na nabídku AZ Alkmaar.

Nyní třiapadesá­tiletý Ital v Příbrami skončil po 26. kolech. Středočesk­ý klub tehdy balancoval na hraně sestupu.

Knedlíky ano, pivo ne

„Naším cílem na Slavii byla záchrana, což jsme splnili. Herně to bylo horší,“pronesl na rozloučeno­u Pastoor.

Sudermann, který si vysloužil ostruhy především během svého angažmá ve Stuttgartu v 70. letech, zavzpomína­l na angažmá na Letné před dvěma lety.

„Knedlíky jsem hráčům nezakazova­l, ale pivo ano. Hráči ho pili klidně už ráno, což bylo něco těžko uvěřitelné­ho. Proto také nebyli první, byť měli jasně nejlepší tým v zemi,“řekl pro Prager Zeitung na adresu party kolem vycházejíc­í hvězdy Pavla Nedvěda.

Sudermann, Pastoor ani Morales v Česku velkou díru do světa neudělali. A nedařilo se jim ani při dalších angažmá. Němec ukončil trenérskou kariéru v roce 1999, jeho nizozemský kolega letos jen tak tak zachránil Spartu Rotterdam v nejvyšší soutěži, Morales s trénováním již skončil.

Jak si povede Stramaccio­ni?

Rodák z Říma dorazil do české metropole už v úterý večer. Na letišti jej vyzvedl generální ředitel Sparty Adam Kotalík.

Stramaccio­ni je dle italských médií s letenským klubem domluvený na dvouleté smlouvě s možnou roční opcí, v Praze by měly obě strany doladit poslední detaily spolupráce.

Mezi ně bude patřit nejspíše i složení realizační­ho týmu. Ten by mohl čítat až osm lidí a Spartu bude stát i se Stramaccio­nim údajně 40 milionů korun ročně.

Fotbalová Sparta by měla v nejbližšíc­h hodinách podepsat smlouvu s italským koučem Andreou Stramaccio­nim. Až se tak skutečně stane, půjde o čtvrtého cizince v této pozici v nejvyšší české soutěži.

 ?? Sbíral zkušenosti i v Interu Milán FOTO ČTK ?? Trenér Stramaccio­ni
Sbíral zkušenosti i v Interu Milán FOTO ČTK Trenér Stramaccio­ni

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia