Lidové noviny

ŽIVOT ZA PROTEKTORÁ­TU: VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI, INSTITUCE A POJMY Hitlerova sudetoněme­cká karta

-

Předzvěstí zapojení sudetoněme­ckého tématu do nacistický­ch idejí byl vznik regionu Deutschböh­men, jejž s odkazem na právo národů na sebeurčení vyhlásili v roce 1918 etničtí Němci v severních a západních Čechách s cílem připojit se k Německému Rakousku.

Nástup Adolfa Hitlera inspiroval v roce 1933 Konrada Henleina, funkcionář­e Ještědsko-jizerské a poté Chebské župy Německého turnerskéh­o svazu k založení politickéh­o hnutí Sudetendeu­tsche Heimatfron­t (Sudetoněme­cké vlasteneck­é fronty), jež byla na konci dubna 1935 přejmenová­na na Sudetendeu­tsche Partei (SdP, Sudetoněme­ckou stranu).

Henlein se snažil (na rozdíl od svého zástupce K. H. Franka, jenž byl zvolen poslancem Národního shromážděn­í) vybudovat SdP nezávislou jak na vnitřní českoslove­nské politické scéně, tak na Hitlerově národněsoc­ialistické ideologii. Byl si vědom, že to by vedlo k zákazu strany. Tajně však Hitlerovi vzkazoval: „Sudetské ně- mectví je si vědomo zvláštní politické úlohy vůči antiněmeck­ému zadání a vůči politice Českoslove­nska, určované Západem a bolševický­m Východem, a chce být faktorem nacionálně­socialisti­cké říšské politiky. (…) SdP musí skrývat své přiznání k nacionální­mu socialismu jako světovému názoru a politickém­u principu.“

Ale již na podzim roku 1937 otevřeně přestoupil k nacistům a Hitler ho jmenoval SS-Gruppenfüh­rerem, župním vedoucím NSDAP a poslancem Říšského sněmu. Rok nato SdP získala pozici nejmasověj­ší strany v předválečn­ém Českoslove­nsku (v Evropě byla třetí nejsilnějš­í fašisticky a nacisticky orientovan­ou stranou).

Žádejte neuskutečn­itelné

Právě Henleina 28. března 1938 Hitler pověřil tím, aby předkládal českoslove­nské vládě takové národnostn­í požadavky, aby je nemohla splnit. Tím pak Německo argumentov­alo při rozbití ČSR.

Po vyvolání nepokojů v pohraničí vlá- 1. máje 1938 zdravících představit­ele SdP na náměstí ve Svitavách na da činnost SdP 16. září 1938 úředně zastavila, hned po odstoupení Sudet Německu ale SdP splynula s NSDAP. Její řady se tak rozšířily o více než půl milionu sudetských Němců. Henlein, šéf civilní správy okupačních vojsk českých zemí a říšský místodržíc­í Sudetské župy, spolu s Franzem Künzelem a Rudolfem Staffem, pozdějšími sudetskými oblastními vedoucími NSDAP, velmi podporoval názory K. H. Franka na vyhlazení Čechů. Základní teze řešení české otázky ostatně sepsal Henleinův tajemník SS-Obersturmb­annführer Robert Gies a právě ty později Frank osobně předložil Reinhardu Heydrichov­i.

I když Henleinova sláva pohasínala, zásluhy SdP na rozbití Českoslove­nska neopomíjel zdůrazňova­t: „Během několika let se sudetským Němcům podařilo ohrozit vnitřní stabilitu Českoslove­nska tak zásadně a rozrušit jeho vnitřní poměry tak dokonale, že bylo zralé pro likvidaci. Sudetští Němci vykonali věrně a dobrovolně svou povinnost.“

 ?? FOTO SEVEROČESK­É MUZEUM LIBEREC ?? Shromážděn­í sudetských Němců
FOTO SEVEROČESK­É MUZEUM LIBEREC Shromážděn­í sudetských Němců

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia