Lidové noviny

Vyznával „Věrni zůstaneme“

- JAROSLAV LÁNÍK

PRAHA Svým vojákům i chlapcům ze skautského oddílu připomínal, že musejí být silní duševně i fyzicky a být vycvičeni a vyzbrojeni, aby mohli bránit a osvobodit republiku. Současně je nabádal, aby nepřišli o život kvůli malicherno­sti, která by nikterak neovlivnil­a průběh a výsledek boje. ce 1936 v 3. oddělení (operačním). V létě 1939 byl propuštěn ze svazku bývalé čs. armády a převeden do vládního vojska, neboť odboj zde potřeboval­mít spolehlivé Čechy. S vládním vojskem Valla v květnu 1944 odjel na sever Itálie, kde ho 15. srpna zatkli.

Od počátku okupace byl činný v Obraně národa, kde se zabýval vytvořením vycvičenýc­h záloh českého vojska a zabezpečen­ím jejich výstroje a výzbroje ze skladů vládního vojska, v odbojové činnosti pokračoval i v Itálii. Zálohy vojska měly být vytvářeny i ze skautských oddílů. Bedřich Valla, schopný a nadaný vychovatel a učitel, v lednu 1935 založil junácký oddíl roverů. Chlapci procházeli náročnou fyzickou přípravou, učili se i střílet a připravova­li se na rozhodujíc­í boj za svobodu vlasti. Z té se jejich vedoucí, přezdívaný „Šíp“, těšil krátce. Následkům věznění a onemocnění tyfem podlehl

Po válce byl Bedřich Valla in memoriam povýšen do hodnosti podplukovn­íka. Nezapomněl­i na něj ani skauti. Jeho památku připomíná pamětní deska na slibovém pahorku nad Drahanskou roklí v Praze-Bohnicích i pamětní deska na ČVUT v Dejvicích, kde jsou uvedena jména také padlých roverů.

20. května 1945.

 ?? Byl dlouholetý důstojník českoslove­nské armády. V časech okupace sloužil u vládního vojska, zapojil se do odboje. Na velkém snímku z 2. září 1940 pochoduje strážní jednotka na Hrad. FOTO ČTK A VHÚ ?? Bedřich Valla (1892–1945)
Byl dlouholetý důstojník českoslove­nské armády. V časech okupace sloužil u vládního vojska, zapojil se do odboje. Na velkém snímku z 2. září 1940 pochoduje strážní jednotka na Hrad. FOTO ČTK A VHÚ Bedřich Valla (1892–1945)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia