Lidové noviny

ČSSD zvažuje zteč Hradu

- ONDŘEJ KOUTNÍK ministryně práce a soc. věcí

PRAHA Krátce po letošním Silvestru to vypadalo na romantiku mezi Hradem a Lidovým domem. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na Nový rok oznámil, že pokud prezident Miloš Zeman projeví vůli opět kandidovat, hlavní vládní strana ho přidá na seznam kandidátů ve svém vnitrostra­nickém referendu. Sobotkův krok byl tehdy vnímán jako gesto v rámci nové strategie sbližování s prezidente­m, jehož voliči se do velké míry kryjí s těmi, které potřebuje k pozvednutí svých preferencí i ČSSD.

Jenže uplynulo několik měsíců a vztahy mezi ČSSD a Zemanem jsou snad na nejhorší úrovni od doby, kdy se prezident vrátil z Vysočiny do centra politickéh­o dění. Zlomovým okamžikem bylo Zemanovo nedůstojné chování vůči premiérovi (včetně mávání holí) na Pražském hradě na začátku května, kdy hlava státu zinscenova­la ceremoniál k přijetí Sobotkovy demise – ačkoliv Sobotka v ten samý den dopředu avizoval, že demisi na Hrad nepřinese.

Zemanovo chování popudilo i jeho největší zastánce v ČSSD. „Nelíbilo se mi to,“řekl LN děčínský „rebel“a poslanec Jaroslav Foldyna. V Lidovém domě proto začali přemýšlet nad tím, že by si místo Zemana našli vlastního hradního adepta. Už před dvěma týdny LN od zdroje blízkého vedení strany narazily na informaci, že tímto kandidátem by mohl být ministr zahraničí a místopředs­eda strany Lubomír Zaorálek.

Ve čtvrtečním rozhovoru pro server iDNES.cz premiér tuto spekulaci přiživil. Sobotka kritizoval Zemana za příklon k šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi a nelíbí se mu ani prezidentů­v ideologick­ý přerod. „Jak Miloš Zeman stárne, má, řekněme, stále více takové konzervati­vní názory,“pronesl předseda ČSSD v interview. Dodal, že v letních měsících by jeho strana mohla vyprofilov­at vlastního kandidáta, a zmínil, že by jimi mohli být třeba právě Zaorálek či předseda senátu Milan Štěch.

LN o potenciáln­ích kandidátec­h na prezidenta v dresu ČSSD hovořily s deseti lidmi. Většina z nich se shodovala, že Zaorálek by byl vhodným kandidátem. Uměl by přilákat jak liberální voliče, tak i levicově zaměřené. Zaorálek levi- cové spektrum umí oslovit stylizací do role „lidového tribuna“.

Stranický příběh ministra zahraničí je přitom pozoruhodn­ý. Přestože v opozičních letech patřil k nejhlasitě­jším politikům ČSSD, od vzniku Sobotkovy vlády po něm prakticky tři roky nebylo ani vidu, ani slechu. Aktivizova­l se až letos v březnu kolem volebního sjezdu sociální demokracie. Na něm získal suverénně nejvíc hlasů, byl za rétoricky hlavní hvězdu a dal vzpomenout na své opoziční výkony. Nedlouho poté se zažehla vládní krize a o Zaorálkovi se začalo hovořit jako omožném premiérovi nové vlády bez Sobotky. Spekuloval­o se, že zákulisní vyjednavač­i v Zaorálkově okolí v čele s Petrem Kovaříkem se na tomto scénáři dohodli s vyjednavač­i hnutí ANO. Zaorálka chtěl do čela nového kabinetu i prezident Zeman.

K naplnění takového scénáře však nedošlo. V čele vlády zůstal Sobotka, vypadl Babiš a ze Zaorálka se stal čelný ostřelovač hnutí ANO. Proměna by mohla souviset právě s novou rolí pro ministra zahraničí – kandidatur­ou na Hrad.

Na začátku května nescházelo mnoho, aby se Lubomír Zaorálek stal novým českým premiérem. Teď se v sociální demokracii vedou úvahy, zda by ministr zahraničí nemohl být ideálním kandidátem ČSSD na prezidenta. Platí, že rozhodnutí o tom, jestli ČSSD podpoří vlastního, nebo jiného kandidáta, padne nejpozději v listopadu.

Do voleb vyřešit!

Volební manažer sociálních demokratů Jan Birke je přesvědčen, že otázku prezidents­kého kandidáta je potřeba rozhodnout co nejdříve. „Jako volební manažer bych byl rád, kdyby se prezidents­kou otázku podařilo vyřešit před volbami do Poslanecké sněmovny,“řekl lídr královéhra­decké kandidátky.

Člen vedení strany, který nechtěl být citován, považuje Sobotkův postoj za výkop nové diskuse o prezidents­kých volbách s členskou základnou. „Diskuse o prezidents­kých volbách se u nás teď obrátila zcela jiným směrem. Bude se to řešit v létě, můj odhad je, že dříve než v červenci se věc nevyřeší,“dodal zdroj LN z nejužšího vedení, podle něhož je docela možné, že do vnitrostra­nického referenda o kandidátov­i na prezidenta by se začlenili pouze zástupci ČSSD. To by znamenalo, že straníci by na předložené­m seznamu nespatřili Zemanovo jméno.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová však připustila, že strana může o svém kandidátov­i rozhodnout až po říjnových volbách do Poslanecké sněmovny. „Platí, že rozhodnutí o tom, jestli ČSSD podpoří vlastního, nebo jiného kandidáta, padne nejpozději v listopadu,“napsala LN místopředs­edkyně ČSSD.

Poslanec Foldyna, který donedávna patřil ke klíčovým Zemanovým spojencům v ČSSD, nicméně dodává, že ve hře je stále usmíření. „Nemám zatím jiného kandidáta, kterého bych mohl volit a shodnout se s ním. Věřím, že dojde s Milošem Zemanem ke kompromisu a dohodě,“uvedl Foldyna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia