Lidové noviny

Na krizi jsou citlivější oranžoví voliči

Průzkumy agentur Median a CVVM ukazují, že vládní hádky odehnaly sympatizan­ty spíše ČSSD než hnutí ANO Posilovala opozice

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA V rámci předvolebn­í kampaně, v níž se ČSSD snaží oslabit největšího rivala – hnutí ANO, sázka na rozboření vztahu v koalici sociálním demokratům moc nevyšla. První agenturní průzkumy vystavují závěrečný účet třítýdenní­mu martyriu vládní krize, v rámci níž se členové ČSSD a ANO vzájemně napadali, uráželi a líčili jeden druhého jako to nejhorší, co existuje. Radovat se z toho podle výsledků může jen opozice.

Včera zveřejněná anketa agentury CVVM stojí na datech sbíraných v půlce května, kdy koaliční osočování probíhalo v plné palebné síle. ANO by volilo 33 procent respondent­ů, což je o půl procenta méně než v dubnu. ČSSD ale podpora poklesla výrazněji, o dva body na 14 procent.

Tři procenta odpadlíků

Stejný trend ukazuje i další průzkum z tohoto týdne, od společnost­i Median. Podle jejích čísel by hnutí ANO dalo svůj hlas 26 procent voličů, což znamená ochladnutí o půldruhého bodu. ČSSD spadla o čtyři příčky, z osmnácti procent na čtrnáct. „Od Babiše kvůli krizi odešli liberální voliči, ale získal zřejmě konzervati­vnější voliče sociální demokracie. Bohuslav Sobotka má naopak pravděpodo­bně sympatie liberálníc­h voličů, kteří ale volí jiné strany než ČSSD,“zhodnotil závěry analytik Medianu Daniel Prokop.

Podle agentury ostatní na střetu mezi největšími hráči vesměs vydělávali. Podpora povyrostla komunistům, TOP 09, ODS i lidovcům. Stejně to vidí i výsledky CVVM, s jedinou výjimkou – KSČM. Zatímco u Medianu si strana procentní bod připsala, podle CVVM ho naopak ztratila.

Svůj význam má ale propad voličských sympatií i pro hnutí ANO, byť je mírnější než u sociálních demokratů. Ti klesali už před vypuknutím krize, ale pro hnutí Andreje Babiše je to poprvé, kdy se rostoucí trend obrátil do opačně nakloněné křivky.

Důležité je zmínit i tříprocent­ní odliv Čechů, kteří deklarují ochotu využít volebního práva. V dubnu jich bylo podle CVVM 59 procent, v květnu už jen 56. Na počátku situace vypadala poměrně přehledně, na Babiše vyskakoval­a jedna kauza za druhou a sociální demokraté měli nabito. Pak premiér Sobotka v reakcích na prezidento­vy manévry několikrát za chodu upravil taktiku. Z jasně nalajnovan­é skluzavky, na níž by Babiš opustil ministersk­ý kabinet, se stal hašteřivý kabaret.

Všechno začalo anonymním trestním oznámením, podle něhož Babiš v době, kdy vlastnil holding Agrofert, obíral stát na daních prostředni­ctvím korunových dluhopisů. Vysvětlení chtěla sněmovna i vládní partneři. Babiš jim odpovídal sérií protiřečíc­ích si a neúplných dokladů.

Vzápětí si úřad vlády nechal zpracovat svodku mediálních výstupů o předsedovi hnutí ANO a sestavil dvě desítky otázek, jimiž vyjádřil podezření o čistém původu celého Babišova majetku. Obchodní témata upadla do stínu, když zhruba před měsícem začaly na internetu vyskakovat odposle- chy Babiše, kde vulgárně hovoří o kolezích z vlády, ale hlavně domlouvá s bývalým redaktorem MF Dnes, kdy by měly vyjít články kompromitu­jící politické konkurenty, především z ČSSD.

Utrpěla i Zemanova podpora

Premiérova původní reakce odpovídala tomu, co by bylo logické očekávat – hodlal na Hrad odnést návrh na odvolání Babiše, který sám rezignovat odmítal. A pak začala složitá konspiračn­í zápletka. Při otevírání moderního kybernetic­kého centra při ČVUT však Miloš Zeman Sobotkovi privátně sdělil, že Babiše neodvolá.

V následném veletoči se premiér rozhodl kontrovat překvapivo­u demisí celé vlády. Jenomže ani tu na Hrad neodnesl, protože v mezičase z prezidents­kého sídla do Lidového domu prosákla zvěst, že Zeman přijme pouze Sobotkovu demisi a zbytek ministrů nechá na svém místě. Před běžícími kamerami se pak odehrálo nedůstojné extempore, v němž se Zeman choval, jako kdyby mu Sobotka demisi přinesl, přestože to neudělal. Až pak konečně došlo na odeslání návrhu na Babišovo odvolání.

V těžko pochopitel­ných rošádách utrpěla i prezidento­va podpora. Průzkum Medianu pro ČT ukázal, že jeho chování ve vládní krizi považovaly za špatné tři pětiny lidí, mezi nimi i část těch, kteří Zemana volili. Názory na straně 10 a 12

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia