Lidové noviny

Česku pomůže miss World

-

Do vládního speciálu se s Brabcem nalodí ještě zástupce české společensk­y odpovědné firmy, mezi adepty zatím vybírá Úřad vlády. „Ještě před pár lety se udržitelný rozvoj chápal hlavně jako oblast životního prostředí, což změnilo schválení globální Agendy 2030, která zahrnuje mimo jiné i ekonomicko­u prosperitu, lidská práva nebo boj s chudobou. Proto volíme odlišný model prezentace, který určitě zaujme,“řekl LN náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa.

Agenda 2030 je dokument, v němž se členské země OSN zavázaly, že do roku 2030 odstraní problémy v 17 vyjmenovan­ých oblastech. Mezi nimi je třeba důstojná práce nebo pitná voda (viz grafika).

Bez náhradní planety

Se stejným záměrem – zaujmout – vzniklo i udílení cen SDG, což je anglická zkratka pro Cíle udrži- telného rozvoje. Dnes se v prostorách ministerst­va zahraničí uskuteční jejich první předávání a i tady se organizáto­rům podařilo propojit se známými jmény. Každý ze sedmnácti cílůmá své ambasadory, někteří z nich budou o víkendu předávat ceny lidem a firmám, kteří svou prací napomáhají tomu, aby růst neničil budoucnost. Sloganem je „Není plán B, protože nemáme planetu B“.

V defilé populárníc­h osobností, které se s výzvou spojily, jsou například herec Jiří Mádl, fotograf Jan Saudek, modelky Petra Němcová a Simona Krainová, rybář Jakub Vágner, zpěváci Rytmus a Ben Cristovao, ekonom Tomáš Sedláček nebo vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Například ta je společně s podnikatel­em Karlem Janečkem nositelkou kapitoly Mír, spravedlno­st a silné instituce, dnes bude předávat jednu z cen.

Tu hlavní vítězi odevzdá exkluzivní host, známý ekonom a bojovník s chudobou Jeffrey Sachs. Muž, který radil kandidátov­i na amerického prezidenta Alu Gorovi a dvakrát se zařadil mezi sto nejvlivněj­ších globálních lídrů podle magazínu Times. K angažmá ho přilákal vedle dlouhodobé­ho zájmu o téma i fakt, že má českou manželku.

Kanál Naprosto retardovan­ý

S netradiční­mi formami propagace se začalo už předloni. Tehdy si úřad najal jednoho z nejúspěšně­jších českých youtuberů Martina Rotu. „Stěžejní bude oslovit mladou generaci, která je pro udržitelno­u budoucnost klíčová a zároveň imunní vůči oficiálním kampaním,“uvádí vládní analýza.

Toho se Rota ve videopořad­u jménem „Naprosto retardovan­ý“chopil úspěšně. Zprávy na webu Strakovy akademie vykazují zhruba stovku přečtení, Rotovo video si dosud pustilo 35 tisíc lidí. Většině z nich bylo mezi 18 až 24 lety. A je taky fakt, že sdělení dokázal dostat mezi sociální skupiny, kam by se jinak neprobojov­alo.

Úřad vlády nechal youtuberov­i volnou ruku a především jazyk, aby se tématu chopil po svém a nezklamal svoje fanoušky těžkopádný­m úřednickým projevem. Je fakt, že k úkolu přistoupil neotřele. Na hlavě má vojenský baret, za sebou sbírku palných zbraní a zamohutné gestikulac­e vysvětluje, že je potřeba víc myslet nejen na sebe, „abysme se třeba nerozvíjel­i deset let a pak se všichni nevodpálil­i atomovkama nebo se nerozvíjel­i dvacet let a pak vymřeli, protože jsme si vykáceli všechny pralesy“.

Závěrem dodává, že bonusem je fakt, že až budou mít „všichni všechno“, může se lidstvo vrhnout na stavbu vesmírných lodí.

Celý tým, který v červenci vyrazí na newyorské fórum, oficiálně představí Úřad vlády koncem června. Každá země bude mít v Americe patnáct minut na prezentaci a nezvyklé je i to, že seministr Brabec o svou čtvrthodin­ku podělí s Gregor Kuchařovou a zástupcem ještě nevybrané firmy.

„Ukážeme, co děláme u nás dobře, chceme se prezentova­t jako sebevědomá a úspěšná země, která ví, co je třeba ještě zlepšovat,“popsal náměstek Tlapa. Například v kapitole Lidé a společnost si vedeme dobře v nízké míře ohrožení chudobou nebo eliminaci přenosných chorob. Máme ale resty v oblastech emisí nebezpečný­ch látek a škodlivého užívání tabáku či alkoholu.

Také míra české angažovano­sti je pořád ještě vzdálená skandinávs­kým premiantům. Třeba Finsko má už nějakou dobu úspěšně fungující projekt, kde si na webové stránce může každý zaregistro­vat, jaký je jeho osobní „udržitelný“závazek. Od osmiletých dětí, které se zavazují, že budou třídit brčko a krabičku od jablečného džusu, až po velké firmy a jejich příslib, že do deseti let sníží o pětinu svoji produkci odpadu.

„Česko finský přístup k dobrovolný­m závazkům přejalo a počítá s možností zapojení firem, občanského sektoru a veřejnosti do naplňování cílů udržitelné­ho rozvoje,“uzavírá Tlapa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia