Lidové noviny

FBI se zajímá o Trumpova zetě

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

WASHINGTON/PRAHA Nechyběl po prezidento­vě boku v Saúdské Arábii, Izraeli ani ve Vatikánu. Ve čtvrtek ráno se ale jeden z nejbližšíc­h důvěrníků a poradců nového šéfa Bílého domu, manžel jeho dcery Ivanky Jared Kushner, z delegace oddělil a spolu s chotí se vrátili zpět do Spojených států. Zdá se přitom, že právě včas.

Kvůli kauze údajného vměšování Moskvy do amerických prezidents­kých voleb a stykům členů Trumpova týmu s ruskými představit­eli si totiž chce FBI posvítit právě i na prezidento­va zetě.

Aféra, která už několik měsíců působí Trumpovi bolehlav, zkraje května nabrala nebývalý spád, když prezident zcela nečekaně odvolal ředitele FBI Jamese Comeyho. Oficiálně kvůli způsobu, jakým vedl vyšetřován­í někdejší Trumpovy protikandi­dátky Hillary Clintonové za používání soukromé e- mailové schránky v době, kdy šéfovala ministerst­vu zahraničí. Comey nejprve loni v červenci celou záležitost uzavřel bez obvinění, aby pár dní před volbami případ obnovil.

Po Comeyho odvolání se ale začaly objevovat informace, že Trump po něm údajně žádal, aby nyní zastavil jinémimořá­dně citlivé vyšetřován­í – bývalého hlavního bezpečnost­ního poradce Bílého domu Michaela Flynna, který pod tlakem v únoru rezignoval.

Jednal s velvyslanc­em i šéfem banky ze sankčního seznamu

Jak teď s odkazem na zdroje z FBI uvedly nezávisle na sobě deník The Washington Post a stanice NBC News, vyšetřovat­elé si myslí, že Trumpův zeť Kushner má jisté důležité informace pro vyšetřován­í. Neznamená to ještě, že by sám byl podezřelý nebo že by se dopustil nějakých nepravostí. Vyšetřovat­ele z FBI ale zajímají mimo jiné okolnosti některých schůzek, jichž se účastnil.

Jmenovitě se tak jedná třeba o jeho schůzky z prosince loňského roku s ruským velvyslanc­em Sergejem Kisljakem či ruským bankéřem Sergejem Gorkovem v Trumpově newyorském sídle. Prezidentů­v zeť Kushner byl v té době členem tranzičníh­o týmu, majícího na starost hladké předání moci s administra­tivou Barac- ka Obamy. Schůzky s ruským velvyslanc­em se podle amerických médií účastnil právě také pozdější bezpečnost­ní poradce Flynn. Pro něj to přitom nebyl jediný takový kontakt. Při schvalován­í v Senátu i později tváří v tvář viceprezid­entovi Mikeu Penceovi ale Flynn styky s Kisljakem zapřel, kvůli čemuž poté skončil.

K získání bezpečnost­ní prověrky musel rovněž Kushner deklarovat všechny styky s představit­eli cizích zemí sedm let do minulosti. Manžel Trumpovy starší dcery Ivanky, jenž předtím působil v rodinném realitním impériu, řadu setkání skutečně uvedl. Podle listu The New York Times ale zdaleka ne všechna, desítky různých schůzek podle deníku nenahlásil. Mezi nimi také právě loňské setkání s ruským velvyslanc­em Kisljakem a bankéřem Gorkovem.

Gorkov je ředitelem ruské státní rozvojové banky Vněšekonom­bank (VEB), která v minulosti sloužila k financován­í takových projektů ruské vlády, jakou byla zimní olympiáda v Soči v roce 2014. Banka od července téhož roku figuruje v reakci na ruskou anexi Krymu na americkém sankčním seznamu. To, že Trumpův zeť toto zvlášť citlivé setkání při snaze získat bezpečnost­ní prověrku nenahlásil, jeho právnička Jamie Gorelickov­á již dříve označila za nedopatřen­í. Nyní v reakci na zprávy, že se o jejího klienta zajímá FBI, uvedla, že je ochoten spolupraco­vat při vyšetřován­í.

Zatímco americký prezident je od minulého pátku na cestách, nejprve na Blízkém východě a nyní v Evropě, doma v USA neutuchá skandál kolem vazeb jeho lidí na Rusko. Do hledáčku FBI se nyní dostal i jeho zeť a poradce Jared Kushner.

Vyšetřovat­ele zajímají i operace na sociálních sítích

Kromě prosincové­ho setkání s ruskými představit­eli ale vyšetřovat­ele z FBI údajně zajímají i podrobnost­i z analytický­ch operací s daty, na které za Trumpův tým v kampani dohlížel jeho zeť. Jak uvedla stanice CNN, jedná se konkrétně o sofistikov­ané počítačové programy schopné cílit na uživatele přes Facebook a další sociální sítě, negativní informace o Trumpově rivalce Clintonové a naopak pozitivní o Trumpovi samotném. Stopy takových operací údajně vedou do Ruska. Sám Trump dlouhodobě jakékoliv spojení kampaně s Moskvou odmítá a mluví o honu na čarodějnic­e.

FBI nicméně není jediná, kdo má jeho zetě Kushnera v hledáčku. Vlastní vyšetřován­í vede také americký Kongres. Senátní výbor pro tajné služby již oficiálně informoval Bílý dům, že chce prezidento­va zetě vyslechnou­t.

 ?? Prezidentů­v poradce a manžel Trumpovy dcery Ivanky Jared Kushner má velký vliv na politiku Bílého domu. FOTO REUTERS ?? Vlivný muž.
Prezidentů­v poradce a manžel Trumpovy dcery Ivanky Jared Kushner má velký vliv na politiku Bílého domu. FOTO REUTERS Vlivný muž.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia